Goda och dåliga nyheter från ÖIS
Driftsunderskott, ökade sponsorintäkter, större öppenhet, bingolotter, kamp om guldet 2007, bredd i världsklass... Allt detta och mycket mer avhandlades när Sällskapet på torsdagen bjöd in till informationsmöte.
På torsdagen hölls en informationsträff, där ÖIS med klubbdirektör Stefan Herre Eriksson i spetsen redogjorde lite för nuläge och framtid. Plats för mötet var Munkebäcksgymnasiets aula (praktiskt nog för mig, som bor en utspark därifrån). Förutom Herre representerades ÖIS bland annat av tränare Zoran Lukic.
Inbjudan till mötet hade utgått brevledes till alla som är medlemmar i Örgryte IS eller Balders Hage. För säkerhets skull hade inbjudan också publicerats på båda hemsidorna. För att vara riktigt säkra på att nå ut fick vissa (åtminstone jag) till och med två separata inbjudningar hem i lådan! Mötet var följaktligen också välbesökt. Bertil Kristiansson, som var en av de föredragande (mer om honom senare i texten), uppskattade närvaroantalet till 200. Jag gjorde ingen egen räkning, så vi litar väl på att det stämmer. (Men han hade också med den siffran i en overhead, så den måste ha tagits fram redan innan mötet. Och även om jag som sagt inte räknade så skulle jag nog nästan ha gissat på ytterligare något hundratal närvarande.)
* * *
Stefan Herre Eriksson (bland supportrarna populärt kallad "vår Herre") inledde med att berätta lite kort om sig själv. Han har ju presenterats tidigare (länk) på numera alltid alerta ÖIS.Online, så det mesta är väl redan känt. Men det var en nyhet för mig att han tydligen har steg 4-utbildning! Herre anspelade också på sin gnällbältesdialekt och sade att det bara är Johan Anegrund som förstår honom på Öisgården...
Efter att ha varit i Sällskapet i fyra månader och börjat få en bra bild av hur det ser ut i klubben sade sig Herre vara mycket imponerad över att så mycket kan åstadkommas med så knappa resurser. (Vill man vara elak kan man ju tolka detta som att ekonomin ser ännu värre ut än han hade trott när han kom.) ÖIS har en fantastisk verksamhet, som är på yppersta elitnivå i samtliga sektioner. Men, tyckte han, det är nu dags att se till att vi når den klassen även vad gäller det administrativa! Mycket av detta handlar förstås om ekonomin, och man har därför knutit till sig ett par nyblivna pensionärer i form av Bengt Gabrielii och Hasse Lundin. Dessa båda ur-Öisare har stor erfarenhet på området och skall hjälpa till med räkenskaperna. (Herre nämnde inte det, men båda herrarna sitter sedan tidigare i ÖIS huvudstyrelse; Lundin blev kassör på årsmötet i mars, och Gabrielii har varit ledamot sedan i fjol.)
Kansliet måste bli bättre på att sälja, tyckte Herre. Det handlar inte bara om att sköta "markservicen" (mitt ord, inte hans) utan också om att marknadsföra produkten ÖIS. Själv var han för tillfället mitt uppe i en "turné" till Sällskapets större sponsorer för att försöka få dem att öka sitt engagemang med 25%. Med femton av sponsorerna avbetade har Herre hittills lyckats få in nytillskott på 700 000 kr!
Mindre upplyftande siffror nämndes också: ÖIS går med sisådär 6-7 miljoner back i verksamheten varje år. Detta har traditionellt täckts med spelarförsäljningar, men i längden håller det inte att behöva sälja av sina bästa gubbar hela tiden. Det fanns enligt Herre två vägar att gå: Antingen lyckas man öka intäkterna från publik och sponsorer så att det hela går runt, eller också får man bukt med underskottet genom att skära ner på löneutgifterna. Det senare innebär förstås en sämre spelartrupp, och kommer att leda till att ÖIS åker ur Allsvenskan.
Man håller på att ta fram en verksamhetsplan med allt detta i åtanke, och en del i nytänkandet är att ge bättre information till klubbens medlemmar och sponsorer. Den här träffen var ett led i detta. På måndag skall tydligen närmare detaljer om verksamhetsplanen avslöjas (jag fick inte klart för mig för vem det skall avslöjas, men gissningsvis sponsorerna), men Herre gav ett smakprov i form av en ny slogan, "Bredd i världsklass". Devisen åskådliggjordes av en bild på framgångsrika Öisare. (Jag minns inte exakt vilka som var med på bilden, men tror mig ha sett bl a Christian Olsson, Marcus Allbäck, Yannick Tregaro och Emma Green.)
* * *
Efter Herre Erikssons anförande klev Zoran Lukic upp på podiet tillsammans med Dick Last, Magnus Källander och Ailton Almeida. Zoran sade att han är väldigt nöjd med vad man åstadkommit hittills. Han var säker redan när han kom till ÖIS på att kvaliteten i spelartruppen räckte till betydligt mer än vad "experterna" trodde, men han var inte lika säker på att viljan och vinnarskallarna fanns där. Men de äldre i truppen visade vägen och föregick med gott exempel, och fick med sig de andra.
Med den hårda försäsongsträningen och omläggningen av spelsystem i åtanke var Zoran inte förvånad över att det kom en svacka efter ett par omgångar. Men den blev djupare än han hade väntat, och han ville vara säker på att alla drog åt samma håll. Han frågade därför spelarna om de ville gå tillbaka till 4-4-2 och rikta in sig på att rädda kontraktet. Men de vägrade. (Dick Last skall tydligen ha sagt rent ut att "i h-e heller!") De ville spela 4-3-3, och envisheten lönade sig. Matcherna hemma mot Gefle och Assyriska blev en vändpunkt. Efter att ha förlorat många matcher och sladdat i tabellen valde man mellan att försöka gneta hem poäng i de matcherna bara för att få slut på poängtorkan, eller att försöka gå ut och köra över dem. Man valde det sistnämnda, och när det lyckades växte självförtroendet igen och det värsta var över. Efter att serien vänt började man sedan få betalt för all träning och tron på det nya systemet.
Det som fått stå åt sidan lite grann i år, som helt enkelt inte hunnits med, är den mer individualiserade träning som annars är en av hörnstenarna i Zorans fotbollsfilosofi. Detta kommer att tas upp nästa år, spelarna kommer i mycket högre utsträckning att få träna extra på just det var och en behöver. Därmed inte sagt att den stenhårda försäsongsträningen uteblir! Källa sade, dessbättre på skämt, att han funderade på att lägga av för att slippa vara med om den igen. Men när han och Dick var lite mer allvarliga så framhöll de hur bra och nyttig de tyckte att den träningen hade varit. Dick använde till och med ordet "rolig"!
Zoran tror stenhårt på ÖIS, och var som vanligt inte rädd att sticka ut hakan. 2006 är allt under Royal League ett misslyckande! Och framåt 2007-2008 är vi med och slåss om guldet, lovade han - under förutsättning att vi inte säljer de bästa spelarna varje år.
Magnus Källander stack påpassligt in med en fråga: Kommer Zoran att vara med då? Han har ju tidigare antytt i media att han lämnar ÖIS efter 2006, när hans kontrakt går ut. Zoran blev aningen ställd, men sade sedan att ÖIS har seriens mest utvecklingsbara lag, och att om styrelsen bara ger honom chansen så vill han gärna stanna ett eller två år till!
* * *
Stefan Herre Eriksson klev sedan fram igen för att presentera nästa gäst. Men dessförinnan hann han säga att det förstås var hans och kansliets uppgift att ge Zoran och spelarna de förutsättningar de behöver för att kunna uppfylla de ljusa visionerna. Och ÖIS har ett väldigt bra läge. Vi är för närvarande trea på sponsormarknaden i Göteborg, efter bara IFK och Frölunda Indians. Och i hela Västsverige, en region med 1,7 miljoner invånare och massor av företag (han bad om ursäkt för att han inte hade i huvudet hur många, men sade att "det är i alla fall fler än två"), där ligger vi fyra. Det är bara Elfsborg som också har större marknadsandel än vi. Läget är alltså utmärkt, det bör gå att öka intäkterna betydligt!
Herre lämnade sedan plats åt Bertil Kristiansson, tidigare klubbdirektör i Västra Frölunda IF. Han jobbar numera för Folkspel, som driver BingoLotto. Kristiansson tyckte, föga överraskande, att bingolotter är rätt väg att gå för att förbättra ÖIS ekonomi. Han presenterade bl a siffror på hur mycket BingoLotto har genererat till svenska idrottsklubbar sedan starten - fem miljarder! - och hur mycket det har gett bara i år. (Jag minns inte siffran, men den var överraskande hög. Verkar inte som om den gamla mjölkkossan är död än!) Det nya sättet att sälja bingolotter - även om det inte är något fel på det gamla hederliga sättet, ville han understryka - är via prenumerationer. Kristiansson tog fram ett räkneexempel där 200 Öisare prenumererade på två bingolotter i veckan. Detta skulle förstärka ÖIS klubbkassa med 200 000 kr om året!
Bingolotterna kostar när man prenumererar 40 kr styck, varav 13 kr tillfaller ÖIS. Ett papper med information och prenumerationsblankett delades ut. (Går utan minsta tvekan att hämta på kansliet, eller kanske få hemskickat, för den som inte var på plats.)
* * *
Efter Kristianssons anförande avslutades mötet med en frågestund. Stefan Herre Eriksson sprang mycket spänstigt runt med mikrofonen till alla som ville ställa frågor. Bland annat framkom att ÖIS kommer att ha ett Brasiliensamarbete även i fortsättningen - men inte nödvändigtvis med Atlético Mineiro! Några närmare detaljer om detta gavs inte, men det är ju välkänt att Mineiro har problem och att samarbetet har hackat en del sedan Jesper Norberg försvann.
Det frågades om Paulinhos försäljning, och hur mycket av de pengarna som egentligen gick till ÖIS och hur mycket till riskbolaget. Herre undvek eller missade att svara på själva kärnfrågan, dvs den om riskbolaget; men om man räknade totalt sett, med bl a kostnaderna för att hyra Paulinho innan han blev ÖIS spelare, så gick ca 30% till Sällskapet. Som jag förstod det menades då att resten hamnade hos Mineiro. (Varur man i så fall kan utläsa att ÖIS inte kunnat/velat betala hyreskostnaden för Pålle förrän han blev såld, åratal senare!) Hur mycket av de återstående 30 procenten som gick till ÖIS och hur mycket till riskbolaget gjordes alltså inte klart. (Om det nu inte är så att jag missförstod svaret.)
På en fråga om damfotboll svarade Herre att frågan hade varit uppe på senaste styrelsemötet. ÖIS överväger att skapa ett samarbete med existerande damklubbar, och kommer inte nödvändigtvis att ha någon egen sådan verksamhet. (Verkar alltså som om ÖIS stolta ambition ända sedan starten 1887 om att fostra ungdomen fortfarande bara utsträcker sig till ena halvan av mänskligheten.)
Någon framlade synpunkten att ÖIS måste bli bättre på att hantera media. Herre höll med om detta, men lät varken särskilt entusiastisk eller optimistisk när han klämde fram att han skulle göra ett försök.
* * *
Kommentar:
Mötet var i min mening inte särskilt upplyftande. Det där med den nya given, att bli bättre på att sälja ÖIS och bättre på att informera, låter ju för all del utmärkt. Men än så länge verkar det, åtminstone utifrån det lilla vi fick veta, inte finnas särskilt mycket konkreta idéer utan mest ambitioner. Oerhört glädjande förstås att Herre lyckats skaka loss 700 000 kr extra bara genom att åka runt och snacka med (hittills hälften av) de största sponsorerna. Men samtidigt nås man ofta av muttranden bakom kulisserna från både små och stora sponsorer om att de tycker att de behandlas dåligt och nonchalant av ÖIS. Det går inte att klämma hur mycket som helst ur dem utan att ge något tillbaka, det hoppas jag verkligen att ÖIS är medvetna om. Dessutom känns det, åtminstone för mig som betraktar det utifrån och inte har någon större inblick, som om merparten av ÖIS sponsorer är det för att de är Öisare och brinner för klubben. Naturligtvis inget fel i det, men skall vi någonsin kunna öka sponsorintäkterna mer än marginellt så måste det gå att värva sponsorer helt enkelt för att det är en bra affär för dem att förknippas med ÖIS, utan att marknadschefen eller VD:n behöver ha ett rödblått hjärta.
Att ÖIS vill bli mer öppna och bättre på att informera låter verkligen bra! Jag hoppas bara att det är mer än ett tomt utspel. Det undvikande svaret på frågan om riskbolaget känns t ex inte som om det ligger i linje med den nya policyn. (Dock finns ju möjligheten att Herre helt enkelt missförstod frågan. Att medge att bara 30% av pengarna till slut landade hos ÖIS, trots att vi vid tillfället uppgavs äga 80% av Paulinho, är ju synnerligen rättframt!) Något annat som också oroar mig är vad som kommer att hända med hemsidan. Patrik Källström gör ett gigantiskt jobb, helt oavlönat på sin fritid, och har tillsammans med en nytänd Jörgen Gustafsson fört upp ÖIS.Online till en riktigt hög nivå. Men det går i längden inte att förlita sig på rent frivilliga insatser. Vad händer när Patrik går i väggen och inte orkar längre?
Det är ju inte direkt någon överraskning för oss som hängt med ett tag att höra att vi backar med sex-sju miljoner per år. Men samtidigt har man ju faktiskt gett sken av efter årsmötet och i samband med elitlicensärendet att man lyckats täta läckorna och få det hela att gå runt. Säkert finns det några mindre luttrade Öisare som faktiskt trodde på det där, och nu känner sig lurade - precis som några kanske rentav trodde på Stefan Allbäck när han efter försäljningen av Paulinho gick ut och sade att det inte var av ekonomiska skäl. Där har vi ytterligare lite saker att tänka på när man nu strävar mot mer öppenhet. Säg som det är istället för att hymla! Och om det nu av någon anledning ändå är för känsligt för att avslöja, säg då hellre ingenting alls än att vilseleda de egna supportrarna.
BingoLotto är nog alldeles utmärkt, och det går säkert att sälja betydligt mer lotter till de ÖIS-trogna än vad som redan görs. I synnerhet de många Öisare som redan lägger ut betydande summor på olika spel borde kunna övertygas om att förlägga en större andel av de pengarna till något som också ÖIS tjänar på. Men jag hoppas bara att man inte har en övertro på detta. BingoLottos framtid är ju något osäker, trots Bertil Kristianssons entusiasm. Och glädjekalkylen som fanns på informationsbladet, där man räknade ut att om samtliga ÖIS 2 500 medlemmar prenumererade på två lotter i veckan, då skulle ÖIS tjäna ca 2,6 miljoner per år, den hoppas jag att ingen budgeterar med!
Att få upp verksamheten på kansliet till samma elitnivå som ÖIS-idrotten, det låter verkligen positivt! Det känns (återigen för mig som utomstående betraktare) som om det finns en hel del att göra där. Ta bara en så'n sak som att jag som sagt fick två kallelser till den här träffen. Om det bara var jag så är det ju inget att snacka om. Men om det visar sig att det gäller samtliga som är medlemmar både i ÖIS och i Balders Hage, då är det desto värre. Jag vet inte hur många av ÖIS 2 500 och BH:s 1 500 medlemmar som dubblerar, men lek med tanken att det är t ex 800 pers. Och höfta vidare till med att att ett sådant här utskick med porto och allt går på fem spänn. Då har vi redan 4 000 kr som lagts ut i onödan. OK, det är ju inga nämnvärda summor i det stora hela, men det räcker väl till ett par TV-licenser i alla fall...
I programmet för kvällen, som fanns i inbjudan, fanns även punkterna "Hjärtesponsor" och "Utmaningen" med. Dessa dök vad jag märkte aldrig upp. Glömdes de månne bort?
* * *
Något som dessvärre lyste med sin frånvaro på det här mötet, det var publikfrågan. Som jag ser det är det den enskilt viktigaste punkten att förbättra för att trygga ÖIS fortsatta existens, och det är ytterst oroväckande om inte klubbledningen delar den åsikten. Mer publik genererar inte bara mer intäkter i sig själv, utan gör det också mycket lättare att värva sponsorer. Har ÖIS en konkret handlingsplan för att öka publiktillströmningen på matcherna? Det skulle jag mycket gärna vilja veta!
Jag hoppas i alla fall att de inte bara klamrar sig fast vid det gamla mantrat "om vi spelar bättre så kommer publiken". Det är för all del sant i viss mån. Men slutar man spela bra, vilket man förstås alltid gör förr eller senare i en så till sin natur svajig verksamhet som fotboll, då försvinner folk igen. Det framgår t ex av den undersökning från SOM-institutet som visar att ÖIS år 2000 hade 9 procent av de fotbollsintresserade göteborgarna, år 2004 11 procent ... men 2002 hela 20 procent! Antalet "Öisare" dubblades alltså under det framgångsrika året 2002, men halverades nästan igen till bottenåret 2004.
Sådana där framgångstoppar kommer ibland (om man har tur och skicklighet nog). Men frågan är förstås: Hur drar man bäst nytta av dem? Hur bär man sig åt för att verkligen knyta till sig nytillkommen publik och så snabbt som möjligt göra "riktiga" Öisare av dem? Hur får man dem att fortsätta att stödja sitt ÖIS när det slutar gå bra ute på mattan? Och än svårare, hur lockar man nya fans även de år när framgångarna uteblir? Jag har inget enkelt svar, och det finns knappast något heller. Men det här är något som jag verkligen hoppas att klubben funderar på. Och jag hoppas också att de, när de funderat färdigt, lever upp till sin nya anda av öppenhet och informerar sina supportrar om vad de kommit fram till!
>> Kommentera denna artikel