Lagbanner

Intervju: Mats Björklund - del 5

Sista delen av den långa intervjun med ÖIS klubbdirektör. Nu handlar det om arenafrågan, och om Sällskapets överlevnadsstrategi.

Arena: Det kom ju tre förslag förra våren. Vad har hänt sedan dess?

- I stort sett ingenting. Det beror nog mycket på den turbulens som var kring Blåvitt hela hösten. Och det blev ju inte bättre av de här diskussionerna kring sponsorverksamheten som de hade med de kommunala bolagen, och nu Kurt Eliassons avhopp. Det känns som om det står och stampar just nu. Det var ju framme ganska mycket, man hade i alla fall planer på möten osv, men just nu har det inte hänt i stort sett någonting. Man väntar nog på vad som händer i Blåvitt, vem som kommer in där. Sedan får man väl ta tag i detta på nytt.

Tror du att det finns hopp om att få en ny eller kraftigt upprustad arena från kommunen?

- Jag tror att kommunen har svårt att motivera det, att ta den kostnaden, om man inte hittar möjligheter att finansiera det så att det inte tas från annan verksamhet. En tanke skulle kunna vara att man lämnar Gamla Ullevi och, om jag förstår det här rätt, säljer den ytan och får in ganska mycket pengar.

Och bygger nytt var då någonstans?

- Antingen på samma ställe, om man då bygger kontor och arena i något slags komplex. Men annars är ju en tanke där Valhalla plast är idag. Då hade man fått ett väldigt bra stråk, med Scandinavium, Mässan, Valhalla, en ny fotbollsarena, och sedan stora Ullevi då. Och på den här nya arenan hade man kunnat ha galor och sånt. Allting drar ju inte 50 000, det är kanske när Bruce Springsteen kommer hit då. Men det kan ju finnas behov av en arena som tar 20, 25 000.

- Men det är nog ett politiskt jobbigt beslut, man måste hitta finansiering till det.

Har det räknats på det där, hur mycket pengar man får för Gamla, om det räcker?

- Jag tror någon har räknat ut att man får ganska bra för den marken, i kommersiellt värde då. Nu kan jag inte alla detaljer, om Gamla Ullevi är kulturmärkt och sånt här. Det är frågan vad man får göra.

- Men jag tror å andra sidan att om man möter ett väldigt stort motstånd så kommer göteborgsfotbollen ändå snart att fatta, Göteborg kommer snart att fatta, att för att vi skall hänga med i utvecklingen och inte ramla efter andra lag i Sverige så måste vi göra något. Nu byggs Ryavallen om om något år, Eyravallen bygger om, Sundsvall har byggt om, man pratar om att Söderstadion skall byggas om, osv osv. Jag tror att om man inte hänger med i den utvecklingen, då kommer vi att bli akterseglade rent sportsligt - ÖIS, IFK, GAIS och vilka lag det nu må vara som är med i de högre serierna - om vi inte kan erbjuda en vettig fotbollsarena som har de faciliteter som dagens publik kräver. Inte vad publiken krävde på 1940-talet när man förr spelade på Gamla Ullevi. Vad kräver dagens ungdom, dagens publik? Och morgondagens, helst. Jag tror inte att man i Göteborgs fotbollsvärld nöjer sig med om kommunen skulle säga nej.

Nya Ullevi är inget alternativ?

- Alternativet finns ju. Men vi vet själva att det måste vara relativt mycket publik för att det skall vara trevligt att spela där. Personligen tycker jag inte att Nya Ullevi är en bra fotbollsarena. Nu spelade vi två derbyn där förra året och hade fruktansvärd tur med vädret, vilket gjorde att upplevelsen blev såpass positiv. Men på hela den nya läktaren på ena sidan är inte mer de 4-5 översta raderna under tak. Vad hade hänt om det småregnat, eller till och med spöregnat? Jag tror inte att folk hade suttit kvar där, med ösregnet och kanske blåsten pinande i ansiktet. Jag tror inte man hade tyckt att det var en särskilt rolig upplevelse. Och det är ju så att väldigt många av platserna på Nya Ullevi är utan tak. Vad kräver en fotbollssupporter idag? Jag tror att han vill ha det så, att man kan gå dit till arenan, man har sin plats och man sitter under tak. Ser man på de moderna arenor som byggs, i England, i Holland osv, så är de flesta platserna under tak. Det är så. Sittplatser.

Hur viktigt är det att bevara ståplats?

- Jag tror att det kan vara en viktig del. Samtidigt tror jag att det viktigaste är, om man skapar en ny arena, att man diskuterar med sina supportrar och de som står på ståplats, hur man skall utforma detta. Jag menar, tittar du internationellt, Manchester United, Chelsea, de har också en klack.

Men i England har de ju lagstiftat mot ståplatser, av säkerhetsskäl.

- Ja. Men de har ju sittplats, och det funkar ju där också.

Nja, sådär.

- Jag tror att det kan fungera. Men jag tror att det viktigaste är att det innan man beslutar något finns en dialog med supporterklubbarna. Och det har i alla fall vi i ÖIS lovat vår supporterklubb, att innan man överhuvudtaget bestämmer något så kommer man att ha en diskussion.

Men supportrarna fick ju inte vara med och påverka de här tre förslagen som kom?

- Nej... Jag kan inte hela den biten, för jag var själv inte inblandad i det, det var Alliansen. Men samtidigt är det ju så att det var tre förslag för att åskådliggöra någonting, tre förslag på hur man skulle kunna göra. Det var inga slutgiltiga förslag. Jag tror inte ens man hade planerat hur det skulle se ut invändigt i arenan, utan det var bara för att få igång debatten som man hade de tre förslagen: en hel ombyggnad, en halv ombyggnad och Nya Ullevi.


Som avslutning: ÖIS går back med miljoner varje år. Och det går inte längre att sälja spelare, i alla fall inte på samma sätt som tidigare. Kan ÖIS överleva?

- Ja, det kan vi. Det måste vi kunna.

Så ÖIS finns kvar om tio år?

- Ja! Om den här gamla klubben har kunnat överleva i 115 år, då kommer vi att hänga med i minst 115 år till.

- Visst, det går inte att sälja spelare på samma sätt som tidigare, men det går fortfarande. Om man måste täcka upp 14 miljoner så blir det svårt, men om det räcker att få 5 miljoner för att täcka underskottet så är det fullt möjligt. Sedan kan man alltid hoppas att man får fram något superlöfte som går för mer än så. Det är ju så, det är unga spelare som efterfrågas. Den enda i Allsvenskan nu som verkar kunna ge rejält med pengar är ju Alexander Farnerud. Jag vet inte om tidningarnas siffror stämmer, men Landskrona påstås ha tackat nej till 18 miljoner. Så det är ungt som gäller. Det är lite tråkigt, men vid 24-25 års ålder är man nästan för gammal.

- Och i ÖIS satsar vi ju hårt på ungdomsverksamheten. Vi lyfte upp fyra i år, och två i fjol.

Så det är fortfarande spelarförsäljningar som gäller för att få ekonomin att gå ihop?

- Nej, det är det inte. Inte på sikt, inte som målsättning. Vi måste öka publik- och sponsorintäkterna, vi kan inte vara så beroende av försäljningar.

Men är det realistiskt att tro att driften kommer att gå ihop de närmaste åren?

- Nej, det är det ju inte. Vi får täta hålen med försäljningar. Och i bästa fall få lite mer någon gång, så att man kan få lite på kistbotten.

- Men allt pekar uppåt just nu när det gäller publik och sponsorer. Kan vi bara fortsätta öka, så... 1000 extra personer i snitt, på 13 hemmamatcher, det ger 1 miljon extra i intäkter. Och det borde inte vara helt omöjligt att få upp snittet till 10 000, och då är vi snart hemma.


Med de orden avslutar vi den här följetongen. Vi tackar ÖIS klubbdirektör Mats Björklund så mycket för att han tog sig tid till den här långa intervjun. Tack!

Magnus Börjesson2003-02-13 17:30:00

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK