Nya Ullevi, framtidens arena? - del 3
Avslutning på intervjun med Alliansens ordförande Lars Ranäng.
[Fortsättning från del 2]
Kvar på Gamla till 2008
Lars Ranäng har tillsammans med GotEvents Bengt Gabrielii och IFK Göteborgs Jan Nilsson ansvaret för att ta fram detta förslag. Nästa steg är sedan att GotEvent fattar beslut om att gå vidare med det, då detta kommunala bolag är de som formellt äger arenorna. Vill GotEvent sedan gå vidare och en jätteinvestering skall göras, då är det kommunstyrelsen som fattar det beslutet. Men i vanlig politisk ordning går det inte så långt förrän man redan har sonderat terrängen och känt att kommunstyrelsen kommer att rösta ja. Därefter går ärendet vidare till kommunfullmäktige, och först därefter kan man börja bygga. Men det finns också en annan fördröjande faktor.
- Rent tekniskt kan genomförandet inte börja förrän i oktober 2006, eftersom EM i friidrott måste gå först, säger Ranäng. Man kan inte ha en byggarbetsplats här då. EM går i augusti 2006. Och det går inte att hinna klart innan dess.
När/om detta projekt gått så långt att man ser att det är ekonomiskt genomförbart och det är dags att göra en detaljerad projektering, då tycker Lars Ranäng att supporterklubbarna skall få vara med och ställa sina krav på arenan.
- För det är ju trots allt ni, inklusive övrig publik, som finansierar en stor del av verksamheten. Annars kommer det inte att fungera, om vi inte har publiken med oss.
Däremot har han svårt att se att supportrarna skulle kunna säga nej till hela idén som sådan om utredningen visar att ombyggnad av Nya Ullevi är vägen att gå.
- Att supportrarna skulle komma in och säga "vi ställer aldrig upp på Ullevi där borta", det är det sämsta man kan göra. För då har man sagt att "vi skiter i om kommunen är med eller inte". Och då blir det inget. Det är fullständigt omöjligt. Chansen är att få loss 200 miljoner från Gamla Ullevis mark. Har vi det så har vi skapat halva investeringsbeloppet.
På tal om Gamla Ullevi så kommer, om Nya Ullevi-projektet blir verklighet, ÖIS och IFK att få fortsätta spela sina (förhoppningsvis) allsvenska matcher där fram till 2008 när det ombyggda Nya kan stå klart. Därför kommer det att behöva göras en del investeringar även där, men naturligtvis med måtta.
- Vi tycker inte att det räcker till som det är idag, säger Lars Ranäng, men vi kan samtidigt inte pluppa in 15-20 miljoner för fem år. Vad är det då som är det allra viktigaste att göra här nu? Jag tycker egentligen att arenan är ganska bra. Det räcker bara inte med faciliteterna för publiken. Men jag satt och tittade rätt mycket på er - du tillhör kanske gänget som står där på Östra? - och visst är det festligt under taket! Det är lite trist när journalisterna kallar det för den gamla brädgården och så vidare. Det är klart att det finns en viss nostalgi i det här, och man trivs under taket.
- Men i fem år framåt gäller det att höja kvaliteten lite på vissa grejor. Och det gäller att ytterligare bygga damtoaletter! Nu byggde vi tre eller fyra till i år, så nu har vi relativt många. Men det räcker inte ändå. Jag är övertygad om att med en stor arena för morgondagens fotboll så kommer 30-35 procent av åskådarna att vara kvinnor. Men då måste vi fasen ha byggt för dem också!
Det går bra att bygga eller riva som man vill på Gamla Ullevi, arenan är inte K-märkt. Däremot är den bevarandemärkt av kommunen, men eftersom det är kommunens egen märkning så kan de själva besluta att ta bort den igen. Lars Ranäng är inte helt främmande för tanken som ÖIS Supporterklubb tidigare fört fram, att flytta Östra Ståplats till Heden och bevara den där.
- Ja, den är ju en unik... kåk. Om den skulle gå att flytta, det vet jag inte. Men det är möjligt att man skulle kunna ha den borta på Heden eller så, eller flytta den till någon annan arena.
Ett annat problem på Gamla Ullevi när det gäller bristen på utrymmen är att bordtennisen tar upp en massa plats. Lars Ranäng har annars en del idéer om vad man skulle kunnat göra med de ytorna.
- Här är 700 kvadratmeter bordtennis som vi inte får lov att slänga ut. Det är kanonutrymmen annars som vi skulle kunna göra till... lite ölpumpar och... Jag är övertygad om att fotbollspubliken inte är sämre i det avseendet än vad hockeypubliken är. Scandinavium är ju jätteskoj, när man kan gå och ta sig en öl och träffa kompisarna både före och i paus, och t o m efter. Vi måste hitta samma lösning för fotbollen.
Nästa steg i utredningen om Nya Ullevi är i september. Då möts parterna igen för att bl a diskutera vad man kommit fram till om kostnaderna för att plocka ut och in de nya läktarna. Ett inte helt omöjligt scenario, om det så småningom beslutas att gå vidare med detta förslag, är att dessa nya läktare införskaffas i förväg och ställs upp på Gamla Ullevi fram tills Nya står redo för dem 2008.
Vi lär hur som helst ha anledning att återkomma i ärendet vad det lider!