Legendar #9: Magnus Källander

Legendar #9: Magnus Källander

Allt har ett slut, det vet vi. Men när nyheten kom ut att vår nionde legendar hade dribblat sig förbi sin sista motståndare i ÖIS-tröjan så föll en och annan tår runt om i landet. Källa på det? Behövs inte. Så var det bara. Magnus Källander lämnade ingen oberörd.

2010 inleddes med en försenad nyårssmäll långt värre än slentrianfyrkerierna. När fotbollssäsongen var till att starta om sisådär fyra långa månader skulle ÖIS trupp inte innehålla Magnus Källander.
 
Låt meningen sjunka in. Greppa det oförståeliga. Från 1996 till 2009, undantaget Grekland-sejouren, hade Källander varit ett givet och älskat inslag vareviga säsong. Åldern steg, tröjnumret likaså, men där – det var han. Till slut hann dock tiden ifatt. 2009 gick i moll för såväl ÖIS som Källander själv och i framtidsplanerna fanns han inte med. Även om han själv hade velat. För lik den ledare och trotjänare fanns det bara en tanke i huvudet efter degraderingen.
 
– Jag hade gärna tagit mitt ansvar och försökt spela tillbaka Öis till högsta serien, gick det att läsa i GP. Så talar en legendar. Så talar Magnus Källander.
 
27 år ung inleddes äktenskapet mellan ÖIS och Källander. Moderklubben Västra Frölunda hade gjort sitt. Källander var redo för nästa steg i karriären och ÖIS behövde en spelmotor. De fick en av de starkaste på marknaden. Med trumpinnar till ben, stora lungor och ett spelsinne av högsta klass så klev Källander in på det centrala mittfältet och gjorde det till sitt. Källa presterade så väl att landslagsdiskussionen kom igång och om det inte vore för en fotskada hade han säkerligen fått dra på sig landslagsdressen. Fullt rättvist, i så fall.
 
Källander i sitt esse var en fröjd att skåda. Kreativiteten och den låga tyngdpunkten gjorde honom oberäknelig, underhållande och oerhört nyttig. Med allt som oftast en något mer defensiv kraft bredvid sig kunde Källa hänge sig lite mer åt det offensiva. Han öppnade matchbilder, bröt mönster, satte tempot. Han gjorde mål, han spelade fram andra, han tog ansvar. Allting med en omisskännelig kärlek till sporten och en beundransvärd lojalitet till ÖIS och oss fans.
 
Inledningen på det nya millenniet blev än mer lysande. Säsongen kröntes med en cuptitel och titeln årets mål på Fotbollsgalan efter Kurre Hamrin-numret borta mot Örebro. Ett osannolikt nummer som bara kan förklaras av Källander själv.
 
– Det började från mittcirkeln och jag hamnade efter en rush nere vid hörnflaggan. Jag låg ner ibland, körde en tvåfotare, jagades av två backar och drog mig in mot straffområdet längs mållinjen. Där tunnlade jag nästa gubbe, vek inåt plan och tjongade upp bollen i första krysset, har han beskrivit det för ÖIS.se. Inga konstigheter.
 
Till slut kunde inte ÖIS hålla kvar honom längre. Källander fick 2003 sitt efterlängtade och välförtjänta utlandskontrakt. Även fast lönekuverten och äventyr lockade var det emellertid långt ifrån ett självklart val att acceptera den nya klubbadressen då det enligt honom ”lite känns som att man sviker klubben”. Till slut gavs dock klartecken för flytt till Grekland där han spelade i först Aris Saloniki och sedan Iraklis Saloniki. Det är ingen slump att ÖIS under den här tiden genomgick en svår prövning och hade en nedåtgående kurva. När Källander återvände sommaren 2004 gjorde han det till en skugga av det forna titelaspirerande lag han lämnade. Källander lyckades dock skapa mod och liv på mittfältet på nytt och till sist klarade man sig kvar i Allsvenskan tack vare en isländsk snedspark.
 
Inte ens Källanders excellens kunde däremot undvika degradering efter den miserabla säsongen 2006. Och inte blev det bättre 2007. Trots att ÖIS var på dekis fanns det emellertid inte på kartan för vår dynamo att ge upp och tacka för sig. Och, som bekant; skam den som ger sig. 2008 kom revanschen. ÖIS dansade sig igenom Superettan och avgörandet blev vackrare än alla tänkbara sockersöta Hollywood-slut - men precis så värdigt vår snabbfotade hjälte.
 
Källa överraskade oss sedan med att annonsera att han ämnade spela en säsong till och det officiella avslutet i ÖIS blev därmed inte så spektakulärt och vackert som det borde. Det spelar dock föga roll. När Källa tackade för sig efter 13 säsonger och 292 matcher gjorde han de som av en av de största vilket nu får oss att avtäcka hans porträtt som legendar nummer nio. Få har gjort så mycket under så lång tid med så hög kvalité som Magnus Källander.
 
Vad han gör nu för tiden? Spelar fotboll, naturligtvis. ÖIS är utbytt mot Stenungsund i division 2 men kärleken till sporten är precis lika stor nu som förr. Liksom vår till honom.

Magnus Källander
Född: 1969-02-06
Tid i ÖIS: 1996-2003, 2004-2009
Prestationer/utmärkelser: 292 matcher i ÖIS, cupguld 2000, årets mål 2000, mottagare av ÖIS-ringen.


Stoltserandes med priset för årets mål 2000.


Jubel efter målet mot Väsby 2008. Den satt som den skulle.


Vilken kille.

* * *
Tidigare legendarer:
#1: Sven Rydell
#2: Carl-Erik Holmberg
#3: Lennart Wing
#4: Rune Börjesson
#5: Agne Simonsson
#6: Örjan Persson
#7: Sören Börjesson
#8: Niclas Sjöstedt

En stor del i vår nya design, vars avsikt är att lyfta fram och hylla ÖIS långa och stolta historia, är porträtten i vänstermenyn. Legendarerna, tio till antalet, är utvalda baserat på 1) tid och prestation i ÖIS, 2) åsikter från oss i redaktionen, samt 3) er läsares nomineringar. De kommer att avtäckas i kronologisk ordning veckovis på torsdagar klockan 13.

Andreas Kristenssonandreaskristensson@live.seankristensson2014-07-31 13:00:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK