Frida - en "vardagssupporter"?
Supporterklubben vill då och då presentera några av ÖIS trogna ”vardagssupportrar” Vi börjar med Frida Nywertz i Balders Hage Tifo.
Hur definieras för övrigt en supporter? En förklaring kan läsas i Nationalencyklopedin som skriver att supportern är en ivrig anhängare och beundrare av idrottsklubb e.d. Ok!
Det är kanske svårare att hitta en allmänt vedertagen definition av begreppet ”vardagssupporter”. Låt oss se det så här:
S k ”kändisar” skrivs det gärna om och dessa kommer också ofta till tals i massmedia, även då det gäller klubbsympatier. Så är det också runt Sällskapet. Och absolut inget ont i det: Vi läser gärna om exempelvis Harald Treutigers, Fredrik Ohlssons, Leif Pagrotskys och Joacim Cans kärlek till Rödblått.
Men: ÖIS Supporterklubb Balders Hage har på fyra år fördubblat sitt medlemsantal. Och i medlemsleden finns nu många, låt oss kalla oss vardagssupportrar. Som alla kan berätta sin egen historia. Som har en minst lika stark kärlek till ÖIS, som lider samma helveteskval när Sällskapet får torsk, som friskt utbyter gliringar med andra klubbars anhängare och som är bergfast övertygade om att allting blir bättre i nästa match.
Plats på scen alltså för en vardagssupporter, Frida Nywertz. Först måste man kanske ändå fråga sig om Frida är särskilt vardaglig som supporter. Eller vad sägs om den här beskrivningen från den som föreslog att vi skulle presentera just henne: Frida i tifogruppen är helt klart värd en artikel. Hon har vad jag förstår inte missat en enda allsvensk match ännu i år, hemma som borta, och tänker inte missa någon heller. Hon lägger ner oräkneliga timmar på tifoarbete, ställer alltid upp så fort något behöver göras, siktas ofta på ÖIS träningar. "Fanatisk Öissupporter" är bara förnamnet! Det är klart att man blir nyfiken! Är Frida är en särskilt ”vardaglig” supporter? Låt oss ta reda på det:
Vem är Frida Nywertz? Berätta om dig själv:
En 17-årig tjej, född i Göteborg, som har bott nästan hela mitt liv i Kungälvs kommun. Den övriga familjen består, förutom av mamma och pappa, också av en lillasyster som tyvärr råkat få blåvita sympatier. Jag håller på att avsluta första året på Cybergymnasiet i Göteborg. Har tidigare spelat fotboll i Romelanda upp till B-lagsnivå. Vid sidan om ÖIS är det vänner och motion, främst på Friskis & Svettis, som engagerar.
Vad var det som gjorde att du fastnade för ÖIS?
En fotbollskompis höll på ÖIS men ”alla andra” höll på IFK. Så jag tyckte att det kändes häftigt att vara Öisare. Senare bokade en av våra tränare in en sittplats på Ullevi med match mot Elfsborg. Då upptäckte jag hur härligt det lät om klacken. Till höstderbyt 2002, när ÖIS vann med 5-2, lyckades vi få en plats på sektionen bredvid IFK-arna! Efter den matchen var det helt klart: Jag var en helfrälst Öisare, och jag skulle fortsättningsvis stå i rätt klack! Från och med 2003 ökade mitt intresse rejält. Det året såg jag alla hemmamatcher. Och sedan har det bara tuffat på.
Att vara ÖIS-supporter innebär ju inte precis att man är i majoritet. Hur klarar du snacket med kompisar som håller på andra lag, inte minst blåvita supportrar?
Du har rätt i att man inte tillhör majoriteten. På min skola tror att ungefär 5 av 600 håller på ÖIS! Och visst håller många på och pikar en hela tiden när det går dåligt för laget. Jag tycker ändå inte att det är några problem, men man får kanske akta sig för att vara för kaxig innan matcher och så.
Fotbollssupportern är i kanske 8 fall av 10 en kille. Hur är det att vara tjej i det sammanhanget?
Nu är det inga problem. Men i början fick man kanske göra klart att man var med för att man var fotbollsintresserad och inte av något annat skäl.
Beskriv din tillvaro som ÖIS-supporter?
Numera går jag på alla hemmamatcher. Dessutom åker jag med supporterbussen på nästan alla bortamatcher. Tillsammans med 7 likasinnade är jag med i styrelsen för Balders Hage Tifo. Framför datorn brukar jag också följa Sällskapet via bl a ÖIS.Online och Supporterklubbens hemsida. Ett och annat inlägg på Klotterplanket blir det också. Dessutom sjunger jag ÖIS kampsånger i Sånggruppen.
Oj, du har inga problem att få tiden att gå tydligen. Låt oss prata lite mer om vad ni gör i Balders Hage Tifo. Läser man på hemsidan så jobbar ni bl a med flaggor, pappermosaik, pappersrullar, konfetti, flaggor, sång, insamlingar m m. På vilket sätt?
Naturligtvis har vi en hel del möten. Vi planerar ofta några matcher i taget. Vårt förråd har vi på Gamla Ullevi och där håller vi också till med möten och arbetsträffar. Kärnan i Balders Hage utgörs av styrelsen. Den drar det tunga lasset. Det finns också en hjälpgrupp.
Vi brukar träffas 2-3 timmar före matchstart om det gäller en vanlig hemmamatch för att fixa de förberedelser som krävs.
Derbyna är något helt annat. Här börjar idékläckning och planering månader innan. Just nu surrar mycket kring årets höstderby. Men allt är jättehemligt!
Vi gör nästan allt som används vid ett tifo själva. Månaden före ett derby tillverkar vi alltså det tifomaterial som ska användas. Sista veckan arbetar vi varje kväll och läget då kan bäst beskrivas som kaos. Hemarbete och nattjobb är vanliga inslag. På matchdagen träffas vi sedan kanske vid 11-tiden och sedan är dagen helbokad. När derbyt är slut återstår efterarbete och bortplockning, en syssla som är tung vid förlust men går ganska lätt när vi har vunnit.
Har du några speciella ÖIS-prylar eller liknande?
Naturligtvis pryder en ÖIS-flagga väggen i mitt rum hemma. Lite extra stolt är jag över en ÖIS-tavla med bollmotiv som mamma köpte åt mig. Den lär bara finnas i ett enda exemplar!
Är du ÖIS-supporter i stort eller är det enbart fotbollen som intresserar?
Främst är det förstås fotbollen som jag är intresserad av. Men jag är också allmänt intresserad av Sällskapet och noterar glatt när det skrivs eller pratas om ÖIS-framgångar på andra områden!
Vem anser du vara ÖIS bäste spelare genom tiderna?
Jag är kanske för ung för att kunna bedöma spelare från förr. Men Sören Börjesson är ju en legend! Liksom Marcus Allbäck – åtminstone i ÖIS och även om han fortfarande är aktiv.
Av dagens aktiva ÖIS-lirare vill jag nämna Christian Hemberg och Dick Last.
Ge dina synpunkter på de senaste allsvenska säsongerna?
De första åren som jag började följa laget, 2002 och 2003, var ju bra. Så det blev en fin supporterstart! 2004 handlade det ju mer att visa att man inte bara är en medgångssupporter, att hjärtat är rödblått även när det går dåligt för laget.
Bästa ÖIS-minne?
Derbysegern mot IFK hösten 2002. Även fjolårsvinsten borta mot Hammarby (1-0) satt fint!
Och det värsta?
Fjolårets kvalmatcher.
Vilka önskemål har du just nu på ÖIS och på supporterklubben?
Av ÖIS hoppas jag på bättre resultat på planen! Hemmamatchen mot Sundsvall var ett fint exempel på hur det bör se ut. När det gäller supporterklubben önskar jag att man skulle kunna köpa souvenirer på fler platser.
Slutligen – vilken placering får ÖIS i årets allsvenska serie?
Jag tror att vi blir ett mittenlag i serien 2005.
Tack Frida för en mycket trevlig pratstund!
(Anm. Intervjun gjordes i juni -05, avsedd att då publiceras i ÖISaren)