HIF (4-4-2): Anders Lindegaard – Ravy Tsouka, Mix Diskerud, Martin Olsson, Adam Eriksson – Armin Gigovic, Mohammed Abubakari (Alex Timossi, 65), Brandur Hendriksson, Max Svensson (Casper Widell, 69) – Rasmus Jönsson (Assad Al Hamlawi, 69), Anthony van den Hurk (Alhaji Gero, 83).

Ej använda avbytare: Ian Pettersson (mv), Emil Hellman (b), Filip Sjöberg (mf).

Skadade/avstängda: Andreas Landgren (mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, ljumskskadad), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, fotskadad), Joseph Ceesay (b/mf, lårskadad), Kalle Joelsson (mv, knäskadad), Anders Randrup (b, skadad), Erik Figueroa (b, skadad), Alexander Nilsson (mv, sjuk).

Övriga A-lagsspelare: Ludvig Carlius (mf), Noel Mbo (fw).

Östersund (5-4-1): Aly Keita – Felix Hörberg, Eirik Haugan, Noah Sonko Sundberg, Tom Isherwood, Kalpi Outtara (Marco Weymans, 66) – Nebiyou Perry, Isak Ssewankambo, Ludvig Fritzson, Frank Ahrin (Henrik Bellman, 66) – Jordan Atta Kadiri.

Ej använda avbytare: Andrew Mills (mv), Adnan Catic (b), Alex Purver (mf), Blair Turgott (fw), Bakr Abdellaoui (fw).

Före matchen:

HIF hade inte förlorat på fem matcher och dessutom hämtat upp underläge via sena kvitteringar i tre av de senaste fyra. Man hade dock bara vunnit en av de inledande tio matcherna och var i behov av trepoängare inför bottenmötet mot Östersund.

Senaste matcher:
HIF hämtade för fjärde gången på fem matcher upp ett underläge när Brandur Hendriksson kvitterade Örebros 0-1-ledning i den 95:e minuten på Olympia (1-1).

Östersund försvarade sig bra och fick med sig 0-0 från Stockholm och mötet med Djurgården.

Laguttagning:
HIF:s skadelista var fortsatt lång, men jämfört med den senaste matchen var Anthony van den Hurk tillbaka från avstängning. Han tog den plats i startelvan som Assad Al Hamlawi hade mot Örebro. I övrigt var startelvan den samma som i den matchen. Ludvig Carlius, på bänken senast, fick stå utanför matchtruppen.

Väder:
Det var cirka 20 grader och soligt i Östersund vid avspark.

Så var matchen:

Första halvlek:
Under den första halvan av halvleken stod båda lagen ganska lågt och bägge lagen hade mest bollen på mitten. Allt eftersom tiden gick fick dock HIF ett allt större övertag på offensiv planhalva, dock utan att skapa mer än ”nästan” farliga lägen på inlägg och inspel mot straffområdet.

Halvlekens enda riktiga målchans fick Östersund. Tidigt i matchen avancerade mittbacken Noah Sonko Sundberg fram i banan och fick fram bollen till en djupledslöpande Kalpi Outtara, som blev fri i boxen. Anders Lindegaard var dock med på noterna och kom ut och stoppade avslutet precis framför Outtara.

Andra halvlek:
Under första halvan av andra halvlek var intrycket snarlikt det från första halvlek: Långa perioder av bollinnehav för båda lagen utan större farligheter, men där känslan var att HIF var lite mer hotande i de farliga delarna av planen.

Runt den 70:e minuten tog dock Östersund ett tydligt kommando. Man kom fram högre upp i banan och vid två tillfällen fick anfallsstjärnan Jordan Atta Kadiri bra möjligheter att avgöra. Ena gången, med kvarten kvar, fick han bollen strax utanför straffområdet, tog emot och skapade sig yta för ett rappt avslut som gick precis utanför stolpen. Vid det andra läget, i minut 81, fick han iväg det andra av hela matchens totalt två skott på mål – men precis som vid Outtaras läge i matchinledningne så var Lindegaard med på noterna.

HIF:s stora chans att avgöra kom i den 86:e minuten då pigge inhopparen Alex Timossi tog emot en nickskarv från Alhaji Gero och sköt från straffområdeslinjen. Bollen strök precis utanför stolpen.

Summering:
– En lågkvalitativ fotbollsmatch mellan två lag i tabellens nedre regioner slutade logiskt och rättvist 0-0.

– Defensivt gjorde HIF en bra match, men man var alldeles för svaga när det kom till att dyrka upp Östersunds defensiv. Till slut får man nog säga att Östersund var det lag som var närmast segern, i kraft av lagets ganska positiva avslutande 20 minuter.

– En period med fem matcher på 15 dagar är nu över. HIF fick med sig en vinst (mot AIK) och fyra oavgjorda resultat under de här dryga två veckorna.
.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot Hammarby på söndag den 2 augusti kl 1430.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD (K), 6,5
Räddade matchens två skott på mål. Kom ut bra på friläget för Outtara. Kadiris skott krävde dock ingen svårare parad.

RAVY TSOUKA, 6
Hade ett par jobbiga felpass på offensiv planhalva. I defensiven gjorde han det bra och stoppade flera gånger Outtara på ett övertygande sätt. På nytt fick Tsouka en offensiv roll som passar honom mycket bättre än att spela mittback, vilket han gjorde i omgång sju till nio.
MIX DISKERUD, 6,5
Fortsätter att visa sin kvalitet som fotbollsspelare genom att lösa en helt ny position på ett klart godkänt sätt. Blev bortknuffad av Kadiri en gång, men stod annars upp bra. Var en av få i HIF som presterade på hög nivå under slutkvarten då han från mittfältsposition låg bakom mycket av de anfallsförsök HIF hade under perioden.
MARTIN OLSSON, 6,5
Klart godkänd utan att glänsa.
ADAM ERIKSSON, 6
Hade inte riktigt flyt i offensiven idag. Inläggen stoppades ofta och fick ingen service på löpningarna. Överlag godkänd i defensiven.

ARMIN GIGOVIC, 6
Riktigt bra bakåt när han hjälpte Tsouka och Diskerud i backlinjen. Mer blandad insats offensivt. Slog några fina passningar i första halvlek, men också något jobbigt bolltapp.
BRANDUR HENDRIKSSON, 6
För andra matchen i rad den som löste upp flest knutar i offensiven. Hade en fantastisk passning till Jönsson in i straffområdet i slutet av första halvlek. Mattades tydligt under sista 20 minuterna och hade defensiva problem under den perioden.
MOHAMMED ABUBAKARI (UT 65), 7 (*)
Dominant defensiv insats som kryddades med ett par bra passningar. Stod i vägen för Östersunds anfallsförsök innan han tvingades utgå med lårskada.

RASMUS JÖNSSON (UT 69), 5
Fick utgå från en position längre åt höger än tidigare. Hade flera bra intentioner och såg pigg ut stundtals, dock utan att få till pricken över i idag heller. Borde nog kunnat göra mer med den fina boll han serverades av Hendriksson.
ANTHONY VAN DEN HURK (UT 83), 5
Befann sig i ett vakuum i boxen i större delen av matchen. Hade flera bra bolltoucher, men försvann efter hand i andra halvlek.
MAX SVENSSON (UT 69), 5
Hade några bra dribblingsförsök, men det klaffar inte riktigt för Svensson just nu. Spelade på en position mellan vänster mittfält i 4-4-2 och vänster anfall i 4-3-3.

ALEX TIMOSSI (IN 65), 6
Känslan är fortsatt att Timossi är ganska het och i form för tillfället, även om matchens karaktär i dagens inhopp gjorde att han inte fick så mycket att jobba med framåt. Var närmst mål i HIF med ett bra avslut. Fick inte riktigt till ett avslut i ett annat farligt läge efter ett uppspel från Diskerud. Godkänd.
ASSAD AL HAMLAWI (IN 69), 5,5
Ganska intetsägande inhopp i jobbig period för HIF. Fick en bra möjlighet att avsluta, men förvaltade inte den.
CASPER WIDELL (IN 69), 6
Comeback. OK.

Alhaji Gero (In 83, erbjöd som vanligt längre uppspelsalternativ och hade en bra skarv till Timossi) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5
Normalt sett kan det kanske vara godkänt med en poäng i en jobbig bortamatch på konstgräs, i bortamöte där HIF aldrig gjort mål. Men HIF behövde verkligen tre poäng idag och förmådde inte skapa mer än en riktigt vass målchans mot en bottenkonkurrent. Defensivt gjorde man det bra, dock.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
4 min – MÅLCHANS, ÖFK: Sonko Sundberg går fram i vänster innerposition och spelar i djupled till Outtara, som blir fri till vänster i straffområdet. Lindegaard kommer ut bra och är framme på nära håll och kan stoppa avslutet.
22 min – AVSLUT, HIF: Olsson skjuter ur vänster innerposition från 25 meter. Utanför.
29 min – AVSLUT, ÖFK: Hörberg slår inlägg från höger. Atta Kadiri nickar över.

Halvtid – STATISTIK: Bollinnehav: 55%-45%. Avslut: 2-8. På mål: 1-0. Hörnor: 2-2.

49 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter efter hörna från 18 meter. Bollen touchar Jönsson och går ut.
50 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter högt över från 25 meter.
57 min – AVSLUT, ÖFK: Atta Kadiri trycker bort Diskerud i central position och skjuter över från 18 meter.
60 min – MÅLCHANS, ÖFK: Outtara slår hörna från vänster. Isherwood nickar över.
65 min – BYTE, HIF: Alex Timossi IN, Mohammed Abubakari UT. Abubakari går ut med lindat lår.
66 min – BYTE, ÖFK: Marco Weymans IN, Kalpi Outtara UT.
66 min – BYTE, ÖFK: Henrik Bellman IN, Frank Ahrin UT.
69 min – BYTE, HIF: Assad Al Hamlawi IN, Rasmus Jönsson UT.
69 min – BYTE, HIF: Casper Widell IN, Max Svensson UT. Widell tar plats som mittback medan Diskerud går upp som mittfältare. Timossi tar plats till vänster i anfallet, Al Hamlawi till höger.
71 min – MÅLCHANS, HIF: Högerinlägg från Timossi. Van den Hurk möter vid främre ytan och avslutar. Strax utanför främre stolpen.
74 min – MÅLCHANS, ÖFK: Fritzson i höger innerposition. Passar in bollen till Atta Kadiri i central position. Han tar emot och avslutar vasst från dryga 16 meter. Precis utanför.
80 min – GULT KORT, HIF: Martin Olsson varnas för tjafs med Kadiri.
80 min – GULT KORT, ÖFK: Jordan Atta Kadiri varnas för tjafs med Olsson.
81 min – MÅLCHANS, ÖFK: Omställning. Perry i central position skickar vidare bollen till Atta Kadiri, som får avsluta ur vänster innerposition från 17 meter. Lindegaard räddar.
83 min – BYTE, HIF: Alhaji Gero IN, Anthony van den Hurk UT.
84 min – AVSLUT, HIF: Timossi går in i banan från vänster. Avslutar högt över ur vänster innerposition från 20 meter.
86 min – MÅLCHANS, HIF: Gero skarvar ned boll till Timossi i höger innerposition. Han avslutar från 17 meter. Precis utanför bortre stolpen.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 62%-38%. Avslut: 7-14. På mål: 2-0. Hörnor: 4-3