-
-

Linus upp i ensam ledning i skytteligan när Giffarna vann mot Falkenberg

Linus upp i ensam ledning i skytteligan när Giffarna vann mot Falkenberg

Efter två besvikelser och en lika match tog Giffarna sin andra 3-poängare för säsongen. Det var med en något trevande start, men där GIF Sundsvall kunde ta över spelet mer och mer. Ett något lyckosamt mål i slutet av första halvlek ledde till att Giffarna kunde slappna av, spela sitt egna spel och kontrollera stora delar av matchen som slutade 3-1.

Som nämnt i inför-match rapporten så saknades Omar Eddhari i truppen inför måndagens match. Joel hade också till lika stora delar uppskattning och förväntan valt att återgå till en 3-4-3 uppställning där Björkander fick tillbaka sin naturliga plats bland mittbackarna. Att Björkander hade varit saknad var det inga tvivel om då bland annat stora delar av arenan skanderade hans namn under första halvlek. Det är en fröjd att se honom på plan med både pondus och en sällan skådad mittbacks-kvickhet (föreslår att ni läser Pirkts inlägg på ämnet för en utförligare rapport). I avsknad av Eddhari fick Oliver Berg dock chansen istället för Peter Wilson, och som vi ska återkomma till tog han även tillvara på den chansen.

Giffarna inledde något trevande, eller om det var Falkenberg som kom ut med lite mer energi i inledningen. Oavsett var det Falkenberg som hade de bästa chanserna bland annat med en boll som rullade tätt tätt utanför stolpen och en retur av William Eskelinen som kunde ha blivit riktigt farlig om någon Falkenbergare hade varit närmare. Istället kunde Giffarna äta sig in i matchen och ta över bollinnehavet genom sitt passningsspel. Både Batanero och Hallenius hade varsin missad halvchans. De skulle dock tillsammans åstadkomma en hel chans i slutet av andra halvlek. I matchminut 40 pricksköt Batanero från straffområdeslinjen men träffade dessvärre stoplen. Som den måltjuv Linus har bevisat sig vara så fanns han dock på rätt plats vid rätt tid för att placera in den tillbakastudande bollen. Vi hade därmed 1-0 med oss in i halvtidsvilan.

I andra halvlek kom Giffarna ut med mer spelglädje och possessionsfotbollen visades upp. Till skillnad från tidgare matcher fick nu Giffarna jobba mer bekvämt och vara det spelförande laget medan Falkenberg fick jobba sig trötta för en kvittering. För oss statistiknördar så talade appen SofaScore om för mig att Giffarna mäktade med hela 715 passningar (varav 90% lyckade) under matchens gång, vilket föga förvånade också ledde till en bollinnehavsvinst. Mål nummer två kom dock inte till genom en lång passningsfrekvens utan istället genom en vacker omställning. Läget jobbades fram av Batanero och Juanjo som pressade på mittfältet, en boll som sedan kunde snappas upp av trion (Sema, Berg, Hallenius) där framme som genom ett fint kombinationsspel fick ut bollen till Berg som släppte den i exakt rätt ögonblick till Hallenius som bröt igenom offsidelinjen. "Den nya" Linus gör inga misstag i sådana lägen och hans andra mål för matchen (sjätte mål för säsongen) var ett faktum.

Därefter trodde jag, och många med mig, att matchen mest skulle spelas av då Giffarna kändes som ett nummer för stort för Falkenberg. Men vi skulle få lite mer spänning då domaren Kaspar Sjöberg lyckades hitta en straffsituation efter att Tamimis armbåge (fastklistrad längs kroppen) stoppat ett inlägg på straffområdeskanten. John Chibuike gjorde inga misstag när han satte 2-1 i matchminut 86. 

Joel Cedergren svarade dock med ett taktiskt genidrag (eller en gnutta tur) och bytte in snabblöpande Peter Wilson i den sista ordinare matchminuten. En minut senare låg bollen återigen i Falkenbergs mål. Den situationen kom efter en slutskedespress av Falkenberg där Oliver Berg kunde skicka upp bollen till andra planhalvan från eget straffområde. Peter joggade ifrån de trötta Falkenbergsförsvararna till ett friläge och bevisade att även han har målkänslan intakt när han fastställde slutresultatet 3-1.

Det är en fröjd att se vårt possessionsspel när det fungerar och det ger välbehaglig gåshud, dock kan den ge liknande knottrig hud i form av skrämsel när spelet inte fungerar (som mot Kalmar eller Elfsborg). Jag tror att en stor anledning till att det fungerade är omställningen till 3-4-3 och Björkander på plan. Björkander visade att han hör hemma i startelvan och var en av de bästa spelarna i måndagens match. Även Batanero gjorde en gedigen insats och förtjänade nog minst ett mål efter sitt skott i stolpen och en vacker frispark som räddades med fingertopparna. Men bäste spanjor var nog Juanjo som alltid jobbar hårt även om det inte ger upphov till lika många highlights i Cmores sammanfattning. Andra spelare som förtjänar beröm är såklart Linus som trots en enligt honom själv svag insats gjorde två mål (vilket bevisar hur viktig han är för dagens GIF) samt Oliver Berg som alltid visar en positv attityd och en kämparglöd och därmed belönades med två assist.

Nästa match spelas borta mot topptippade Häcken på söndag (5:e maj) klockan 15.00.

Joacim Lindgren2019-05-01 12:50:00

Fler artiklar om Sundsvall