Lundblad: Vi har allt de vill ha i England, Spanien och Italien

Lundblad: Vi har allt de vill ha i England, Spanien och Italien

Gustav Lundblad skulle skriva om HIF-Örgryte men reflekterar istället över Europeiska Superligans kollaps och allt vi har som de inte har ute i stora världen.

När detta skrivs har det gått ett par timmar sedan domare Granit Maqedonci blåste av matchen och förkunnade att HIF 4-1-besegrat Örgryte.

Under den tiden har det rört på sig ute i världen. Först hoppade Chelsea och Manchester City av ”European Super League”. Därefter övriga engelska klubbar, sedan Milan och nu verkar hela projektet gå i kras.

Säkert har det hänt ytterligare massor av saker när du läser denna artikel. Corriera della Sports onsdagstidning har till exempel tryckts och distributerats över hela Italien. Med Juventus-presidenten Andrea Agnelli på omslaget, där han berättar om hur bra ESL-projektet är.

Men när det största steget mot den logiska slutpunkten av fotbollens kommersialisering verkar ha undvikits – för den här gången – så är det väl på sin plats att reflektera över vad vi har.

I England kanske ett fönster nu öppnas lite på glänt, en lite chans att vända utvecklingen, en möjlighet till förändring. Kanske är Italien och Spanien redan bortom räddning.

Men mycket av det de vill ha, det de förlorat, det har vi, i Skåne och Sverige.

Ja, vi har visserligen konstgräs. Vi har e-sportallsvenskan eller vad det heter. Vi har Platinumcars Arena i Norrköping och utbredd matchfixning. Vi kommer allt längre ifrån segrar och matcher mot de största i Europa under UEFA (som under det senaste dygnet blivit de mest ironiska ”folkhjältarna” någonsin, i kampen mot Florentino Perez och hans armé av amerikanska riskkapitalister).

Men vi har också 51%-regeln och på läktarna har vi vanligt folk från trakten (när det inte är virustider). Inga cupfinaler i Kina. Vi har spelare som köper mjölk på ICA. Agenter, ja, men inga arméer av rådgivare och betalda Instagram-administratörer. Vi behöver inte lita till Roman Abramovitjs kalkyler för att rädda oss från ESL-väldet och vi behöver inte vara rädda för att en malaysisk miljardär ska komma in och byta färgerna på tröjan. Vi kan säga nej till VAR på ett årsmöte.

Sex-sju kilometer från Helsingborg ligger Helsingør, i ett land där utländska klubbägare väller in. Helsingørs IF har blivit FC Helsingør, bytt klubbmärke och tagits över av amerikanska entreprenören Jordan Gardner. FC København börsnoterades redan 1997. Inom fotbollen är det inte ett sund, utan en ocean, som skiljer Skåne från Sjælland.

I två dygn har hela England ropat efter en 51%-regel. Vi har den redan.

Vi har säkert en hel del dubbelmoral, men vi behöver inte se oss i spegeln efter ett guldfirande och förtränga att det hela möjliggjordes av blodspengar från Förenade Arabemiraten.

******

Ikväll slog föreningen Helsingborgs IF föreningen Örgryte IS med 4-1 på Olympia.

Där har HIF spelat sedan 1907. Så har idrottsplatsen hetat sedan 1898.

Allt det är vår största seger och glädje.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-04-21 01:23:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen