Krönika: nyrika Varbergs BoIS bygger för en framtid utan trollkarl Persson
Håller lika hårt i bollen som BoIS i slantarna.

Krönika: nyrika Varbergs BoIS bygger för en framtid utan trollkarl Persson

Om ett lag med en väldigt tydlig strategi.

Victor Karlsson. 19-årig mittfältare från Onsala BK i Division 2 signerade häromdagen ett treårskontrakt med Varbergs BoIS. En kontraktslängd som tillsammans med Joakim Perssons uttalande om värvningen signalerar att detta är en spelare som man tror på. Samtidigt tittar jag på listan över tidigare värvade Division 1-spelare och konstaterar att vi nu är ytterligare ett hack ner i letandet efter spelare som ska formera ett allsvenskt lag 2021. Och jag funderar på hur länge detta egentligen kan hålla? 

För med den unike pådrivaren Astrit Selmani och Junes Barny på minuskontot från ifjol känns det ändå som man skulle vilja ha in lite mer rutin i laget inför säsongen. Persson skulle behöva hitta en "ny Barny" (en ny Selmani lär bli svårt) och någonstans kan jag också känna en viss besvikelse över att den tidigare HBK-spelaren inte visar en större "tacksamhet" mot tränaren som gav honom chansen att komma tillbaka efter ett långt skadeuppehåll. Samtidigt är det troligen ganska naivt att tänka i sådana termer. Och det är trots allt skönt att Stojan Lukic finns med och bidrar med sin erfarenhet även denna säsong. 

Å andra sidan kan man vända på resonemanget och peka på att ett 15-tal spelare i dagens trupp skaffat sig en hel del allsvensk erfarenhet säsongen 2020. Till stor del tack vare Joakim Perssons sätt att matcha laget. Har man inte råd att värva in så mycket allsvensk erfarenhet får man helt enkelt se till att skaffa den själv. Och just filosofin att verkligen ge oetablerade spelare chansen både genom sin värvningsstrategi och på själva planen är något som löper som en röd tråd genom hela verksamheten.

Istället satsar Varbergs BoIS sin nyfunna "rikedom" (genom Tv- och Selmanipengar) på att bygga sin infrastruktur och organisation vilket jag tror är ett smart drag på längre sikt. Inte för att med största möjliga nödvändighet etablera sig som ett allsvenskt lag men som ett elitlag som med jämna mellanrum ska kunna vara med och utmana om en allsvensk plats. Och kanske också roffa åt sig så mycket som möjligt längs vägen. Ett tecken på att BoIS är på rätt väg är att man nu fått 3 stjärnor (tidigare 2) av 5 möjliga i Svensk Elitfotbolls årliga certifiering av akademierna och kom på femte plats av de klubbar som ökat mest i antal tilldelade poäng. 

Så Varbergs BoIS bygger också för att det någon gång måste komma en dag - utan trollkarlen Joakim Persson.

Håkan Ericsson2021-01-14 20:16:37

Fler artiklar om Varbergs BoIS