ÖIF-HIF 2-1: Referat och spelarbetyg (26/9)

HIF förlorade i Växjö i söndags efter två distansskott.

SUPERETTAN, OMGÅNG 22
Visma Arena, söndag 26 september 2021kl 1300:


Öster-HIF 2–1 (2–0)
1-0 Isak Magnusson (13, assist Marc Rochester Sörensen), 2-0 Nicolas Mortensen (37, assist Mattias Pavic), 2-1 Rasmus Karjalainen (69, assist Anthony van den Hurk)
Publik: 2098

HIF (4-4-2): Anders Lindegaard – Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Casper Widell, Bödvar Bödvarsson – Wilhelm Loeper, Brandur Hendriksson (Benjamin Acquah, 67), Rasmus Jönsson, Adam Kaied (Viktor Lundberg, 67) – Assad Al Hamlawi (Rasmus Karjalainen, 67), Anthony van den Hurk (Dennis Olsson, 88).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Emil Hellman (b), Vladislav Kreida (mf).


Skadade/avstängda: Charlie Weberg (b, avstängd), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Victor Göransson (mf, återhämtar sig från hjärnskakning).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv), Victor Blixt (b), Noel Mbo (fw), Alhaji Gero (fw).

 
Öster (4-4-2): 
Mathias Nilsson – Tatu Varmanen, Mattias Adolfsson, John Stenberg, Billy Nordström (Jesper Westermark, 72) – Isak Magnusson, Marc Rochester Sörensen, Manasse Kusu, Mattias Pavic – Lucas Lima (Emil Engqvist, 82), Nicolas Mortensen.

Ej använda avbytare: Victor Strulic (mv), Simon Wibrån, Alen Zahirovic, Casper Eklund, Max Eriksson.


Före matchen: 
– HIF var i bra form och reste till ett soligt Växjö för att befästa sin allsvenska uppflyttningsplats mot Öster.  

– Ravy Tsouka var tillbaka från avstängning, men istället var mittbackskollegan Charlie Weberg förbjuden att spela efter att senast ha ådragit sig säsongens tredje gula kort.

Senaste matcher:
HIF krossade J-Södra med 3-0 hemma på Olympia i tisdags – lagets åttonde raka i serien utan förlust.

Öster hade två raka vinster och slog senast Falkenberg med 2-0 borta.

Laguttagning:
18-årige Casper Widell, bäst på plan mot J-Södra, fick fortsätta spela då Charlie Weberg var avstängd. Vid sin sida fick han nu alltså den tidigare avstängde Ravy Tsouka. Det var den enda ändringen tränare Jörgen Lennartsson gjorde jämfört med senast.  

Tabelläget:
2. HIF
 21M-11V-6O-4F 32-15 39p.
8. Öster: 21M-7V-6O-8F 17-17 27p.

Väder:
Det var cirka 18 grader och soligt i Växjö vid avspark.

Så var matchen:
 
Första halvlek:
Två distansskott – två mål. Det var Östers facit i den första halvleken. Såväl Isak Magnusson som Nicolas Mortensen visade precision när de i ganska passiv HIF-omgivning avlossade sina respektive bössor.

HIF fick bara spelet att stämma periodvis, men hade ändå, trots 2-0-underläge i paus, de bästa chanserna. Både Adam Kaied och Assad Al Hamlawi sköt i stolpen och Wilhelm Loeper skapade flera lägen med sina inlägg.  

Efter Östers mål, som kom i minut 13 respektive 37, gick HIF in i fem-tio minutersdalar av tafatt passningsspel och vad som såg ut som bristande fokus. Att lagets chanser kom efter starka individuella prestationer var symtomatiskt.

Andra halvlek:
Efter en händelsefattig första halva av halvleken gjorde tränare Jörgen Lennartsson ett trippelbyte i den 67:e minuten. Båda inhopparna Benjamin Acquah och Rasmus Karjalainen inledde piggt och det var den sistnämnde som från nära håll kunde stöta in reduceringsmålet i minut 70. Acquah hade sedan en riktigt bra hans att kvittera fem minuter senare, men hans skott gick i stolpen.

Anthony van den Hurk var ständigt involverad i spelet och slog passningen till Karjalainens mål. Men han hade sammantaget ingen lyckad kväll. På returen efter Acquahs stolpskott fick han öppet mål – men sköt utanför. I slutminuterna blev han sedan utvisad efter ett mycket tveksamt domslut. Han råkade träffa Mattias Pavic med armbågen i ansiktet i en duell, men det såg verkligen inte avsiktigt ut och ett direkt rött kort var hårt dömt.
 
Summering:
– Ett blekt HIF förlorade ganska rättvist, även om hög individuell kvalitet hos de offensiva spelarna gjorde att man ändå skapade en hel del framåt.

– Förlusten var årets andra mot Öster.

– Det röda kortet innebär att Anthony van den Hurk per automatik blir avstängd i minst en match.  

Tabelläget:           
2. HIF
 22M-11V-6O-5F 33-17 39p.
8. Öster: 22M-8V-6O-8F 19-18 30p.

Nästa match:
På onsdag den 29 september möter HIF Norrby borta.
 

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 6
1-0-målet såg först ut som en tavla, men sedan fick vi se på reprisbilderna att skottet tog på Widell och ställde HIF-målvakten. I övrigt godkänd.
 
ANDREAS LANDGREN, 6,5
Slog några bra passningar till Loeper. Bra passning snett inåt bakåt till skottet från Hendriksson. Klart godkänd.

CASPER WIDELL, 7 (*)
Fortsätter att visa klass i andra startmatchen i följd. Lite dråpligt gult kort, men gjorde annars bra match.
RAVY TSOUKA, 5
Svårbedömd insats.
Han stod för flera fina defensiva aktioner, men agerade också fladdrigt vid många tillfällen och såg nästan ut som om han tog sig en helt fri roll i defensiven, vilket inte var av godo. Saknade Weberg vid sin sida? Slog bort flera passningar i farliga lägen.
BÖDVAR BÖDVARSSON (UT 84), 6
Godkänd insats defensivt.
Framåt hände inte mycket.

WILHELM LOEPER, 6,5
Även här får vi tala om en svårbedömd insats – men sammantaget på en högre nivå än Tsoukas. Loeper låg bakom väldigt mycket av det HIF skapade framåt. I HIF:s anfallsspel var det under långa stunder bara hans inlägg som det blev något farligt av. Samtidigt kändes det som att han ramlade ofta och han gjorde ett bolltapp som ledde till Östers ledningsmål. Inte lika framträdande i andra halvlek som i första.
BRANDUR HENDRIKSSON (UT 67), 5
Kom från en stark insats mot J-Södra, men kunde inte följa upp den med något liknande. Hade några fina crossar och ett bra skott i , men såg passiv ut i försvarsspelet och försvann allt mer i det offensiva spelet.
RASMUS JÖNSSON, 5
Ovanligt hög misstagsprocent för Jönsson. Fick inte riktigt till det offensiva och var inte heller utmärkande defensivt.
ADAM KAIED (UT 67), 6
Visade stundtals sin frejdighet och tekniska skicklighet och fick iväg en stolpträff. Överlag en av de mer anonyma insatser vi sett av Kaied i sommar, dock. Knappt godkänd.  

ANTHONY VAN DEN HURK (K) (RÖTT KORT 86), 6
Åkte på en grov utvisning och hade den varit skälig hade det så klart sänkt betyget markant på lagkaptenen. Men van den Hurk var i sämsta fall slarvig i utvisningssituationen och att visa ut direkt var hårt. Visade sin kvalitet i offensiven, till exempel när han bröstade ned en boll från Loeper till sig själv och sköt vasst. Smart passning till Karjalainens 2-1, men van den Hurk  sjabblade bort ett gyllene kvitteringsläge framför tomt mål.
ASSAD AL HAMLAWI (UT 67), 5,5
Det blev lite väl många felpass och småmissar för Al Hamlawi för att rädda godkänt betyg. Nära att kunna styra in en kvittering i första på ett Loeper-inlägg..

RASMUS KARJALAINEN (IN 67), 6
Ja, det var kanske inte det mest avancerade fotbollsmål som gjorts, men så viktigt för Karjalainen att det blev nätkänning direkt i inhoppet! Annars hände inte så mycket, blev någon form av uppspelspunkt i slutminuterna utan att det blev så mycket av det.
BENJAMIN ACQUAH (IN 67), 5,5
Kanske hård bedömning av Acquah som visade sin höga kvalitet direkt i inhoppet när han gjorde bort Kusu och placerade bollen i stolpens insida. Men det blev mycket slarvfel också och var väl het när han vräkte sig in i vårdslös tackling. Snittar på gult kort var 91:a minut, vilket visar att han behöver bli mer vårdad i det fysiska spelet. Men med tanke på att varken Jönsson eller Hendriksson gjorde sina bästa matcher stärkte han dock kanske sina kort i konkurrensen.
VIKTOR LUNDBERG (IN 67), 5,5
Intetsägande insats där han tog ett onödigt gult kort som innebär avstängning i nästa match.   

Dennis Olsson (In 84, kunde inte sätta något avtryck när Öster bevakade sin ledning) spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 5
En hafsig insats av HIF, som ändå kunnat ta poäng i kraft av individuella prestationer. Genom ordnat spel skapade man inte mycket. Många enkla fel i passningsspelet gav Öster chansen att ta en ledning som man sedan bevakade på ett fint sätt. När Karjalainen gjort 2-1 var Öster i ett jobbigt mentalt läge, men bortsett från en stark prestation av Acquah och en efterföljande jättechans för van den Hurk var HIF aldrig nära kvittering.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)
                                                        
                     
Minut för minut:

7 min – MÅLCHANS, HIF: Kaied skjuter plötsligt i kryssribban ur vänster innerposition från 18 meter.
10 min – AVSLUT, ÖIF: Högerhörna från Pavic. Adolfsson nickar över.
13 min – MÅL, ÖIF: Rochester Sörensen snor bollen i mittcirkeln efter att Loeper, på väg framåt i kontring, ramlat. Han avancerar fram och spelar ut den till höger till Isak Magnusson. Han går in i banan och skjuter ur högerposition nära straffområdeshörnet, från 20 meter. In i främre hörnet.
25 min – MÅLCHANS, ÖIF: Uppspel från mittcirkeln till Varmanen till höger i straffområdet. Han tar ned bollen till Magnusson, som drar till från 20 meter ur högerposition. Strax över.
26 min – MÅLCHANS, HIF: Bolltapp av Adolfsson utanför eget straffområde.
Van den Hurk snor bollen och avancerar fram till kortlinjen och spelar sedan snett inåt bakåt till Al Hamlawi. Han skjuter från 17 meter ur vänster innerposition. I stolpen.
27 min – GULT KORT, ÖIF: Öster-tränaren Denis Velic varnas.
28 min – MÅLCHANS, HIF: Brant, giftigt, inlägg från Loeper ur höger innerposition. Det är mycket nära att såväl Al Hamlawi som van den Hurk når bollen och styr den in i mål, men bollen går ut över linjen.
30 min – MÅLCHANS, HIF: Ny bra aktion av Loeper som gör djupledsinstick till Landgren i höger ytterposition nära kortlinjen. Han spelar snett inåt bakåt. Hendriksson får bollen 20 meter från mål och skjuter. Nilsson räddar till hörna.
34 min – MÅLCHANS, HIF: Loeper slår inlägg från högerkanten till van den Hurk som tar ned bollen med bröstet i boxen och sedan skjuter från 13-14 meter. Nilsson räddar, men lämnar retur.
37 min – MÅL, ÖIF: Mortensen tar med sig boll i höger innerposition och passar sedan Pavic till vänster, halvvägs upp på offensiv planhalva. Han passar tillbaka till Mortensen, som omarkerad får vandra och skjuta från dryga 25 meter. In i vänsterhörnet.
43 min – AVSLUT, HIF: Högerinlägg från Loeper efter fin boll från Landgren. Al Hamlawi nickar utanför.
45 min – AVSLUT, ÖIF: Nordström skjuter ur vänster innerposition från 20 meter efter undannickat högerinlägg. Utanför.

52 min – GULT KORT, HIF: Casper Widell stöter i mittcirkeln när Öster försöker ställa om, men träffar bara Mortensens ben.
57 min – MÅLCHANS, ÖIF: Flackt inlägg från Varmanen från höger. I främre ytan kastar sig Mortensen fram i duell med Tsouka. Han får bollen mot mål, men inga större problem att rädda för Lindegaard.
60 min – MÅLCHANS, ÖIF: Lima i vänster innerposition utanför straffområdet. Väggspelar med Mortensen och kommer till bra chans fri med Lindegaard, från nära håll. Avslutar precis utanför bortre stolpen.
65 min – AVSLUT, ÖIF: Pavid avancerar fram i vänster innerposition och spelar över bollen till andra sidan där Magnusson avlossar skott från 17 meter ur höger innerposition. Via HIF-spelare går bollen strax utanför stolpen.
67 min – BYTE, HIF: Viktor Lundberg IN, Adam Kaied UT.
67 min – BYTE, HIF: Rasmus Karjalainen IN, Assad Al Hamlawi UT.
67 min – BYTE, HIF: Benjamin Acquah IN, Brandur Hendriksson UT.
68 min – GULT KORT, ÖIF: Tatu Varmanen varnas.
69 min – MÅL, HIF: Kontring där Widell spelar upp bollen till Loeper i höger innerposition. Han spelar in den i boxen till van den Hurk i främre ytan. Denne lyfter den till bortre ytan där Rasmus Karjalainen stöter in 2-1 från en meters håll, i tom bur.
72 min – BYTE, ÖIF: Jesper Westermark IN, Billy Nordström UT.
75 min – MÅLCHANS, HIF: Acquah gör bort Kusu mitt på offensiv planhalva och avancerar fram och skjuter. I stolpens insida från 18 meter ur vänster innerposition.
75 min – MÅLCHANS, HIF: van den Hurk får öppet mål från två meters håll på returen, men får ingen bra träff och bollen går över.
77 min – AVSLUT, ÖIF: Kusu skjuter från 22 meter ur höger innerposition. Inga problem för Lindegaard.
79 min – GULT KORT, HIF: Benjamin Acquah går in fult i tackling på Magnusson mitt på HIF:s planhalva efter ÖIF-kontring.
82 min – BYTE, ÖIF: Emil Engqvist IN, Lucas Lima UT.
82 min – AVSLUT, ÖIF: Mortensen skjuter frispark från 25 meter ur vänster innerposition. Lindegaard räddar.
84 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Bödvar Bödvarsson UT.

86 min – RÖTT KORT, HIF: Anthony van den Hurk träffar Pavic i ansiktet med armbåge.
90 min – GULT KORT, HIF: Viktor Lundberg får frispark emot sig till vänster om eget straffområde. Sparkar sedan bort bollen och varnas.

Matchen slut – STATISTIK: Bollinnehav: 54%-46%.
Avslut: 10-9. På mål: 4-3, Hörnor: 6-4.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2021-09-30 00:15:28
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"