Krönika: om att totalt missuppfatta sin plats i näringskedjan?
Lars Karlsson "deppar" efter förlusten mot Djurgården i höstas. Det finns otroligt många bilder med varbergare som "deppar" enligt bildbeskrivningarna här på sajten. Åtminstone från i fjol.

Krönika: om att totalt missuppfatta sin plats i näringskedjan?

Varbergs BoIS ledning kan bara ha en uppgift - att skapa så bra förutsättningar som möjligt för den egna klubben och dess supportrar.

Förra helgens efterforskningar visade sig tyvärr stämma. Varbergs ordförande Lars Karlsson bekräftar nu i HN att BoIS inte hade någon vidareförsäljningsklausul när Tashreeq Matthews såldes från IK Sirius.

Precis som jag spekulerade om i söndags så kunde Sirius inte betala några summor överstigande de 500 000 euro, som Borussia Dortmund hade rätt till vid en försäljning av Matthews, för en spelare med utgående kontrakt. Den biten är fullt förståelig. Men att lösningen blev att BoIS släppte Matthews helt gratis då “han ville ha en nystart i en annan klubb” är betydligt svårare att ta in. 

Lars Karlsson till HN: 
-Han satt på ett utgående kontrakt så det handlade bara om några månader för vår del. Vid det tillfället hade han svårt att få speltid hos oss och ville gärna gå för att han behövde ett miljöombyte. Vi är jätteglada för den tid han hade hos oss då det är en fantastisk kille. Det är bara att gratulera honom nu och att vi får några kronor är en bonus i det hela.

“En bonus i det hela”? Tashreeq Matthews hade året innan slagit igenom rejält och gjort 5 mål och 5 assist som yttermittfältare i BoIS. För en spelare som tydligt visat sin potential i allsvenskan hade det väl varit fullt rimligt med en vidareförsäljningsklausul på åtminstone 20 procent när man släpper honom gratis till en allsvensk konkurrent? Sett till de uppgifter som cirkulerat om vad Sirius fick för Matthews hade det i runda slängar kunnat innebära 3 miljoner kronor in på kontot för Varbergs BoIS

Men tyvärr känns resonemanget kring Tashreeq Matthews ovan mer som ett klick i boxen för det jag skrev om förra veckan - social verksamhet. Och det finns absolut ingen anledning för Varbergs BoIS att bygga ekonomi åt konkurrenter med betydligt bättre förutsättningar än vad klubben har själva. Då har man totalt missuppfattat vad det innebär att “inse sin plats i näringskedjan”. 

Jag har funderat lite kring det där när jag läst om Varbergs senaste försäljningar, kanske speciellt André Boman och Dion Krasniqi till Elfsborg. Det där resonemanget om att “alla parter ska vara nöjda” känns i mitt tycke lite väl defensivt. 

De som ska vara nöjda är framför allt ni själva, Varbergs BoIS. Och i förlängningen era egna supportrar.

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2024-02-03 08:42:54
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS