Krönika: Salsa kan bli vår nya samba
Det är snart sjutton och ett halvt år sedan Örgryte IS och brasilianska Atlético Mineiro skrev på ett avtal sinsemellan. Brassarna visade oss då hur fotboll ska spelas och förhoppningsvis kan ett nytt samarbetsavtal med spanska La Liga-laget Real Sociedad visa vägen i klubbens framtid.
Den brasilianska flaggan hänger stolt bland banderollerna på Östra Stå och från hemmaklacken på Gamla Ullevi ekar Samba Rödblått - precis som när brassarna Afonso Alves, Paulinho Guará, Aílton Almeida och Valter Tomaz Júnior med flera bjöd upp hela Sverige till dans med sin sambafotboll. I dag ser verkligheten och förutsättningarna annorlunda ut jämfört med då. Numera kämpar Sällskapet för att ta klivet upp till Allsvenskan igen där klubben så länge hörde hemma och för att etablera en långsiktig och stabil framtid. Den långsiktiga planen känns tydlig - fortsätta att utveckla akademin och lyfta fram egna produkter, en plan jag tycker ligger helt rätt i tiden och med klubbens nya samarbete så känns det extra intressant.
För ett år sedan kom ÖIS och den spanska storklubben Real Sociedad överens om ett samarbetsavtal sinsemellan. Tidigare under flera år hade ÖIS anordnat Camp Sociedad i Göteborg - ett fotbollsläger för ungdomar där tränare i Real Sociedads kända akademi hjälper till att instruera och lära ut. Samarbetet har fortsatt att utvecklas då bland annat flera akademispelare från ÖIS har fått möjligheten att åka ner till Baskien och träna med deras juniorlag.
Det är ingen hemlighet att ÖIS har jobbat för att utveckla sin förmåga att ta fram egna produkter och det är något som klubben har lyckats med får man ändå säga. De senaste åren har bland annat Jens Cajuste fått sitt genombrott och såldes sedermera år 2018 till den danska toppklubben FC Midtjylland. Mohamed Said räddade hela klubben kvar i Superettan 2017 innan han gick till italienska Empoli FC för att sedan vända hem igen. Jonathan Liljedahl öste in mål i ungdomsserierna fram till nyligen då han kritade på för AC Perugia. Den viktigaste milstolpen enligt mig blev när Robin Glavak valde att skriva på ett treårigt A-lagskontrakt med ÖIS - supertalangen som har haft ögonen på sig från klubbar i hela Europa och konstant ryktats bort. Detta tycks vara ett kvitto på att ÖIS numera tar sin talangutveckling på största allvar.
Brasselirarna vi en gång i tiden blev bortskämda med gav oss ett smakprov på hur vackert fotbollen kan spelas och fungerade som ett bränsle till klubbens identitet – Lirarnas Lag. En klubbidentitet som har funnits även i de tuffaste motgångarna under 2000-talet med konkurs och tvångsdegradering. Nu ska nya kapitel skrivas för framtiden och jag kan inte låta bli att tänka på kopplingen mellan klubbens långsiktiga strategi samt det nya samarbetet med La Liga-laget Real Sociedad och vad som kan komma att fortsätta utvecklas där. Det känns onekligen som att klubben har något spännande på gång.
Sambafotbollen är vad som fick mig att bli förälskad i ÖIS som liten pojk och jag tycker att det alltid bör vara ett riktmärke till den positiva fotbollen Lirarnas Lag ska sträva mot. Frågan jag ställer mig idag är om vi kanske kommer att kunna blanda in lite spansk salsafotboll i klubbens framtida vision. Om det aktuella samarbetet kan mynna ut i ett unikt framtaget fotbollslärande för ÖIS akademi där svensk fotboll blandas med spanska inslag så har jag känslan av att en ny klubbidentitet kan börja ta form.
Potentialen finns där och möjligheterna är stora för klubben att ta tillvara på något sällsynt som kan ge långsiktig framgång i form av att akademin blir ännu mer eftertraktad både bland spelare och ledare. Då krävs det dock att det mer kortsiktiga målet även fungerar - att nu lyfta fram och ge fler unga spelare chansen i A-laget, något som var viktigt i rekryteringen av sportchefen Igor Krulj och tillsättandet av den nya huvudtränaren Keith Millen.
Det ska bli väldigt intressant och se vart detta kan ta vägen i vår rödblåa framtid. Mycket är kvar att göra och det ska inte glömmas men jag är säker på att klubben numer styr mot rätt riktning.
Uppåt och framåt, Sällskapet!