Krönika: Varbergs BoIS blir att räkna med även i år?
Simovic - har kvar att bevisa.

Krönika: Varbergs BoIS blir att räkna med även i år?

Ser förvånansvärt bra ut trots alla tapp.

Varbergs BoIS tog försäsongens sjätte seger när man i lördags besegrade de goa gubbarna från GAIS med 2-0.

Efter en lite seg första halvlek fick laget upp tempot i akt 2 och kunde avgöra med två fina mål. 1-0 kom efter att att Gustav Nordh snappat upp ett slarvigt uppspel från göteborgarna och ensam med målvakten gjorde han sedan inget misstag. 

Victor Karlsson kom in i andra halvlek och stod åter för en charmant insats med mycket spring i benen på sin mittfältsposition. Victor serverade Oliver Stanisic fram till tvåan när han med en väl avvägd frispark hittade dennes kalufs i straffområdet.

Testet med Adama Fofana längre upp i banan slog väl hyfsat ut ändå och idén ska nog inte avskrivas. Till premiären tror jag ändå på denna startelva sett till nuvarande form och skadeläge:

                          August Strömberg
    Joakim Lindner-Jon Birkfeldt-Hampus Zackrisson
Anton Liljenbäck-Keanin Ayer-Albert Ejupi-Adama Fofana
               Albin Mörfelt-Simon Karlsson Adjei
                              Robin Simovic

Hård konkurrens om målvaktsposten men jag tror att Strönbergs större erfarenhet avgör här. Trebackslinjen känns ganska guten även om så klart Oliver Stanisic utgör ett starkt alternativ. På yttern känns Fofana given och jag Jacob Lindahl är nog ännu inte förbi mer rutinerade Anton Liljenbäck till höger. Centralt finns flera alternativ men Keanin Ayer har sett fin ut i den rollen. Victor Karlsson är för mig försäsongens stora utropstecken men från div 2 direkt till allsvensk premiär blir nog ett för stort steg. Albert Ejupi tror jag går före Robin Tranberg då han har spetsigare offensiva egenskaper.

I den offensiva "mittfältstvåan" känns Albin Mörfelt given sett till sina insatser och Joakim Persson förtroende för honom. Jag tror också att Karlsson Adjei tar plats före före Gustav Nordh då den förstnämnde är mer rutinerad och har visat lite mer på försäsongen. Trots att Adjei då är en spelartyp som är ganska lik givne Simovic längst fram. Men Joakim Persson verkar också gilla dessa lite större spelare som "rör om" och är jobbiga för motståndarförsvaren.      

Försäsongens 11 matcher har gett tabellraden 6 3 2 19-11. BoIS har hållit 5 nollor bakåt och bara blivit nollade två gånger framåt. De 19 målen har fördelats på 12 målskyttar om jag räknat rätt varav Simon Karlsson Adjei och Albin Mörfelt är de främsta med 4 var.

Jag delar HN:s sportchef Simon Carlssons uppfattning att Varbergs BoIS ser förvånansvärt bra ut trots flera tunga tapp inför säsongen. Visserligen har man bara mött ett allsvenskt lag, sju från Superettan och tre från Division 1 men känslan är ändå att Varberg på relativt kort tid trimmat ihop ett nytt lagbygge där defensiven suttit i princip från start och där det offensiva utvecklats efterhand. Och då har årets stjärnförvärv Robin Simovic ännu inte hittat målet medan försvaret känns starkare än ifjol. Precis som innan föregående säsonger känns det också som om Joakim Persson och Martin Pringle lyckats hitta rätt med sina förvärv från framför allt lägre divisioner.

Försäsong är alltid försäsong men jag skulle benämna BOIS resultat som "lagom bra" och tecken på en viss stabilitet. I motsats till en kanonförsäsong som ofta av någon anledning brukar få resultaten att tippa åt det motsatta hållet. 

Nu återstår bara starka BK Häcken borta på lördag innan allvaret drar igång. Och tanken med det upplägget måste väl vara att trycka ner laget ordentligt i skorna - där ett sämre genrep ska ge en lyckad allsvensk premiär? 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2021-03-28 16:35:35
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS