Lagbanner
Intervju med tränare Lien
Oddevolds nye tränare Jan-Erik Lien svarar på lite funderingar inför kommande säsong

Intervju med tränare Lien

Inför kommande säsong har Oddevold knutit till sig en ny tränare i Jan-Erik Lien. Under de tre senaste åren har han varit hemmahörande i Göteborgsklubben Torslanda IK och där lyckats spela dem kvar i SöderEttan. Förväntningarna är som vanligt höga bland supporterleden och SvenskaFans redaktionen slog en signal till Lien för att få sig en kortare genomgång om vem det är som är den nya rösten på träningarna, hans syn på fotboll och vad det finns för framtidsvisioner.

Förra säsongen höjdes en del röster kring erfarenheten hos tränarna och de som har åsikter om detta bör vara mer än nöjda. Det är en man med gedigen erfarenhet vi pratar om. Förutom de tre senaste åren i Torslanda har Jan-Erik, i fallande kronologisk ordning, även tränat norska Strindheim i div. 2. På den tiden farmarklubb åt Rosenborg från Trondheim. Innan det har han tränat Askim och Lerum under vardera 2 säsonger i div. 3 samt Gunnilse under deras sejour i SuperEttan.

Förutom den gedigna, praktiska erfarenheten backas kunskaperna upp med teoretiska studier. Tränings- och näringsfysiologi samt arbetsfysiologi har studerats på Göteborgs och Umeås universitet samt på GIH i Stockholm. Han har även läst kurser för fystränare och kostrådgivare på Bosöns elitidrottscentrum. En steg 4 utbildning, idag motsvarande UEFA Pro, finns också i bagaget.

Denna kunskap har även givit honom en plats som kursansvarig sedan 1998 på Göteborgs fotbollsförbund för fotbollens träningslära. Under sina år här har han bland annat undervisat Roland Nilsson, Wålemark och Martin Pringle.

Har precis börjat arbetet med truppen
Träningarna med laget har pågått sedan den förste december och det är för tidigt för att prata om kvalitéer hos laget eller enskilda individer på ett djupgående plan men arbetet med att lära känna spelarna har påbörjats. Samtal kring saker som tankar kring organisationen, önskad plats i laget, kost och förra årets erfarenheter har förts med ett tiotal spelare och kommer att fortsätta så alla har hörts innan man går på julledighet.

När det skall pratas spelidé gör Jan-Erik det klart och tydligt att det är helt beroende av matrialet. Även om han har spelat med 4-3-3 i Norge och även det mer moderna 4-2-3-1 är det återkommande att man inte kan spela med full fokus på systemet och sen anpassa spelarna därefter. Förutsättningarna ges genom spelarna och formar systemet. Kan man hålla i bollen och även utnyttja kvickheten hos spelarna för en snabb omställning är det något som nämns som positivt i samtalet. Det finns heller inget direkt lag som är förebild när det gäller spelsystem då storklubbarna har spelare som är så pass bra att de i stort kan spela hur de vill och vinna ändå.

Jag vill även fråga vad Jan-Erik tror är anledningen till att Torslanda spelar kvar i SöderEttan medan vi halkade ner i tvåan. Det är dock för svårt att svara på varför vi åkte ur och han nämner i stället vissa fördelar som fanns i Torslanda. Som exempel kan nämnas att spelarna fick med sig ett papper där det var tydligt anvisat vilken kost som skulle optimera deras insats och man tränade även med pulsklockor för att ta reda på inställningen på träningarna och på så sätt optimera träningsmomenten och effektivisera dem. När det gäller träningstider menar Jan-Erik även att det är viktigt med effektivisering av träningstiden. Är ett tränigspass 1h 45min skall det användas på ett sådant sätt också. Kritiken kring för få träningar som infann sig förra säsongen gör att frågan kring träningsmängd känns relevant. Även om det kan ske mindre förändringar under säsongen är fyra tillfällen plus match en grundregel.

Målsättningar och framtiden
Jan-Erik berättar för mig att det finns en tydlig vilja inom laget och i organisationen och att han själv inte är här för att bedriva någon motionsverksamhet men man måste samtidigt vara realistisk. Det hade med största sannorlikhet varit lättare att hänga kvar än att vinna tvåan. Det är aldrig lätt att komma tillbaka direkt efter en degradering och det är ett faktum som måste bejakas.

Viljan finns att åtminstone vara med och slåss om en topplacering men personer runt klubben måste förlika sig med det faktum att Oddevold inte längre är den elitklubb vi gärna vill att den skall vara. Fokus bör läggas på att göra den än mer professionell med små medel genom t.ex. träningstider, kost, matriel m.m. I detta arbetet är Jan-Erik i startgroparna men klubben har goda förutsättningar att lyckas med sin verksamhet tack vare faciliteterna i Thordéngården och Rimnersvallen tillsammans med den professionalitet som redan finns.

Fem snabba:

1-0 eller 4-3?
4-3, och så får vi jobba på defensiven.

Ungdomlig iver eller veteranens rutin?
En bra mix mellan de båda delarna.

Konstgräs eller naturgräs?
En bra naturgräsplan, men om detta inte finns att tillgå är konstgräs ett bra alternativ.

Snygg eller effektiv fotboll?
Eftersom fotboll är en resultatinriktad verksamhet måste man ibland rädda poäng och spela lite ”grisigare” men det är klart man vill bjuda på attraktiv fotboll och på så sätt skapa ett publikintresse.

Bortaresa eller hemmamatch?
Hemma.

PS. Och ja, han känner till oss i Bohus Bataljon, men vi får ge honom ett värdigt välkomnande när säsongen dra igång. DS.

Markus Wikströmmarkus.wikstrom85@gmail.com2009-12-07 18:04:00
Author

Fler artiklar om Oddevold

Åtminstone kval, efter sent kvitteringsmål