Lagbanner
Niklas Allbäck i lång intervju: "Ynnest att jobba för den klubb jag älskar mest"
Niklas Allbäck tror på ett bra rödblått år 2019.

Niklas Allbäck i lång intervju: "Ynnest att jobba för den klubb jag älskar mest"

ÖIS säsong 2018 blev bättre än vad de flesta trodde - den resultatmässigt bästa säsongen sedan 2008. Nils Cedman träffade Niklas Allbäck och pratade om säsongen som gick och vad som väntar härnäst för ÖIS. – Jag har absolut en förhoppning om att vi ska vara med och konkurrera nästa år, säger Allbäck.

Det var mycket som var nytt i ÖIS inför 2018. Det var inte bara ny tränare, en mängd nya spelare och nytt spelsystem som skulle få sin plats. Även Niklas Allbäck fick en ny roll. Från sin tidigare position som ansvarig för akademin skulle han nu bli klubbchef, en uppgift som innebär mycket jobb, där han har ett övergripande ansvar för det mesta som händer på ÖIS-gården.

– Det är allt från att samordna verksamhet kring marknad, säkerhet, kommunikation, ekonomi, och att egentligen försöka verka för att arbetsmiljön och effektiviteten är så god som möjligt. Det innebär också att man är den personen som är kontaktperson för de olika delarna inom sporten som är lite mer frigjorda från den ordinarie dagliga verksamheten. A-laget har sin verksamhet med sin organisation runt sig, och akademin har sin på samma sätt med Andreas Karlsson, Hans Gren och Bob Fyhr som ytterst ansvariga för den. Jag är deras kontakt, om det skulle vara frågor. Oftast är det frågor som kan röra andra delar av verkligheten också. Rent konkret är det väl det som det innebär att vara klubbchef för ÖIS, helt enkelt att försöka verka för att vi utvecklar och effektiviserar det arbetet vi håller på med.

Men det hade kunnat se annorlunda ut. Egentligen var det tänkt att en sportchef skulle fås in, samt ansvarig för marknad och sälj. Men rätt personer hittades inte, och därför sitter Allbäck på den positionen han gör idag. Annars hade verksamhetschef varit titeln, med ansvar för kommunikation, personal och ekonomi.  

Allbäck som är född Öisare, ser det som en stor ynnest att få jobba för den klubben han älskar mest, men inser också att pågrund av just det kan det bli lite mycket ibland.

– Jag ser detta som ett väldigt hedersamt uppdrag. Jag ser det som en ynnest att få jobba för den klubb jag älskar mest. Det kan bli så att jag blir lite fartblind, att jag jobbar mer än vad jag kanske borde i vissa stunder, men samtidigt känner jag att jag trivs så oerhört bra så det finns ingen anledning till att förändra något.

När det gäller media har det även där varit nya roller. Tidigare säsonger har Joacim Nordh tagit en stor plats i media - en plats som Allbäck nu tagit över.

– Personligen har jag inget behov av att synas i media, men det har nog blivit så i och med den rollen som jag har nu. Förra året fick Jocke ta mediadelen då det inte riktigt fanns någon annan som kunde ta den. Nu är vi flera som delar på den uppgiften.

En säsong som gick bättre än förväntat

Som bekant var säsongen anno 2018 en säsong som överträffade de flesta förväntningar som fanns inför säsongen. Allbäck medger att det gick bättre än vad ÖIS trodde själva, men att han ändå inte är förvånad över hur säsongen fortlöpte.

– Vi har hela tiden sagt att 2018 var en del i en tvåårig plan, att säsongen som gick skulle vara lite avett utvecklingsår där saker och ting skulle sätta sig, för att 2019 ska bli året då vi kan konkurrera på riktigt. Nu gick saker och ting snabbare än vad vi trodde. Det beror på ett par saker vi gjorde i organisationen som föll väl ut, och det sportsliga resultatet kom därefter. Där vill jag ge en stor eloge till Thomas Askebrand, Fredrik Björck och Sören Börjesson som har gjort ett jättejobb med att få ihop a-laget. Även vår chefsscout Kent Carlzon ska ha mycket beröm med det scoutingarbete han har bidragit med. Men ja, med handen på hjärtat så gick det bättre än vad vi trodde.

Allbäck fortsätter:

– Vi känner att vi nu kan vara bättre förbereda på ett tidigare stadie än föregående år vilket gör att vi förhoppningsvis kan vara med och konkurrera även nästa år.


En rödblå säsong som gick bättre än förväntat.

Trots att det till slut blev en fjärdeplats så såg det inte ut att sluta så bra om man backar bandet några månader, till sommaren. Där och då var ÖIS laget som hade stannat upp helt - från att vara i serieledning till att ha tappat det fullständigt. Helt plötsligt var ÖIS laget som inte kunde vinna fotbollsmatcher. ÖIS vann inte mellan 23 maj och 4 september -  elva matcher passerade där emellan, bland annat två derbyn, där ÖIS i det ena hade en 4-2 ledning med tio minuter kvar, en ledning som hämtades ikapp. När det var dags för derby igen två månader senare gick det inte alls vägen i en match där ÖIS inte hade mycket att säga till om och föll med 1-3. Lägg därtill på svidande tapp mot bland annat J-Södra och Norrby på hemmaplan.

– Vi hade en period i slutet maj, början juni, där vi åkte på ett antal skador och avstängningar. Vi sålde dessutom två spelare i Jens Cajuste och Mohamed Said. På det fick vi käftsmällar, bland annat i sommarderbyt mot Gais, men också mot J-Södra där vi ledde efter första halvleken men sedan vände J-Södra i andra. Det sänkte nog självförtroendet hos spelarna. Tyvärr lyckades vi inte vända den negativa trenden tillräckligt snabbt.

Men Allbäck ser hellre att man fokuserar på det spel som presterades bortsett från de 11 segerlösa matcherna.

– På de inledande matcherna tar vi 24 poäng på nio matcher, och på de avslutande tio tar vi 25. Sen tror jag inget lag går igenom en säsong utan en formsvacka, och jag tror inte ÖIS kommer slippa en formsvacka under 2019 heller. Det som gäller till nästa säsong är att vi då måste minimera den formsvackan till så få matcher som möjligt.

"Lite mer besviken på vissa än andra"

ÖIS stod för ett aktiv transferfönster under sommaren som gick - fyra spelare plockades in (Gabriel Altemark anneryr, Dida Rashidi, Lars Mendonca Fuhre och Allan Mohideen) Ingen av de spelarna lyckades göra ett större avtryck i ÖIS, och förra veckan stod det klart att samtliga fyra lämnar klubben inför nästkommande säsong. Sommarvärvningarna möttes av en hel del kritik, en kritik som Allbäck tycker är något oförskämd.


Gabriel Altemark Vanneryr är en av värvningarna från i somras som nu har lämnat ÖIS.

– Generellt sett så tycker jag samtliga har varit med och bidragit till truppen. Sen är man lite mer besviken på vissa än vad man är på andra, men de harändå varit med på det viset att de har gjort konkurrensen i spelartruppen hårdare och att ingen i den ordinarie elvan aldrig riktigt känt sig helt säker. Flera av de spelarna som nu lämnade gjorde upp mot en tio, tolv matcher under hösten och var med och bidrog till den fina höst vi hade, därför kan jag tycka att kritiken som riktatsmot spelarna varit oförskämd. Vi skrev korttidskontrakten på ett halvår på samtliga just för att de var sommarvärvningar, sen hade man såklart hoppats att några skulle få en större utveckling än vad de fick.

Under de senaste veckorna så har både Allbäck och Thomas Askebrand varit noga med att prioritera att ÖIS försöker värva spelare med en koppling till Göteborg. Samtliga fyra nyförvärv som har tagits in veckorna efter säsongsavslutningen har alla en koppling till Göteborg. Tidigare säsonger har ÖIS inte varit lika öppna med sin värvningsstrategi, och Allbäck medger att det är en strategi klubben har jobbat öppnare under nuvarande transferfönster.

– Om man tittar på förra årets värvningar så finns det även där spelare som hade en koppling till Göteborg. GustavLudwigson är från Göteborg, Jakob Lindström och Jesper Jörnvik även dem. Även vissa av spelarna vi tog in i somras har koppling till Göteborg. Då tänker jag på Allan som är från Göteborg, men även Gabriel som har en koppling till västkusten, men som också har en pappa som har spelat i ÖIS. Skillnaden nu är väl att vi har varit mer öppna med att det är en strategi vi jobbar starkt med.

Trots att ÖIS jobbar mycket med lokal förankring hos nyförvärven, är Allbäck noga med att poängtera att klubben måste tänka brett när det gäller nyförvärv.

– Det gäller att hitta en mix där. Vissa tycker att vi bara ska värva lokalt, eller bara ta in spelare från de egna leden, eller att man bara ska satsa på nationella eller internationella spelare. Det är här man måste ha en mix, att leta i Göteborg med omnejd, för att hitta oslipade diamanter som till exempel Gustav Ludwigson. Men det gäller också att kika internationellt och nationellt efter spetsspelare som vi med säkerhet vet kommer tillföra något till klubben både på kort och lång sikt.

Vikten av att ge egna spelare chansen betonas - men trots att samtliga spelare från U19 truppen och 22 juniorer fått träna med a-laget under säsongen, var det endast två spelare, Otto Peterson (Otto som kritade på a-lagskontrakt nyligen tillsammans med juniorerna Arvid Sigurdsson och Wilmer Simonsson) och Kevin Fransson, som fick känna på speltid i Superettan det gångna året.

Borde det inte varit läge att ge fler chansen från akademin när den går så bra?
– Det är en avvägning man måste göra i syfte att kunna vinna så många fotbollsmatcher som möjligt. Jag är grodd ur vår akademi, så självklart är jag mån om att ge våra egna spelare chansen. Men det är helt enkelt en balansgång mellan att vinna fotbollsmatcher och ge spelare chansen. I a-laget handlar det också om en konkurrenssituation, om spelaren är tillräckligt bra så ska denne få chansen. Men de besluten kan inte jag lägga mig i, utan det får dem som är sportsligt ansvariga sköta,och det har jag fullt förtroende för att de gör.

Men Allbäck menar också på att det är viktigt att kolla i ett längre perspektiv när man kollar på antal egna produkter som har fått chansen i truppen.

– I år har det varit två juniorer som har fått speltid, ja. Men om man kollar på a-laget överlag så har vi flera spelare från de egna leden: Jakob Lindström, Daniel Paulson och Danny Ervik har alla fostrats i ÖIS. Dessutom sålde vi Jens Cajuste och Mohamed Said under säsongen, två spelare som även dem är från akademin.

"Vi är närmare en sådan värvning än vad folk tror"

ÖIS har varit synnerligenaktiva under inledningen av det pågående transferfönstret - fyra spelare har plockats in. Men enligt Allbäck är truppen ännu inte klar.

– Vi letar efter en spelare med spetskvalitéer i de offensiva områdena, och vi är närmare en sådan värvning än vad folk tror.


Victor Sköld, en av höstens totalt fyra nyförvärv.

Allbäck menar också att det mesta pekar på att ÖIS får behålla de flesta av spelarna i truppen under vintern.

– Förmodligen kommer det inte vara många fler som lämnar, det tror jag inte. Återigen så är det alltid tråkigt när spelare lämnar. Det är spelare man lär känna, men framförallt goda människor. Men vi har fått behålla stommen i en startelva som det kan byggas vidare på till 2019.

ÖIS har de senaste åren inlett ett allt närmare samarbete med den spanska storklubben Real Sociedad, ett samarbete som Allbäck har varit en stor del av. Han säger att samarbetet ständigt utvecklas och att klubbarna nu för diskussioner om ett samarbetsavtal.

– Samarbetet ska hjälpa klubbarna att utveckla varandra. Vi ser att vi kan hjälpa dem med scouting och rekrytering utav spelare från Skandinavien, men också att vi får kännedom om hur dem arbetar när det kommer till utveckling av spelare och annat runtomkring. Sociedad är en topprankad klubb i Europa när det gäller just utveckling av spelare från de egna leden, och a-lags truppen består till 70% av akademispelare. Visst, vår spelarutveckling är också bra, men vi kan lära oss mycket från Sociedad. Vår trupp kommer inte bestå till 70% av egna spelare inom en snar framtid, men om man blickar tio, femton år framåt så hoppas vi ha fått en sådan utveckling. 

Sportsligt var säsongen 2018 den bästa på tio år. Lika bra gick det inte på publikfronten, som inte förändrades nämnvärt trots de imponerande sportsliga prestationerna.

– Det kanske är den fråga som är absolut viktigast ur ett långsiktigt perspektiv i föreningen. Just den långsiktiga delen i den här frågan har tyvärr försvunnit lite de senaste åren när man inte jobbat konsekvent och långsiktigt med just rekrytering av publik. Nu har vi börjat förstå att det här är något vi faktiskt måste börja jobba med mer aktivt. Därför kommer publikfrågan, tillsammans med frågan om hur man ska kunna göra nytta i samhället, vara kärnfrågor framöver. Det har vi kommit överens om inom ÖIS när det diskuterats om vilka frågor som ska prioriteras den tid som nu kommer. I de samtal som förts i den statetgigrupp som verkat under hösten har samtliga parter inom klubben varit delaktiga, från supportergrupper till kanslipersonal, där bland annat just de här frågorna vart nyckelfrågor.


Enligt Niklas Allbäck är publikfrågan en av ÖIS kärnfrågor.

Allbäck menar också på att det nu arbetas på att ta fram en långsiktig plan inom föreningen för hur man ska kunna öka publiken till matcherna.

– Alla är medvetna om att det gäller att jobba långsiktigt i frågan, så att säga att vi ska höja publiksnittet med 1000 personer till 2019 går inte, det funkar inte så. Istället jobbar vi med hur man skulle kunna öka publiken med 10% tills nästa år och så vidare. Hur man hela tiden ska försöka hitta nya målgrupper som vill se ÖIS. Det enda som hade kunnat höja snittet markant är om vi får ett fantastiskt sportsligt år 2019, med prestationer som överträffar årets. Kort och gott gäller det alla i ÖIS tänker hur man ska kunna öka intresset kring klubben helt enkelt, och att arbeta långsiktigt.

ÖIS i allsvenskan - en stor förändring för hela klubben

Många lag som tar sig till Allsvenskan har genom tiderna haft förtvivlat svårt att etablera sig där. Allbäck är medveten om att det är mycket jobb som väntar om ÖIS går upp, men att det också krävs lite tur för att lyckas.

– Jag tror att det gäller att vara så väl förberedd som det bara går samtidigt som du måste ha lite tur, att det krävs lite tur tror jag inte man ska underskatta. Det går inte att bygga en allsvensk organisation i Superettan, pengarna finns inte för det. Men det man kan bygga är en plan, en vision, den dagen klubben går upp. Klubben ska inte bli tagen på sängen då, utan det ska finnas en plan så att man enkelt kan tillsätta de roller och positioner som behövs för att konkurrera där. Det gäller inte bara den sportsliga delen, utan alla avdelningar i ÖIS måste vara redo. Som klubb i Superettan kan vi inte jobba på den nivån nu, men så fort vi går upp måste vi klara av att bli en allsvensk klubb så fort som det går. 


När ÖIS var i Allsvenskan senast 2009 blev det degradering till Superettan redan efter en säsong.

Och på frågan om hur ÖIS ska jobba för att vara redo om klubben går upp i landets högsta serie säger Allbäck:

Erfarenhet är viktigt här. Lyssna på personer som vet hur det och har varit med innan. Där har vi en hel del personer i organisationen som både har spelat och varit verksamma i klubben när ÖIS har varit ett allsvenskt lag. Deras expertis är av yttersta vikt. Att som sagt ha en plan, det är inte en plan som behöver kommuniceras ut, men speciellt jag i min roll som klubbchef måste ha en plan och veta vad som krävs. Att vi helt enkelt ska veta vad som gäller och vilka utmaningar som kommer den dagen vi går upp, sportsligt men också vad som blir nytt för hela klubben generellt, inte bara det sportsliga. 

"Jag har absolut en förhoppning om att vi ska vara med och konkurrera nästa år"

Med fjärdeplatsen i färskt minne är förhoppningarna om en stark rödblå säsong 2019 stora.

– Jag brukar akta mig för att ta för stora ord i min mun. Men jag har absolut en förhoppning om att vi ska vara med och konkurrera i toppen kommande säsong. Med det sagt måste det samtidigt finnas en sans och balans i det vi gör också, men med säsongen 2018 i minnet, och att vi har fått behålla stora delar av stommen av truppen, samt att vi är tidigt ute med att utveckla och spetsa till truppen inför kommande säsong, så tycker jag det är rimligt att säga att ifall vi får en bra försäsong där laget får möjlighet att spela ihop sig, borde vi kunna vara med och konkurrera i toppen nästa år. 


Förhoppningarna om rödblåa glädjescener även 2019 är stora hos Niklas Allbäck.

Nils Cedmannilscedman@gmail.comTwitter: CedmanNils2018-11-29 16:00:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK