Legendar #4: Rune Börjesson
Han befinner sig lite i skuggan av sin radarpartner och brorson, men även där kan man vara glödhet. Två skyttekungsvinster och spel i Italien vittnar om det, och gör att vår fjärde legendar att presenteras är Rune Börjesson.
Född 1937, död 1996. Till slut blev kampen mot cancern oövervinnerlig och Rune Börjesson tvingades se förlusten i vitögat. Just det var han annars aldrig särskilt bra på när det gäller fotbollen. Hela Runes karriär blev en framgångssaga som nådde sin kulmen i skarven mellan 50- och 60-talet.
Men låt oss börja från början.
Rune visade tidigt prov på talang och belönades med A-lagsspel i sin moderklubb Hovås redan vid 14 års ålder. ÖIS ledare fick upp ögonen för Rune och övertygade honom om att lämna Hovås och göra en seriös satsning på fotbollen. Under ledning av Bengt Sternhult utvecklades Rune enormt i ÖIS pojklag och det sägs att han gjorde två, tre mål i varje match de spelade. Anledningen stavades mycket bra och varierande avslut. Bland annat.
– Rune var en enormt duktig fotbollsspelare. Han hade fin fysik och var grant byggd. Han hade mycket boll i sig och var fint utvecklad redan som 16-årig, har Agne Simonsson beskrivit honom.
Agne, ja. Den andra hälften av ”radarparet”. Han och Agne kom fram ungefär samtidigt och skulle visa sig ha ett närmaste telepatiskt samspel. ”Vi var mot slutet nästan radarstyrda”, sa Rune.”Det var bara att slå fram en lyra, så hittade man honom”, sa Agne. Snart skulle även samarbetet skörda frukt på riktigt.
År 1958 var de båda del av A-laget som då spelade i division II Västra Götaland, men var belägrat i toppen. I kvalmatchen mot Landskrona, inför 46 000 åskådare på Nya Ullevi, besegrades skåningarna med 5-0 och ÖIS var efter 19 års frånvaro tillbaka i Allsvenskan. En stor del i det hade Rune, skyttekung som han var. Hur många mål han gjorde den säsongen? 40.
De kommande två säsongerna slog han inte av på takten. Tvärtom. Trots betydligt tuffare motståndare fortsatte Börjesson att hitta nätmaskorna gång på gång. Såväl 1959 som 1960 blev han allsvensk skyttekung och under den här tiden var han även framgångsrik i landslaget. Den 14:e september 1958, mot Norge på Ullevi, debuterade Rune i den gulblå dressen. Det tog honom två minuter att göra mål. Därmed var tonen satt för resterande landslagsäventyr; totalt blev det 21 landskamper och 17 mål för Rune under åren 58-61.
Två skytteligavinster i Allsvenskan och ett målsnitt i landslaget på nästan ett per match gav ett eko ut i Europa. I slutet av 1961 bytte Rune ut potatisen mot pasta och rödblått mot svartvitt, då Juventus var det lag som vann dragkampen om honom. Juventus lånade dock relativt snabbt ut honom till Palermo där Rune stannade i två säsonger. Sicilien må vara hur vackert som helst – men någon Agne fanns där inte.
De två återförenades i ÖIS. Rune fortsatte att göra mål innan han tackade för sig efter säsongen 1967 och varvade ner i Hovås. När ÖIS-tiden var till att summeras stod Rune på 91 mål på 125 allsvenska matcher, och därtill massvis med fler mål i de lägre divisionerna. När Rune somnade in den där februaridagen för 18 år sedan så var det tvivelsutan en äkta skyttekung, tillika legendar, som lämnade oss.
Porträtt av Rune i Rekordmagasinet 1957. Där går bland annat att läsa "Rune har vuxit upp på landet, och hemmet i Hovås utanför Göteborg har han förblivit trogen. Redan tidigt spårades hans anlag för läderkulespelet. I Hovås tillhörde han hemmaklubbens A-lag redan i 14-årsåldern. Örgrytes kunskapare fick dock snabbt upp ögonen för pojkens enorma talang och som 17-åring enrollerades han definitivt i ÖIS A-lag."
Rune Börjesson
Född: 1937-04-05
Död: 1996-02-21
Tid i ÖIS: 1955-1961, 1964-1967
Prestationer/utmärkelser: Tvåfaldig allsvensk skyttekung, skyttekung i division II Västra Götaland, utlandsproffs i Juventus och Palermo, 20-faldig A-landslagsman.
Källor: Från A-ÖIS, Alla helgons lag
* * *
Tidigare legendarer:
#1: Sven Rydell
#2: Carl-Erik Holmberg
#3: Lennart Wing
En stor del i vår nya design, vars avsikt är att lyfta fram och hylla ÖIS långa och stolta historia, är porträtten i vänstermenyn. Legendarerna, tio till antalet, är utvalda baserat på 1) tid och prestation i ÖIS, 2) åsikter från oss i redaktionen, samt 3) er läsares nomineringar. De kommer att avtäckas i kronologisk ordning veckovis på torsdagar klockan 13.