Lagbanner

Lånebråket: Intervju med kommunalråd Magnus Jacobsson

Magnus Jacobsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevalla kommun, är en av få personer som tagit tydlig ställning i den infekterade debatt som råder kring LSKs eventuella lån. Hans ställningstagande är något som fler politiker borde ta efter, även om undertecknad inte håller med Magnus i sak. En av de stora anledningarna till irritationen är att allt för många är allt för tysta och vanligt folk får dålig insyn i vart olika politiska läger står. Det känns därför bra att kunna redogöra för Er hu

Till att börja med vill jag meddela att man i dagsläget sitter i sammanträden för att nå konsensus på bred front. De som skall försöka komma överens är förutom den styrande majoriteten med Moderterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartriet och Miljöpartiet även oppositionens största parti, Socialdemokraterna. Vad som sägs i dessa samtal är dock inget som Magnus av princip går in på.
 
Formatet för intervjun är att undertecknad ställer en problemformulering som rubrik, redogör för hur Magnus resonemang är uppbyggt samt en kommentar på det hela. Kommentaren står att finna efter de olika problemformuleringarna. 
 
Du har i debatten pekat på att Uddevalla tätort de senaste åren fått insatser i olika former om drygt 100 miljoner mot Ljungskile med drygt 10 miljoner. Hur ser du på problematiken kring att insatserna i Ljungskile hittills gagnat en enskild förening?
För det första vill jag påpeka att ca 1/10 av den totala budgeten är en tämligen lagom nivå för Ljungskile då det svarar mot andelen folkmängd boende på orten. Uddevalla tätort har de senaste åren fått träningshallen Rimnershallen för drygt 80 miljoner, två konstgräsplaner till respektive IK Oddevold och Herrestads AIF om totalt ca 8 miljoner och en näridrottsplats på Dalaberg för 10 miljoner. Utöver detta är 15 miljoner avsatta för en upprustning av Rimnersvallen. Ljungskile SK har under samma tid fått ett stöd på 10 miljoner till sin anläggning.
 
Jag ser inget motsatsförhållande i att jämföra exempelvis en näridrottsplats mot Markbygg Arena då kommunen inte själva har någon egen anläggning på orten. Vidare bör man, om man vill prata rättvisa klubbar emellan, ställa stödet till Oddevold och HAIF mot stödet till Ljungskile SK. Att Oddevold och Herrestads AIF får ställa sina planer till förfogande till de mindre klubbarna ser jag inte som ett problem och det kommer dessutom bli marginaliserat då den utlovade konstgräsplanen på C-plan färdigställs. Detta arbete kan påbörjas då övriga arbeten är färdiga vid Rimnershallen och är ett löfte från majoriteten som man ämnar hålla (Dock i mån av budgetutrymme).
 
Att prata om bristen på rättvisa är direkt felaktigt. Oddevold erhåller dold sponsring i form av fördelaktiga hyror på en arena och betalar endast vid nyttjande. Detta är något som inte Ljungskile SK kan dra fördel av. Driftskostnaden för ex. Rimnersvallen med Bodele är 2,9 miljoner och bör/kan räknas in i denna dolda sponsring. Jag vill dock påpeka att jag inte tycker att denna dolda sponsring är principiellt felaktigt men det måste tas med i beräkningen när man pratar om rättvisa mellan klubbarna. Jag anser att exempelvis 500 Tkr i bidrag är likställt 500 Tkr i subventionerad hyra och kommer därför fortsätta arbeta för att alla klubbar får ett likartat stöd från kommunen, väl medveten om att total rättvisa aldrig går att uppnå.
 
Kommunen som sådan har inget egentligt eget intresse i att driva en kostsam anläggning där skattebetalarna bär huvuddelen av ansvaret gällande kostnaderna. Ansvaret för anläggningarna borde istället ligga på föreningarna vilket vi också försökt få det till. Enligt vår mening borde en allians av föreningar gå samman och själva stå för driften av anläggningarna vid ex. Rimnersvallen. Givetvis kräver en sådan reform att man får ett driftsstöd från kommunen men det blir alltid billigare om föreningarna själva stå för driften. Det blir ingen större skillnad på om man bygger/tillhandahåller en anläggning i egen kommunal regi eller om man stöttar en anläggning som byggs i föreningsregi. Det viktiga är att det finns anläggningar att bedriva bra verksamhet i hela kommunen på i de grenar där vi är med och slåss på elitnivå.
 
Jag vill dock trycka på det faktum att vi har avsatt pengar till en upprustning av Rimnersvallen. Vi har även lovat att färdigställa en konstgräsplan här och menar därför att det är direkt felaktigt att försöka få det till att vi inget gör i området.
 
Kan du förstå personer som inte ser investeringarna i tätorten som ”Oddevolds” och därför inte kan vägas mot Ljungskile på samma sätt?
Om dessa åsikter framförs på ett sakligt och sansat sätt, ja. Dock menar jag att det inte råder någon orättvisa i fallet.
 
Med ovanstående i tanken, är det inte väldigt olyckligt att Ljungskile idag spelar på Markbygg Arena?
Med undantag för att det är bra att Ljungskile spelar på en arena man själva driver är det olyckligt ja. Att så ej är fallet är dock inget jag kan lastas för idag då detta genomfördes när jag inte hade makten att besluta i ärendet. Det är dock förståeligt att om man dels har väldigt höga hyror (vilket var fallet i den aktuella situationen) samt berövar laget möjligheten till egna sponsorskyltar och inte möjliggör drivandet av kioskverksamheten så kan man heller inte kräva att laget i fråga spelar där. Med bejakandet av dessa olyckliga omständigheter i åtanke driver jag också idén om en ny arena vid Torp där man kan rätta till dessa problem. Uddevalla måste dock bli mer visionära. Vänersborg tar ansvar för bandyn och Uddevalla borde kunna vara kommunen som stod för en ordentlig fotbollsarena.
 
I många stycken anser jag att detta är en ickefråga. Idag finns en anläggning som duger för spel i SuperEttan. Kvarstår arenakraven även fortsättningsvis måste det beslutas var nästa satsning skall göras till tiden efter 2014. Fram till dess skall vi stötta LSK i deras ambitioner samtidigt som vi fortsätter satsa på den övriga idrotten inom kommunen
 
Hur ser du på problematiken i att låna ut pengar till Ljungskile SK för att hjälpa dem i deras verksamhet. Speciellt som pengarna inte räcker i det långa loppet?
Eftersom jag menar att den överlägset största anledningen till att Ljungskile idag befinner sig där man gör är de fördyrade omständigheterna kring arenan blir problemet mindre för mig än för dig. Jag har som tidigare menat att det är positivt att en förening driver sin egen anläggning. Vidare så anser vi att det finns en dold sponsring till de övriga föreningarna vilket rättfärdigar stöd till Ljungskile SK. Det är också viktigt att påpeka att LSK spelar i SuperEttan och precis som ni i Oddevold tidigare har påpekat så är det viktigt att det finns en arena att spela på och här faller vårt val på Markbygg. Att dessa pengar inte räcker till vidare upprustning av Markbygg ser jag inte som ett akut problem. Markbygg Arena är godkänd fram till 2014*. Jag vill också påminna om vår vision om en ny fotbollsarena för alla nuvarande och kommande elitföreningar i kommunen/fyrbodal.
 
Vad det gäller den generella principen kring att bevilja lån till föreningar är jag överlag positiv. Enligt vår mening borde detta vara en genrell princip som gäller alla föreningar som har en anläggning som borgar mot själva lånet. Med allt detta i åtanke och med faktumet att det är för en god sak (arenan) man tvingas till lån så ser jag inget större problem med föreningslån oavsett förening. Det bör också fastslås att lånet inte är av högriskkaraktär för kommunen då ex Ljungskile har en anläggning att pantsätta. Det har även ex BMK, IK Oddevold eller Herrestads AIF vid behov.
 
*Att läget inte är akut för arenaplaneringen gör att frågan om eventuell spelplats för Oddevold vid avancemang blir onödig att diskutera (reds. anm).
 
Med anledning av den hätska debatten som rått bad jag också MJ att kommentera sitt uttalande om att Oddevoldsupportrar har viglat upp debattstämningen.
Jag kan hålla med om att alla som är för inte nödvändigtvis är LSKare eller att alla som är mot per automatik är Oddevoldare. Jag vidhåller dock att Oddevoldare har betett sig dåligt i debatten. Ett trist exempel på det trams jag hävdar förekommit i debatten är att jag trodde att det var något bra att jag som kommunalråd väljer att besöka Oddevold vid föreningens julbord. Istället för att man uppskattar att jag väljer att möta mina meningsmotståndare med respekt och argument så finns det personer som hånar mig för att jag inte håller på Oddevold men kommer dit och äter gratis lunch. Samtidigt är det viktigt att påpeka att det givetvis finns debattörer som inte beter sig illa och Stefan (Mattsson, Oddevolds ordf. reds. anm.) har vid olika tillfällen uppmanat folk att uppträda juste. Trots detta är min uppfattning att den hårda tonen i debatten i första hand startats av folk som håller på Oddevold. Detta odlar avundsjuka och istället borde man odla idrottslig fostran och gemenskap. Jag har respekt för att alla inte har all kunskap i frågan och kan känna frustration men för att komma åt denna brist har jag sagt att jag är beredd att komma på ett medlemsmöte och diskutera kristdemokraternas idrottsvisioner.
 
För egen del är jag inte medlem i någon klubb. Jag går på olika matcher oavsett idrott i mån av tid. Jag gläds när alla klubbar går upp och jag har suttit och förhandlat med de flesta klubbar. Därför blir det trist när jag utmålas som en person som bara gynnar enskilda klubbar.

-------------------- 
 
Kommentar: Man måste komma ihåg att jag och Magnus Jacobsson uppenbart har två ganska kraftigt skiljda ideologiska hållningar vilket också kraftigt färgar hur man ser på problematiken.
 
Min hållning, att kommunen skall stå för, och driva, förstahandsanläggningarna ger vissa förutsättningar i debatten. Bland annat medför denna hållning att samtliga bidrag eller stöd till en föreningsägd arena blir onödiga eller orättvisa. Det skall givetvis vara fritt för Ljungskile SK att driva sin egen arena men det är inget som man från kommunalt håll bör subventionera enligt min mening. Vi får inte glömma att det även finns fördelar som en förening kan tillskansa sig genom att äga den egna arenan. Användande av fastigheter i balansräkningar, möjligheten att få in extra kronor via parkering, möjligheten till identitetsskapande m.m. är olika möjligheter att utnyttja arenan ekonomiskt. Huruvida dessa saker skulle väga upp de merkostnader som blir för en förening går självklart att diskutera från fall till fall. Eftersom jag, enligt vad jag tidigare nämnt, hävdar att ett fullgott alternativ bör finnas i allmän regi är det således upp till respektive förening att väga för- och nackdelar. Jag menar vidare inte att man inte gör något för Rimnersvallenområdet men jag menar samtidigt, med stöd i ovanstående resonemang, att man gör ”fel”/inte gör tillräckligt.
 
Det är självklart djupt beklagligt att LSK inte bereddes rimliga möjligheter att spela på Rimnersvallen redan 1997 men två fel gör knappast ett rätt. Man bör också påpeka att Oddevold, bortsett från reklamskyltarna, hade samma dåliga förutsättningar med kioskverksamheten och höga planhyror då det begav sig och fick lov att klara det ändå. I debatten vill man ofta visa på inkonsekvens bland Oddevoldare då vi ej vill spela på Markbygg Arena men det finns trots allt en rad försvårande omständigheter. Dels är detta Ljungskile SKs arena, med klubbhuset inbyggt i huvudläktaren, det finns ingen som på något sätt kan mena att Markbygg Arena skulle vara neutral mark. Rimnersvallen däremot är inte alls särskilt ”Oddevoldsk”. Man spelar förvisso här men all annan verksamhet bedrivs på andra platser i kommunen. Istället borde man se till de argument som jag för fram ang. egna arenor kontra allmänna. Att man har åsikter kring detta är en sak, att komma med efterhandskonstruktioner som att Rimnersvallen är Oddevolds arena. Detta är dock inget som just Magnus Jacobsson hävdar men det är viktigt att lyfta fram i debatten som helhet.
 
Hur motiverar man då en av kommuninnevånarna finansierad anläggning. Förutom rent ideologiska aspekter där jag, med min åsikt, hävdar att det är en oönskad samhällsutveckling att allting skall hyras och köpas on-demand och ingenting (eller lite) tillhandahålls ”gratis” så kan man förstås argumentera om det är rimligt att lägga allt ansvar på föreningarna. Det är redan idag svårt att hitta ideella krafter som skall arbeta inom föreningarna och jag tror inte det blir lättare av att ålägga dem mer arbete. En ekonomisk fråga kanske någon kan hävda? Betalar man personer att arbeta för föreningen löser man detta men när idrotten redan har så stort fokus på det ekonomiska undrar jag verkligen om det är rätt väg att gå.
 
Väljer man trots allt att se en kommunalt ägd anläggning med låga hyror som en dold sponsring finns det två problem jag anser måste lyftas fram. Dels är denna sponsring i lika delar riktad mot Ljungskile SK i det här fallet då även denna förening har möjlighet att hyra in sig här. Dels hävdar jag att subventionerade hyror inte går att likställa med ekonomiska bidrag till en förening om man inte väldigt tydligt betalar ut detta. Ett sådant förfarande hade enligt mig krävt en allt för komplicerad process där kommunen har fullständigt ansvar för upphandlingar och dylikt om man vill vara säker på att pengarna kommer till användning på samma sätt vilket skapar en osund utveckling kring kommunens inblandning i föreningslivet. Vill man, hur som helst räkna denna dolda sponsring, vilket jag återigen vill mena är fel, så ligger beloppet på drygt 300 Tkr.
 
Det faktum att jag inte är lika visionär som Magnus Jacobsson gällande framtida anläggning är ytterligare en faktor som påverkar min hållning i förhållande till honom. Är man, som mig, av åsikten att en ny fotbollsarena är en lyx vi inte bör räkna med i dagsläget så blir problematiken kring utbetalning av stöd till Markbygg än mer delikat. Då min lösning finns i Rimnersvallen motiveras investeringar här vilket blir helt onödigt (rent elitfotbollsmässigt) om man istället intar Magnus hållning i arenafrågan. Jag vill påpeka att jag i egenskap av fotbollsälskare inte är mot att en ny fin anläggning byggs i kommunen men jag ser det i dagsläget inte som ekonomiskt försvarbart. Att jag dessutom har en restriktiv hållning rent generellt till att föreningar lånar pengar för att bedriva sin verksamhet är knappast något som gagnar LSKs sak i den här frågan. Lån är enligt mig något som möjligtvis skall vara en krydda och definitivt inget fundament. Om klubbar erbjuds en kommunalt ägd arena blir deras huvudsakliga ekonomiska åtaganden sportsliga och det blir mycket mer rättvist när man då skall titta på lån. Nu kan, enligt mig, Ljungskile SK gömma sig bakom arenakrav för att friställa likvida medel att använda till annat.
 
Gällande kommentarer kring debatten som sådan är det självklart tråkigt att Oddevoldlägret, dit både goda och dåliga debattörer får räknas, ses som det gör. Att en människa känner olust inför vissa uttalande i debatten är självklart inget positivt och något jag arbetar för att försöka påverka i en positiv riktning. Upplevt debattklimat är dock subjektivt och jag kan inte frångå det faktum att jag menar att det finns en rad personer som är för ett lån uttryckt sig förklenande om vår sak. Alla som säger sig vara mot ett lån kan heller inte per automatik räknas som Oddevoldsupporters. I en debatt där det krävs två parter för att hålla den levande är ansvaret delat.
 
Jag vill tacka Magnus för att han tog sig tid till intervjun och hoppas att både antagonister och anhängare fått nyttig information kring hans ställningstagande.

Markus Wikströmmarkus.wikstrom85@gmail.com2011-12-19 16:29:07
Author

Fler artiklar om Oddevold

Åtminstone kval, efter sent kvitteringsmål