Medlemsdemokrati – en möjlighet eller ett hot?<br>- ”Bokslut” och nedläggning av projektet ”ÖSK-supportrar för nystart i fotboll”

Medlemsdemokrati – en möjlighet eller ett hot?
- ”Bokslut” och nedläggning av projektet ”ÖSK-supportrar för nystart i fotboll”

När supportrars engagemang, initiativkraft, ansvarstagande och konstruktiva förslag tar sig uttryck i ett upprop med ”p" för en nystart för ÖSK Fotboll, är det då ett uppror med ”r", dvs en revolt, ett myteri eller ett upplopp, eller står det för något positivt för en fotbollsklubbs utveckling?

356 supportras engagemang
Vi som förra hösten tog initiativet till ”ÖSK-supportar för nystart i fotboll” samlade snabbt 356 underskrifter av supportrar till klubben, där vi i samarbete med styrelse och ledning ville arbeta för att stärka fotbollskompetensen på och utanför planen, arbeta för en mer öppen klubb med bättre kommunikation och med att stärka medlemmarnas inflytande och organisationens tydlighet.

Innan dess hade många av oss i personliga och direkta kontakter framfört konkreta förslag inom en rad områden som skulle stärka klubben ytterligare.  Det har handlat om att öka chanserna till mer publik, fler partners/sponsorer, fler investerare, större chans till att behålla de bästa spelarna, närmare relationer med klubbar i regionen, samla alla engagerade supportrar ”under ett tak” mm. Vi hade också kommit med flera förslag vad gäller att utveckla information och kommunikation liksom öppenhet och tydlighet i organisationen. Och vi har hela tiden inbjudit till samarbete i dessa frågor.

Många av deltagarna i Uppropet har sedan tidigare varit engagerade på olika fotbolls- och ÖSK-sajter men också ipersonliga kontakter med ÖSK-representanter och på olika ÖSK-möten. Bland dessa finns både unga och äldre, kvinnor och män, boende i Örebro, på andra håll i Sverige och i utlandet. Det handlar om f d spelare, tränare och förtroendevalda i fotbollsklubbar, studeranden, arbetslösa, företagare, kommunchefer, konsulter, professorer och andraforskare och lärare, vd, bönder, kommunikationsstrateger, talangsscouter, industrianställda, tjänstemän, jurister, läkare,små och stora partners/sponsorer, trogna gamla ÖSK:are,aktieägare och medlemmar, Kubaner mfl.

Med andra ord består naturligtvis supportrar till ÖSK av människor i allmänhet, inte med någon specifik bakgrund annat än att de har ÖSK i sitt hjärta. Tyvärr är ett fåtal av dessa supportrar också medlemmar, men desto fler utgörpublik och partners/sponsorer eller potentiella sådana.

Många värdefulla möten
Under hösten och vintern har vi i initiativgruppen för Uppropet haft ett flertal möten med de olika styrelseordföranden i ÖSK-familjen, med ledning, valberedning och supportrar. Vi har engagerat oss i dessa frågor flera år innan uppropet. Vårt engagemang handlar inte om att enbart engagera sig när klubben och laget går bra eller dåligt. Engagemanget finns där hela tiden även om det av olika skäl tar sig olika uttryck. Vi vill också säga att det varit bra möten i många avseenden.

Lågt medlemsengagemang i gemensamma frågor
Tyvärr ser vi en utveckling i föreningar över hela landet där engagemang och ansvarstagande för det klubbgemensamma ofta är begränsat av olika anledningar. När det gäller egna personliga intressen, som t ex egna barn och egna pengar (s k plånboksfrågor) kan dock engagemanget bli stort. I övrigt är engagemanget för medlemsfrågor, årsmöten mm tyvärr litet.

Inom Uppropet har vi arbetat mycket med att få medlemmar,aktieägare och andra supportrar som ville ha en revolution i klubben att i stället ansluta sig till att reformera. Det innebär bl a att ingen på föreningens årsmöte den 12 mars ifrågasatte ansvarsfrihet för styrelsen utan röstade för den. Det var heller ingen som begärde votering trots att vi upplevde att det var fifty-fifty när mötesordförande ställde fyra medlemsmotioner mot styrelsens förslag. Vi har aldrig uppmuntrat någon att komma och rösta på våra motioner utan hela tiden varit neutrala och i stället uppmuntrat till medlemskap och att komma på föreningsstämma där man själv får möjlighet att fråga, uttrycka sig och ta ställning. Vi vill inte skapa konfrontation och vi vill inte, genom att kräva votering och kanske få bifall för våra förslag, tvinga in styrelse och ledning i arbetsgrupper som stämman beslutar om.

Vi hoppas att det intresset så småningom ska väckas inom styrelse och ledning så att en ärlig vilja finns att mötas från båda håll där alla parter känner sig trygga och motiverade. Att motiveringar till att man inte vill delta i arbetsgrupp om kommunikation skulle bero på att man inte vill styra arbetsgruppen och att ingen bland de 10 styrelseledamöterna skulle ha tid att prioritera denna viktiga fråga, är för oss mycket besynnerligt. Vi upplevde ändå att dialogen på föreningsstämman närmade motionsställaren och styrelsen i detta avseende.

Uppror eller upprop
Kan man då kalla vårt engagemang i för klubben viktiga frågor som ett uppror med ”r”? Vi hävdar att vi alla visat att vi har klubbens bästa för våra ögon utan något syfte att kritisera,leta syndabockar, skaffa personlig makt eller undergräva klubbens möjligheter. Vi har aldrig krävt någons avgång, tvärtom har vi i många situationer lyft det positiva som skett tidigare och under sista året och drivit vår uppfattning att det är viktigt med stabilitet och kontinuitet i styrelse även om den hela tiden behöver kompletteras med nya krafter och ny energi, vilket gäller alla styrelser över tiden.

Skillnaden i motionärernas respektive styrelsens förslaghandlade om att man hade olika syn på hur frågorna skulle diskuteras i arbetsgrupper. Styrelsen ville inte vara med i den ena arbetsgruppen och ville inte ha med ägarna, dvs medlemmarna och aktieägarna, i den andra som handlade om utvärdering och utveckling av organisationen med olika juridiska personer i flera viktiga avseenden. Motionärerna ansåg att detta arbete bör ske i ett samarbete mellan ägare och styrelse och att det i vissa lägen inte bara är den s krepresentativa demokratin som kan lösa alla problem och möjligheter.

Rädsla och avståndstagande
Det är emellertid uppenbart att vårt engagemang och våra förslag skapat rädsla och avståndstagande hos ledning och styrelse och uppenbarligen hos en del medlemmar och aktieägare. Det har tagit sig flera allvarliga uttryck som vi inte vill gå in på här.

Frågan är vad detta beror på? Har vi uttryckt oss oklart? Är man låst i förutfattade meningar så att man inte kan ta till sig syftet med olika förslag? Vill man att allt ska vara som det alltid varit? Har man överdrivna kontrollbehov? Finns makt- status- och prestigebehov inblandade? Tror man inte att vi har respekt för ledningens och styrelsens roller kontra ägarnas?Tror man att våra motiv inte är klubbens bästa utan personliga?

Vi måste ställa oss dessa frågor eftersom motståndet från flera håll tagit sig mycket starka och besynnerliga uttryck. Många medlemmar har också uttryckt sin förvåning, besvikelse och frustration hur man valde att hantera våra motioner på föreningens årsmöte. Om detta kan man läsa bl a på sajten Svenska Fans. Vi tror att detta är olyckligt, eftersom de kan skrämma bort ännu fler medlemmar från att komma på en föreningsstämma. Kanske kan det ändå ha motsatt verkan.

Engagemang och ansvarstagande bland supportrar tar sig många uttryck. En del hjälper t ex till som matchfunktionärer. Andra bidrar med andra värdefulla insatser i föreningar som t ex ÖSK Damklubb, ÖSKs 10-årsförening, Svarta Handen, Kubanerna m fl. Medlemsdemokrati och supporterengagemang handlar emellertid om så mycket mer.Det är detta som ”ÖSK-supportrar för nystart i fotboll” tagit fasta på.

Kränkande uttalanden av supportrar
Tyvärr finns det en del supportrar som bl a på webben och i sin frustration gör uttalande som är kränkande för klubbens representanter. Uppropet har på många sätt arbetat för att analyser, kritik, idéutbyte och förslag ska vara konstruktiva och framföras i en respektfull och positiv anda.

Vi har otaliga gånger både på fotbollssajter och på ÖSK-möten givit positiv respons för många goda insatser som styrelse och ledning gjort under tidigare år. Vi har fortsatt med att på olika sätt lyfta fram en rad positiva åtgärder som man vidtagit sedan klubbens ledning och styrelse i somras handlade utifrån att man var i en djup kris med starkt minskande publik,partners/sponsorer som hoppar av, stor omsättning av spelare,mångmiljonunderskott, bristande förtroende för klubbens representanter och inte minst uteblivna sportsliga resultat i rekordtermer.

Fotbollssajten Svenska Fans har över 120.000 medlemmar över hela landet. Artiklar om ÖSK på Svenska Fans läses oftaav tusentals, unika besökare. Den utmärkta ÖSK-sajten Eyravallen, fångar också många läsare, liksom flera andra sajter.

Det visar på vilket stort engagemang som finns utanför klubbens möteslokaler, som oftast samlar endast 30-90 medlemmar eller aktieägare av ca 2.400 medlemmar, ca 250 aktieägare och kanske 20.000-30.000 supportrar som klubben har, något som man delar med nästan alla andra fotbollsklubbar. Därför har ÖSK behov av att skapagemensamma arenor och mötesplatser både för personlig kommunikation och dialog via Internet.

Vi upplever att det i många stycken blivit en nystart i ÖSK Fotboll och att nästan alla nu tittar framåt. Styrelse och ledning har vidtagit en rad positiva och betydelsefulla åtgärder. För att nå Allsvenskan och det eftertraktade guldet och bli en förebild för andra idrottsföreningar i Skandinavien som man också uttryckt, så krävs emellertid att engagemanget bland medlemmar, aktieägare och supportrar utvecklas och att medlemsdemokratin utvecklas.

Intensiv debatt i fotbollssverige
I hela Sverige pågår en intensiv debatt i media och med motioner riktade till klubbstyrelser och Svenska Fotbollförbundet vad gäller medlemsinflytande kontra aktieägarinflytande i fotbollsklubbar. I klubbar som t ex Malmö FF, IFK Göteborg, IF Elfsborg, AIK och Hammarby IF finns starka krafter både i styrelserna och bland medlemmar för att medlemsinflytandet ska bevaras och vid behov stärkas. Det ska bli intressant att följa den debatten och inte minst hur ÖSK väljer att fånga upp medlemmarnas och aktieägarnas synpunkter på detta innan centrala beslut tas som berör alla klubbar.

Vi tror på att aktieägarna behövs och att deras behov av inflytande tillvaratas så långt möjligt. Samtidigt kan vi konstatera att det både i Sverige och i massor av stora fotbollsländer utomlands är så att det i alla statuter regleras så att inte klubbmedlemmars inflytande undergrävs. Om man av goda skäl vill göra inskränkningar i medlemmarnas inflytande, är det medlemmarna och inte styrelserna som ska besluta om det enligt vår uppfattning. Nästan samtliga klubbar drivs som föreningar. Ändå lyckas man i andra klubbar finansiera verksamheten genom bl a investerare. Vi behöver alla varandra och vi är övertygade om att vi kan samarbeta i en öppenhet och med förtroende för varandra, oavsett vilken roll vi har i klubben och oavsett hur klubben är organiserad.

Föreningsdemokrati
Föreningsdemokrati handlar också om att ingen styrelseledamot gör uttalanden för hela styrelsens beslut och ställningstaganden i viktiga frågor, innan dess att styrelsen behandlat en fråga och att man inte anger på klubbens hemsida Spelarinvests kommande ledamöter i ÖSK Elitfotboll AB innan dess att aktieägarna haft årsstämma och dess aktieägare tagit beslut i frågan. Detta handlar inte om att medlemmar eller aktieägare i ÖSK vill kuppa och ta över något. Det handlar om respekt för demokrati och de statuter som gäller alla inom klubben.

Uppropet och ”ÖSK-supportrar för nystart i fotboll” var ett projekt under drygt 6 månader som nu lagts ned och avslutats. Naturligtvis kommer det individuella engagemanget fortsätta på olika sätt. Tillsammans kan vi alla se till att vi får nya sportsliga framgångar med välfyllda läktare. ÖSKs styrelse och ledning har redan vidtagit flera viktiga åtgärder för att öka chanserna till detta. Man har satsat på tre nya och mycketkompetenta tränare och annan kompetenshöjning bland lagfunktionärer, på intensifierad talangutveckling bland unga spelare i närområdet, på snabbare och tydligare beslutsvägar, på nytt konstgräs till sommaren, på bättre sportslig information på hemsidan och på Dialogmöten med medlemmar och supportrar. För eller senare kommer detta och andra framtida åtgärder ge positiva effekter i en rad avseenden.

Vi vill sluta med att uttrycka ett stort tack till alla som på olika sätt stöttat vårt arbete med Uppropet och motionerna på föreningsstämman.

Initiativgruppen för ”ÖSK-supportrar för nystart i fotboll” och för ”Uppropet”
Bengt-Ove Andersson, Tommy Eriksson, Mårten Fintling, Mats Jernberg, Juha Väisänen och Göran Wickström

Initiativgruppen2013-03-14 23:45:00

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3