Lundblads fem intryck från HIF-Norrköping: DET hände absolut inte 2016

Lundblads fem intryck från HIF-Norrköping: DET hände absolut inte 2016

1. 2020 inget nytt 2016?
Det har ju börjat snackas om den allvarliga risken för ny HIF-degradering till superettan och det är väl inte så konstigt. HIF var ju trots allt tabelljumbo inför den här matchen.

Men det vi såg utspelas på Olympia idag hade verkligen inte hänt 2016.

Inför matchen tittade jag efter hur HIF:s nuvarande segerfattiga period stod sig mot den värsta perioden under 2016. Hade HIF inte vunnit idag hade man haft en vinst på de senaste femton matcherna – exakt samma facit, fast med fler oavgjorda, som från omgång 14 till 28 under den hemska nedflyttningshösten 2016.

Dagens HIF ville dock annat och det går faktiskt inte att föreställa sig 2016 års upplaga på det här sättet gå för segern efter Norrköpings 2-2 i den 62:a minuten.

Tappad ledning mot topplag för ett hårt pressat bottenlag: Olof Mellbergs svar blev – gå för vinsten.

Och han fick betalt för ambitionen.

Dessutom fick HIF inte bara en utan två hyfsat billiga straffar – det hände absolut inte 2016…



2. Den defensiva triangeln
2016 års HIF hade å andra sidan vare sig Martin Olsson, Mix Diskerud – eller Alexander Nilsson.

HIF:s defensiva triangel fortsätter att leverera och för tredje matchen i rad gjorde den tilltänkta tredjemålvakten, vikarien från IFK Hässleholm, en stormatch mot ett av allsvenskans bästa lag. Hans räddningar på Christoffer Nymans chanser med kvarten kvar var helt avgörande för att det skulle gå som det gick.

Avgörande var också Martin Olsson – igen. Med Jakob Voelkerling Persson tillbaka från skada ges han utrymme att i offensiven kliva fram som en slags extra ytterback och det var efter ett samarbete med Adam Eriksson och Max Svensson i den rollen som han sprang in i Lars Krogh Gerson och fick straff.

I defensiven stoppade den vikarierande mittbacken det mesta Norrköping hade att komma med och ännu mer stoppade hans vikarierande partner, den normalt sett offensive mittfältaren Mix Diskerud.

Diskerud var enorm i defensiven idag, överskuggades inte ens av Olsson, och frågan är hur Mellberg hanterar det här laguttagningsproblemet när Andreas Granqvist är tillbaka.

Eller problem förresten… Det är ju populärt numera att kalla problem för utmaningar, men detta nämnda dilemma får väl betraktas som just en utmaning.

Kanske kan vi i höst få se en trebackslinje, likt under delar av försäsongen? Med tre offensivt skickliga mittbackar i Diskerud, Granqvist och Olsson? Inte mig emot.



3. Granqvist hade klart för sig
I intervjun med Dplay inför matchen var Andreas Granqvist hoppfull och trodde på ett övertygande vis på vinst mot Norrköping. Det kändes nästan som att den skadade lagkaptenen (som för övrigt sa att han kan komma i träning med boll i slutet av veckan) satte tonen för kvällen.

Och han fick vara en del av en segerafton från sin position på läktaren.



4. Ceesays comeback
Den 29 juni utgick Joseph Ceesay med skada i bortamatchen mot Häcken. Detta efter att han varit ett av få ljus på den mörka säsongsinledningshimlen.

Det är 43 dagar sedan och i årets allsvenska spelschemetempo innebär det att han missat tio matcher, en tredjedel av säsongen.

Ikväll, i den 76:e minuten var det dags för comeback. Fem minuter senare hade han skickat upp Linus Wahlqvist på läktaren och serverat Rasmus Jönsson sitt välbehövliga öppnande av årets målkonto.

Vi önskar Joseph Ceesay välkommen in i spelet. Han kan fortfarande bli en av årets stora HIF-profiler.



5. Anthony van den Hurk – Isak Pettersson 2-1
I derbyt mot Malmö FF förvandlade Anthony van den Hurk Johan Dahlin till en staty och placerade in straffen till höger.

Idag skickade han Isak Pettersson till höger och placerade in straffen till vänster.

Någon tredje fullträff blev det dock inte, för till kvällens andra straff hade Pettersson gjorde läxan, väntade med att göra första draget och gick åt höger och räddade.

1-1.

Men på returen var van den Hurk framme först, jagad av en svärm vitblåa spelare, och skickade in bollen i mål.

2-1 till van den Hurk mot Pettersson och 2-1 för HIF mot Norrköping.

van den Hurk har nu gjort fem mål på sina första elva allsvenska matcher.

Tyvärr har det också blivit en alldeles för lång radda gula kort och idag kom säsongens femte och sjätte. Därmed är han avstängd mot Sirius, precis som Martin Olsson och dessutom lär Adam Eriksson, som utgick med lindat lår, också missa matchen.

Men det är torsdagens problem. Ikväll blev HIF ett vinnarlag igen.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2020-08-10 22:21:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"