Forna Öishjältar: Agne Simonsson
I sin artikelserie om stora Öisare från förr har Michael Olofsson nu kommit fram till den störste av dem alla, Sveriges kanske bäste fotbollsspelare genom tiderna.
Agne Simonsson
Född: 1935-10-19, Gamlestaden
Spelare i Öis: 1949-1960, 1963-1970
Proffs i Real Madrid: 1960-63
Tränare i Öis: 1971-72, 1983-1986
Antal landskamper: 51
Antal landslagsmål: 27
Agne, vår största Öisare genom tiderna... Var ska man börja? Jag väljer att börja från början. Agne växte upp i Gamlestan. Ihop med ett flertal syskon var han bäst, bäst på att spela fotboll. Han spelade då ihop med ett gäng kompisar, bl a Lennart Wing, Wille Schwartz och Janne Hallén, alla blivande Öisare. 1949 gjorde han entré i Öis juniorlag. Detta juniorlag är förmodligen Sveriges bästa genom tiderna; ett lag uppbyggt av Bengt Sternhult som var en mycket aktiv och uppskattad Öisledare. Juniorlaget producerade tre A-landslagmän: Agne Simonsson, Lennart Wing och Rune Börjesson (som även han kom till Öis som junior, då från Hovås). Än idag är detta svenskt juniorlagsrekord i att producera landslagsmän!
Jag träffar Agne på Gamla Ullevi i det s k pressrummet. En "ung", välmående och pratglad pensionär (svårt att tro) möter upp med gott humör tillsammans med sin fru Anita.
- Jag vill dela upp mitt Öisliv i tre milstolpar, börjar Agne.
1. Min första tid i Öis
2. Öis åter till Allsvenskan 1958
3. SM-GULD 1985
Agnes första tid i ÖIS
Agne debuterar i ÖIS A-lag 1953. Han berättar:
- Min första Öis-milstolpe är åren i mitten av 50-talet då vi i Öis bygger upp ett nytt storlag med unga hungriga spelare. Min lyckligaste period i klubben är tiden fram till 1958. Jag får nu vara med i ett Öis som blir bättre och bättre och börjar klättra i seriesystemet. När vi spelar i div 3 1954 börjar ett nytt Öislag att byggas upp. Stommen är från juniorlaget och vi har en snittålder på 20 år. Då finns ändå två åldermän i laget, Tord Svanström och "Tölö" Kristensson.
Radarparet Agne och Rune har nu hittat varandra och gör succé, vilket kommer att hålla i sig många år framöver. Öis tar steget upp till div 2 1955. Gunnar Gren kommer till Öis 1956 som spelande tränare.
- Detta blir ett jättelyft för Öis, säger Agne. Att Gunnar tränar och spelar i laget gör att alla lyfter sig.
Gunnar Gren är vid denna tidpunkt Sveriges bästa fotbollsspelare. Vi spelar nu en helt fantastiskt teknisk och offensiv fotboll, menar Agne. Öis drar publik. I ett möte mot Elfsborg 1957 vinner Öis inför 32.000 åskådare. Alla älskar Öis!
Tyvärr lyckas inte Öis att kvala upp till Allsvenskan 1957, men det skulle gå bättre året därpå. Det var ändå inte ett misslyckat år för Agne. Den 13:e oktober 1957 debuterar han i det svenska landslaget. Efter 40 sekunder gör han 1-0 mot Norge! Sverige vinner med 5-2 efter att Agne gjort ytterligare ett mål. Hygglig debut, tycker jag. Div 2-spelaren från Öis har nu tagit en plats i det svenska landslaget. Totalt blev det 51 matcher och 27 mål i landslaget. Bästa målgörare i landslaget är dock en annan Öisare, Sven Rydell, som gjorde 49 mål på 43 matcher. Det är han än i dag bäst på.
Åter till Allsvenskan
Milstolpe nummer två i Agnes Öisliv är året 1958 då laget återigen kvalar till Allsvenskan, denna gång mot Landskrona BoIS. Öis vinner med 6-0 på två matcher, 5-0 resp 1-0 inför fullsatta läktare. Öis är åter i Allsvenskan efter 19 års frånvaro.
- Javisst är detta en milstolpe, säger Agne, så tycker säkert många Öisare.
1958, ja. Det var då VM avgjordes i Sverige. Det var då Sverige tog silver och Brasilien tog guld. Agne gör ett mycket bra VM och spelar samtliga matcher utom den mot Wales, som för övrigt var betydelselös. Det var då Orvar Bergmark, som tyvärr avled nyligen, blev uttagen till världslaget. Det var då Pelé slog igenom. Det var då Malmö Stadion, Norrköpings Idrottspark och Nya Ullevi invigdes. Det var då Kurre Hamrin gjorde sitt berömda 4-2-mål mot Västtyskland. Det var då som inte många av oss ens var födda. Det var då som...
- Det var då, säger Agne, som Öis gick upp till Allsvenskan efter 19 års frånvaro. Laget som vi började bygga som juniorer under Sternhults tid har nu blivit stommen i Öis A-lag. Det var då som jag och Rune gjorde allting rätt. Det spelade ingen roll var jag slog passningarna till Rune, han sköt med bägge fötterna och det blev alltid mål.
ÖIS är nu åter i Allsvenskan och spelar Sveriges bästa fotboll 1959. Vi blir fyra i serien, två poäng efter Djurgården som vinner Allsvenskan. Skönspelet och publikens gunst vinner Öis. Ett hemmasnitt på 25.490 åskådare är fortfarande bäst i Sverige. Agne gör detta år 14 mål på 22 matcher.
Sverige möter 1959 England i en landskamp på Wembley inför 70.000 åskådare. England har endast en förlust genom tiderna tidigare på hemmaplan, detta mot Ungern. Mötet mot Sverige skulle bli en enkel match. Agne skulle ställas mot Birminghams tuffe back Trevor Smith. Trevor var känd för att vara så hård att även linjemännen hade benskydd (enligt rykte). Av vissa har det sagts att där Trevor gått fram växer inget gräs. Men "Good Old England" kände nog inte tillräckligt väl till Öisaren Agne Simonsson vid denna tidpunkt. England tar ledningen men snart har Agne nickat in 1-1. Med ett välriktat skott av Agne tar Sverige ledningen med 2-1. Han spelar sedan också fram till 3-1. Sverige vinner matchen mot England med 3-2. Denna match ligger till stor del grund till att Agne får bragdguldet 1959. För övrigt finns det endast två enskilda fotbollsspelare som fått detta bragdguld. Båda är Öisare, Agne 1959 och Sven Rydell 1931.
1960 blir Agne proffs i Real Madrid. Hans första år i Real blir lyckat då han är med om att vinna ligan. Konkurrensen är hård, bl a har Real världens bästa forward i argentinaren Alfredo di Stefano. Ja, Real Madrid har världens bästa spelare i sitt klubblag. Agne säger:
- I truppen var vi 22 spelare från 11 olika nationaliteter. 16 av oss spelade landslagsfotboll, övriga var på gränsen till landslaget, men vi spelade mer än 60 tävlingsmatcher om året och därför fick vi alla spela matcher i A-laget.
1963 planeras det för att flytta hem från Spanien. Familjen Simonssons äldsta barn Kjell börjar närma sig skolåldern. Simonssons återvänder till Göteborg 1963 och Agne är tillbaka i Öis, där han spelar kvar t o m 1970. Totalt gör Agne Simonsson 446 mål på 491 A-lagsmatcher i Sällskapet.
SM-GULD
Agne har tränat ÖIS i två perioder, 1971-72 och 1983-1986.
- Min tredje milstolpe i Öis, säger Agne, är SM-guldet 1985. Det var 19 år sedan vi spelade i Allsvenskan när vi gick upp 1958, men det var 57 år sedan när ÖIS tog SM-guld 1985!
- Jag kände redan på våren att vi hade ett lag som kunde gå hela vägen, säger Agne. Den stora stjärnan var så klart Sören, men när Janne Hellström började hitta rätt förstod jag verkligen att vi hade chans på guldet.
Då, 1985, avgjordes guldet med ett slutspel då de ...
[fortsättning i del 2]