MAIF-HIF 3-2: Referat och spelarbetyg

HIF tappade 1-2 till 3-2 på Strandvallen. David Löfquist avgjorde matchen på tilläggstid.

ALLSVENSKAN, OMGÅNG 23
Strandvallen, söndag 4 oktober 2020, kl 1430:

Mjällby-HIF 3-2 (1-1)
1-0 Jesper Löfgren (11, assist Moses Ogbu), 1-1 Brandur Hendriksson (35, assist Adam Eriksson), 1-2 Anthony van den Hurk (50, assist Kebba Ceesay), 2-2 Besard Sabovic (72), 3-2 David Löfquist (90+2, assist Mamudo Moro)
Publik: -

HIF (5-3-2): Anders Lindegaard – Joseph Ceesay, Mix Diskerud, Kebba Ceesay, Martin Olsson, Adam Eriksson – Brandur Hendriksson (Andreas Landgren, 57), Armin Gigovic, Rasmus Jönsson (Max Svensson, 85) – Alex Timossi (Alhaji Gero, 30), Anthony van den Hurk (Mohammed Abubakari, 85).

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Marcus Olsson (b/mf), Jakob Voelkerling Persson (b/mf).

Skadade/avstängda: Andreas Granqvist (b, återhämtar sig från ljumskskada), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Assad Al Hamlawi (fw, fotskadad), Alexander Nilsson (mv, sjuk).

Övriga A-lagsspelare: Ravy Tsouka (b), Emil Hellman (b), Erik Figueroa (b), Casper Widell (b), Ludvig Carlius (mf), Noel Mbo (fw), Shkodran Maholli (fw).

Mjällby (5-3-2): Carljohan Eriksson – Jonathan Tamimi (Besard Sabovic, 68), Eric Björkander, Jesper Löfgren, Viktor Agardius, Kadir Hodzic – Martin Spelmann (Joel Nilsson, 68), David Batanero, David Löfquist – Moses Ogbu, Jacob Bergström (Mamudo Moro, 60).

Ej använda avbytare: Noel Törnqvist (mv), Viktor Gustafson (mf), Adam Petersson (mf), Erik Pärsson (fw), Taylor Silverholt (fw).

Före matchen:

Fyra dagar efter det första avancemanget till cupens gruppspel på tre år reste HIF till Listerlandet för match i brinnande allsvensk bottenstrid. Anders Lindegaard gjorde comeback efter två månaders skadefrånvaro.

Senaste matcher:
HIF förlorade hemma mot Östersund i den senaste allsvenska matchen. 0-1 blev det förra söndagen, trots rödblått spelövertag. I cupen vann man däremot borta mot Halmia med tydliga 3-0.

Mjällby kom närmast från en tung slutsekundsförlust borta mot AIK (0-1). I cupen i onsdags blev det 5-0 borta mot Assyriska BK.

Tabelläget:
10. Mjällby 22M-7V-7O-8F 30-33 28p.
14. HIF: 22M-4V-9O-9F 24-35 21p.

Laguttagning:
Anders Lindegaard var redo för comeback efter två månaders skadefrånvaro och gick in mellan stolparna – som lagkapten – istället för Ian Pettersson. Andra- och tredjemålvakterna Kalle Joelsson (knäskada) och Alexander Nilsson (sjuk) var fortsatt indisponibla och Pettersson fick inleda på bänken.

Jämfört med matchen mot Östersund var Mix Diskerud tillbaka efter avstängning och tog Jakob Voelkerling Perssons plats i backlinjen. Dessutom satte tränare Olof Mellberg in Alex Timossi i anfallet istället för Max Svensson. På bänken fick vare sig Erik Figueroa eller Ravy Tsouka, som bägge startade mot Halmia, plats. Inte heller Shkodran Maholli eller Noel Mbo var med i matchtruppen.

Väder:
Det var cirka 16 grader och ösregn i Hällevik vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
HIF inledde optimistiskt och etablerade tidigt ett anfallsspel på Mjällbys planhalva. Man hade 65 procent av bollinnehavet i halvleken och de flesta målchanserna.

Ett stundtals djupt fallande Mjällby gjorde dock första målet. I den elfte minuten kastade Moses Ogbu ett av sina många inkast i matchen. För ovanlighetens skull kastade han inte långt, mot straffområdet, utan istället mötte Kadir Hodzic innan Ogbu själv slog ett pressat inlägg. Framför mål styrde Jesper Löfgren bollen som borrade sig in i bortre hörnet bakom en chanslös Anders Lindegaard.

HIF:s kvittering kom i den 35:e minuten – också det efter ett kort inkast på vänsterkanten. Adam Eriksson slog ett lågt inlägg och i straffområdet mötte Brandur Hendriksson med ett distinkt avslut. 1-1.

Halvleken innehöll utöver detta flera målchanser. Armin Gigovic och Eriksson hade farliga och hårda skott som fint räddades av hemmalagets skickliga målvakt Carljohan Eriksson. Anthony van den Hurk frispelades av Martin Olsson, men sköt utanför.

Olof Mellberg bytte redan efter en halvtimme ut snabbe Alex Timossi mot store Alhaji Gero – troligen en reaktion på att HIF mot det låga Mjällby-försvaret fick till mängder av inlägg. Strax efter detta blev HIF-tränaren utvisad efter att ha klagat på en frispark som dömdes i hemmalagets favör.

HIF fick in bollen i nät en gång till, men van den Hurk var offside när han slog in den från nära håll efter att Gero styrt ett Mix Diskerud-inlägg i straffområdet.

Mjällby stack upp på kontringar och fasta situationer. Bland annat fick Jacob Bergström ett friläge, men det stoppades av en alert och utrusande Anders Lindegaard. David ”Löken” Löfquist sköt ett hårt skott från cirka 22 meter. Lindegaard verkade bedöma att bollen skulle gå utanför, men det skruvade skottet tog i stolpens insida.

Andra halvlek:
Matchbilden var inledningsvis efter pausvilan snarlik den första halvlekens. Ganska snart tog HIF även rättvist ledningen. En utspark från Carljohan Eriksson nickrensades vid mittlinjen av Kebba Ceesay. Bollen gick rakt igenom ett förvirrat hemmaförsvar och den målvane Anthony van den Hurk gjorde inget misstag när han bjöds på ett friläge och placerade in 1-2 i höger hörn.

Under den andra halvan av halvleken blev dock HIF passiva och lågt sjunkande och Mjällby tog ett kompakt grepp om matchen. Lagets övertag i bollinnehav i den andra halvleken (65 procent) var faktiskt lika stort som HIF:s i den första. David Batanero och inhopparen Besard Sabovic dominerade på mitten med fina passningar och det var den sistnämnde som noterades för kvitteringen. I den 72:a minuten provade han med ett skott från cirka 20 meter ur höger innerposition. Bollen täcktes av Martin Olsson i straffområdet, men seglade snöpligt in precis innanför främre stolpen.

Precis före det hade HIF bränt ett stort kontringsläge där man kom med fyra spelare mot tre och ytterligare ett par minuter tidigare var det nära att Alhaji Gero slog in 1-3 när han nästan nådde fram till ett styrt inlägg någon meter från mål.

Trots att resten av matchen mest handlade om Mjällby-anfall så stack HIF upp med två stora lägen att avgöra. Max Svensson sköt en frispark mot krysset i minut 87, men återigen var Carljohan Eriksson med på noterna med en stark räddning. I situationen direkt efteråt fick Mohammed Abubakari ett nickläge, men bollen gick strax utanför.

Istället avgjordes matchen på tilläggstid. Efter att en ursinnig Mohammed Abubakari fått frispark emot sig på offensiv planhalva i duell med Löfquist, rusade den sistnämnde upp och nickade in 3-2 – mellan just Abubakari och Andreas Landgren i andravågen efter nämnda frispark. För det fina inlägget till målet stod förre HIF:aren Mamudo Moro.

Summering:
– HIF förlorade för andra gången i rad en match där man skapade tillräckligt med chanser för att utgången skulle bli den motsatta.

– Man spelade en fin anfallsfotboll under två tredjedelar av matchen, men man verkade bli trötta och sjönk för djupt ned under den sista halvtimmen – och då tog Mjällby över matchen.

– Mjällby-målvakten Carljohan Erikssons insats var helt avgörande för matchutgången. Eriksson räddade sju skott, varav flera på ett kvalificerat sätt.

– Inför landslagsuppehållet är HIF djupt indraget i den allsvenska bottenstriden, en poäng före Kalmar som ikväll spelar hemma mot Malmö. IFK Göteborg har samma poäng ovanför kvalstrecket, medan AIK på plats 12 nu är sex poäng före genom det lagets bortaseger mot Östersund i eftermiddags.

Tabelläget:
8. Mjällby 23M-8V-7O-8F 33-35 31p.
14. HIF: 23M-4V-9O-10F 26-38 21p.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot Häcken måndagen den 19 oktober kl 1900.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD (K), 6
Gjorde comeback efter två månaders skadefrånvaro. Var bra med på Bergströms friläge, men såg passiv ut när Löfquist var nära att skjuta in 2-0 i första halvlek. Nära släppa in enkel boll på ett styrt inlägg i andra. Två av målen kom till efter styrningar som gjorde det i princip omöjligt att stoppa dem, det tredje via en stark nick i en farlig yta. Fick efter skadan överlåta insparkarna till Kebba Ceesay och Martin Olsson. Knappt godkänd.

JOSEPH CEESAY, 6,5
Fortsätter att visa bra form i båda riktningarna på wingback-positionen. Gick tuff kamp mot sin dito Hodzic på kanten. Slarvade bort ett kontringsläge strax före Mjällbys reducering.
MIX DISKERUD, 6,5
Var bra i första halvlek. Stod rätt i defensiven då och slog många bra bollar från sin högra mittbacksposition. Som vanligt involverad i spelet och han var den spelare i matchen som hade bollen flest gånger.
KEBBA CEESAY, 6,5
Överlag stark i defensiven, gick tuff kamp mot store Jacob Bergström under första timmen – en kamp där han för det mesta hade övertaget, även om han bjöd på yta någon gång. Borde kunnat hindra Löfgren från att klacka in bollen vid 1-0?
MARTIN OLSSON, 6,5
Olycklig på 2-2 med styrning som gick in i mål. Slog som vanligt flera bra inlägg och uppspel. Frispelade van den Hurk i första. Missbedömde en boll i första halvlek som nästan ledde till friläge för Spelmann.
ADAM ERIKSSON, 7
Är i bra form för tillfället. Fortsatte att hålla rent på vänsterkanten och fyllde på bra offensivt medan HIF hade initiativet i matchen. Assisterade till 1-1 och hade själv ett bra avslut i första halvlek. Utmanades av Moro i straffområdet innan denne slog inlägget till segermålet, men den situationen var främst en stark individuell prestation av motståndaren.

BRANDUR HENDRIKSSON (UT 57), 7 (*)
Frenetiskt arbetande utan boll och frenetisk även med boll. Bryter mönster, dyker upp i farliga lägen och idag fick han betalt för det i form av mål. Vräkte sig in i glidtackling i början av andra halvlek och fick en stämpling på höften, som strax efter tvingade honom till byte.
ARMIN GIGOVIC, 6,5
Stark insats i första halvlek då han värderade situationer bra, var lugn med boll och styrde HIF:s framgångsrika bollinnehav. Tröttnade sista halvtimmen och blev ofta överspelad av Batanero och Sabovic.
RASMUS JÖNSSON (UT 85), 6
Kom ofta lite utanför matchen trots HIF:s stora bollinnehav. Rörde sig dock över stora ytor och gjorde det bra när han kom med i spelet. Rör sig gärna ut på vänsterkanten och kombinerar med Eriksson. Såg även han trött ut sista halvtimmen och byttes ut. Väl lätt passerad före 2-2.

ANTHONY VAN DEN HURK (UT 85), 7
Tog som vanligt stort jobb och höll fast bollar högt uppe i banan. Fick två bra målchanser och förvaltade den andra på bästa sätt. Påpasslig även när han slog in bollen på det bortdömda målet. Är en allsvensk klassanfallare och kan komma att bli avgörande i bottenstriden.
ALEX TIMOSSI (UT 30), 5
Blev utbytt tidigt, antagligen av taktiska skäl. Var inte särskilt inblandad i spelet mot ett lågt Mjällby och hade bara bollen vid fem tillfällen, varav ett ledde till en lyckosam passning. Fick inte tillfälle att utnyttja sin speed.

ALHAJI GERO (IN 30), 6
Gjorde ett helt OK inhopp där han till en början fick stor användning av sina targetkvaliteter och slog flera bra bollar. Försvann ur matchen under sista halvtimmen.
ANDREAS LANDGREN (IN 57), 6
Efter flera bra matcher i sin comeback gick det något tyngre idag för Landgren som kom in när Mjällby var på väg att ta över matchen. Inledde bra, men sedan tog Mjällby över på mitten. Tappade markeringen på den framlöpande Löfquist vid 2-3.

Mohammed Abubakari (In 85, fick ett kort inhopp, där han hade en farlig nick men annars inte påverkade matchbilden nämnvärt) och Max Svensson (In 85, slog en bra frispark som räddades av Cj Eriksson) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 6
För andra matchen i följd får HIF godkänt betyg trots förlust. Även detta var en match som man, sett till matchbild och målchanser, vinner fler gånger än man förlorar. Första halvlek var en av de bästa i år, men under sista halvtimmen blev man allt för tillbakatryckta och passiva på mittfältet. Avgörandet var kanske inte rättvist, men det var absolut inte ologiskt mot den bakgrunden.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
4 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår högerhörna, som nickas bort. Gigovic drar till på volley från 19 meter ur vänster innerposition. Hårt, pressat, skott. Cj Eriksson räddar.
6 min – MÅLCHANS, MAIF: Löfquist skjuter på pass från vänster från Batanero. Lindegaard gör bra räddning vid främre hörnet till hörna. Skottet ur vänster innerposition från 20 meter.
10 min – AVSLUT, MAIF: Inlägg från Ogbu från höger. Björkander, som stannat kvar uppe vid en serie fasta situationer, nickar utanför.
11 min – MÅL, MAIF: Ogbu kastar kort inkast när alla väntar på långt från vänster. Han får tillbaka bollen från mötande Hodzic och slår lågt inlägg. Bollen styrs av Jesper Löfgren i målområdet och går hela vägen in i bortre hörnet.
18 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår låg djupledsboll från position till vänster nära mittlinjen. Den går förbi flera MAIF-spelare och når van den Hurk till vänster i straffområdet. Han avslutar utanför främre stolpen.
20 min – MÅLCHANS, HIF: Olsson slår högerinlägg i andravågen efter en hörna. K Ceesay nickar hårt ur central position. En bit utanför.
22 min – MÅLCHANS, MAIF: Lång boll från Björkander i djupled. Bergström blir fri till höger i boxen, men Lindegaard kommer ut snabbt och räddar avslutet.
26 min – AVSLUT, HIF: Gigovic plockar upp boll i central position 20 meter från mål efter att van den Hurk vunnit duell med Batanero ett par meter längre fram. Han skjuter lågt skott. Eriksson räddar.
27 min – MÅLCHANS, MAIF: Löfquist skjuter från 22 meter ur vänster innerposition. Bollen skruvas inåt och går i stolpens insida bakom en chanslös Lindegaard.
30 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Alex Timossi UT.
35 min – MÅL, HIF: Lågt inlägg från vänster efter inkast från A Eriksson. Brandur Hendriksson möter i främre ytan och skjuter direkt in 1-1 från 11 meter.
37 min – BORTDÖMT MÅL, HIF: Diskerud skjuter från drygt 20 meter ur höger innerposition. Bollen styrs av Gero vid straffområdeslinjen och går fram till fri van den Hurk som slår in den i mål. Han blir dock avvinkad för offside. Frågan är om Löfgren var på bollen på vägen?
42 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter ur höger innerposition från 22 meter. Eriksson räddar.
43 min – MÅLCHANS, MAIF: Ogbu slår vänsterinlägg till Bergström centralt i straffområdet. Han nickar utanför.
44 min – MÅLCHANS, HIF: Efter fin duellvinst av Gero avancerar han fram och slår in den i boxen, där Jönsson avslutar på täckande spelare. Bollen hamnar framför A Eriksson i vänster innerposition. Han drar till med pressat skott mot främre hörnet. Cj Eriksson räddar starkt till hörna.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 35%-65%. Avslut: 8-13. På mål_ 2-5. Hörnor: 2-6.

50 min – MÅL, HIF: Cj Eriksson rensar undan bollen. K Ceesay går upp vid mittlinjen och nickrensar och bollen går hela vägen fram till en fri Anthony van den Hurk, som placerar in 1-2.
57 min – BYTE, HIF: Andreas Landgren IN, Brandur Hendriksson UT.
60 min – BYTE, MAIF: Mamudo Moro IN, Jacob Bergström UT.
61 min – MÅLCHANS, MAIF: Ogbu kastar inkast från vänster mot straffområdet. Bollen styrs i främre ytan och är nära att gå in bakom Lindegaard, som dock stoppar den precis framför linjen, ”bakom” sig själv.
66 min – MÅLCHANS, HIF: Inlägg från höger skarvas i straffområdets främre yta av J Ceesay och styrs sedan av MAIF-spelare innan det går strax utanför stolpen. Gero är mycket nära att styra in bollen framför mål.
67 min – AVSLUT, HIF: J Ceesay skjuter ur höger ytterposition i andravåg efter flera offensiva fasta situationer. Bollen tar på MAIF-spelare i boxen och går ut till hörna.
68 min – BYTE, MAIF: Joel Nilsson IN, Martin Spelmann UT.
68 min – BYTE, MAIF: Besard Sabovic IN, Jonathan Tamimi UT.
72 min – MÅL, MAIF: Besard Sabovic skjuter ur höger innerposition från 20 meter. Bollen täcks av Martin Olsson och styrs in i främre hörnet.
73 min – AVSLUT, HIF: Gero skjuter från 19 meter ur central position. Cj Eriksson sträcker ut och räddar till hörna.
75 min – AVSLUT, MAIF: Moro skjuter från liggande position efter en serie nickar i HIF:s straffområde efter ett inkast från Ogbu. Över och utanför.
76 min – GULT KORT, MAIF: David Löfquist tacklar framfarande Landgren på egen planhalva.
80 min  -AVSLUT, MAIF: Inkast från Ogbu från höger. Löfquist skjuter på halvvolley på hög boll. Moro nära att styra bollen framför mål, men Lindegaard kan rädda ganska lätt.
83 min – AVSLUT, MAIF: Hodzic slår markinlägg från vänster. Moro skjuter direkt från främre ytan. Strax utanför.
85 min – BYTE, HIF: Max Svensson IN, Rasmus Jönsson UT.
85 min – BYTE, HIF: Mohammed Abubakari IN, Anthony van den Hurk UT.
86 min – GULT KORT, MAIF: Jesper Löfgren stoppar Armin Gigovic precis utanför straffområdet.
87 min – MÅLCHANS, HIF: Svensson slår frispark ur vänster innerposition från 17 meter. Cj Eriksson gör stark räddning i höjd med bortre krysset.
87 min – MÅLCHANS, HIF: Diskerud slår efter frisparken in bollen i straffområdet från höger. Abubakari nickar från främre ytan. Precis utanför.
90+2 min – MÅL, MAIF: Moro tar upp bollen till höger i straffområdet efter en lång frispark från egen planhalva. Han slår in bollen framför mål, där David Löfquist flyger fram och nickar in 3-2.
90+4 min – GULT KORT, HIF: Mix Diskerud får märklig varning i duell med Ogbu.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 52%-48%. Avslut: 16-19. På mål: 5-9. Hörnor: 5-9.

Statistikkällor: Svenskfotboll.se och Sofascore.com.