Ny förlust för Giffarna

Giffarna gör en klart bättre match än på länge men efter att försvarsspelet havererat ett par gånger för mycket och gett lite väl enkla kontringsmål så blir det trots allt en klar förlust. Giffarna skapade fler farliga chanser än på väldigt länge vilket får ses som ett tecken på att man kanske trots allt kan fightas om nytt kontrakt. Detta speciellt om försvarsspelet kan ordnas till.

Det var ett GIF-lag som gjorde sin första match utan Joel Cedergren. Andreas Pettersson valde att köra på med samma spelsystem som sin tidigare kollega och tyvärr var det allt för mycket första 50 minuterna som såg lika illa ut som tidigare. Göteborg startade matchen piggt utan att vara direkt nära mål. Det var istället Giffarna som hade den första riktigt farliga chansen när Göteborgs för dagen utmärkta målvakt gör en bra räddning på skott utifrån från Batanero. Giffarna jobbar under första halvlek hårt för att skapa chanser och får till några chanser men det som skiljer lagen är att Göteborg inte ger några jättelika ytor likt Sundsvall allt för ofta gjort den här säsongen och den här gången gjorde vid ett par tillfällen vilket straffade sig rejält. I 38:e minuten missar Moreno en chansrensning när han kommit fel och det tillsammans med allt för få försvarande spelare i övrigt gör det enkelt för Göteborg att göra ett ledningsmål om än på ett skickligt sätt. Innan halvleken är över lyckas Göteborgs keeper ytterligare en gång rädda en farlig GIF-chans och den här gången med rejäl röta då bollen studsar upp i ribban och blider utanför stolpen. Mas Costas avslut var värd ett bättre öde. I början av andra halvlek får Göteborg ytterligare ett enkelt läge om än inte mot lika få GIF-försvarare och man punkterar då matchen med 2-0 mål.

Giffarna byter efter 0-2 målet ut Moreno och kör med två mittbackar och trots detta känns defensiven väl så stark som med tre mittbackar. Efter detta skapar Giffarna ovanligt mycket chanser och man förtjänade definitivt ett mål. Framför allt sista kvarten är man rejält heta men dock utan att få till mer än ett par riktigt heta chanser. Närmast är det när Pol Roige tar avslut och tvingar Göteborgskeepern till ytterligare en bra räddning och Roige får även returen men utan lycka. Hade det inte varit för det alldeles för naiva försvarsspelet fram till 0-2 målet hade Göteborg fått det riktigt jobbigt att bärga de tre poängen idag.

Det fanns många positiva tecken idag och fortsätter man på den här vägen finns det en hygglig chans att man trots det väldigt utsatta läget klarar sig kvar. Kan den nya tränaren som tydligen ska presenteras imorgon (och bör vara Tony Gustavsson) bara förbättra försvarsorganisationen och förebygga billiga mål samtidigt som han stärker det offensiva spelet lite ytterligare så finns absolut chansen. Känns som Giffarna har ett väl så bra lag som de flesta bottenkollegorna. Hade man spelat som man gjorde efter förändringen från 3 till 2 mittbackar redan för 10 omgångar sedan hade man sannolikt varit ovanför även kvalstrecket. Låt oss hoppas att det inte är för sent att fixa till detta! Jag har för första gången på åtminstone 10 omgångar ett hopp om att säsongen kan räddas.