Boisabagen: Fiktion eller verklighet?
Fly us to the Moon, Ryan!

Boisabagen: Fiktion eller verklighet?

När Varbergs BoIS bjuder upp till dans.

Blev lite skeptisk först när jag såg att Robin Tranberg var uttagen till att spela i den offensiva tredjedeln för Varberg. Drygt 5 minuter senare hade BoIS tagit ledningen med 1-0. Målskytt? Robin Tranberg!

Och nog märks det att Jocke Persson haft "kvartssamtal" med Robin Simovic som är betydligt mera aktiv på topp nu och även jobbar hårt i defensiven! Efter den härliga inledningen kontrollerade Varberg matchen totalt första 20 och rullade lugnt och metodiskt ut ett Blåvitt som såg helt vilse ut. Göteborg tog över spelet mer efterhand men utan att skapa några farligare chanser. I paus var Marcus Bergs analys att BoIS är bra på att "lägga sig" men det är Blåvitt som bjuder upp till dans. Hm? "Det är Varberg hemma, vi borde bara ut och dominera!" Ja men varför gör ni inte det då, Mackan? 

Albert Ejupi drog en ljumske och målskytt Tranberg fick problem med en fot. In efter paus kom Albin Winbo och Ryan Moon. 5 minuter senare hade Moon pangat in 2-0 efter en fast situation (där BoIS enligt statistiken är ungefär dubbelt så effektiva som ifjol). Snacka om fingertoppskänsla återigen med bytena Joakim Persson, eller ska vi för dagen kalla det Moonwalk?  Och fjärde målet på drygt 600 spelade minuter för Moon vittnar ändå om en klass som förhoppningsvis kan visa sig ytterligare framöver. 

Efter 2-nollan drog sig Varberg naturligt ännu mer tillbaka och IFK hade mer boll men fortsatt utan att kännas särskilt farliga. Och Varbergs BoiS försvar känns helt underbart stabilt nu, tack för det Stojan Lukic (även om du fortsätter sprida utsparkar över sidlinjen precis som du gjorde i HBK)! Det var inte förrän Simon Karlsson Adjei försökte sig på en "bicca" i nittioandra minuten som Robin Söder kunde rulla in reduceringen och man fick sitta som på nålar till slut. Men BoIS skulle åter rida ut stormen och ta en välbehövlig trepoängare. 

I förra veckan hörde jag filmskaparen Ronnie Sandahl tippa Varberg ur allsvenskan i podden Studio (just) Allsvenskan. Samme Sandahl tippade Östersund (som i nuläget är 11 poäng efter BoIS) på kvalplats! Tydligen kommer merparten aldrig att lära sig och den ständiga negligeringen av Varbergs grönsvarta krigare kommer att bestå. Idag fyllde dessutom poeten Marcus Birro på med att "Göteborg kommer att köra över Varberg" i samma program. Jaja, det är nog bättre att Sandahl och gänget håller sig till sin fiktion så kan vi andra fortsätta leva i verkligheten.

Simon Thern hade i varje fall en nykter analys efter matchen där han menade att Varberg gör det bra och "även om de gör två mål så borde vi med våra kvalitetsspelare kunna göra det bättre". Problemet är nog att medan Göteborg har sina stjärnspelare (som i fler fall kanske är närmare stjärnfall?) så har Varbergs BoIS byggt ett sammansvetsat LAG och det på kort tid efter all spelaromsättning. 

Slutligen kan jag inte låta bli att fundera på vad Gustaf Norlin tycker om sitt byte? Och varför en spelare som Norlin inte bereds plats i ett Blåvitt som fortsätter hacka och nu ligger efter BoIS i tabellen? Men plats hade han ju garanterat fått - hemma hos farbror Joakim. 

Och vi måste ju ge en eloge till Marcus Birro som iklädd BoIS-tröja nu har gjort offentlig avbön. Stor han är ändå den där Birro! 

Kaiser Klaus2021-08-23 22:36:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS