Lagbanner
Nordh, del 5: "I det läget som ÖIS är i nu är Thomas en kanontränare"
Medan Erik Hamrén (t.h.), efter en höst i ÖIS, ryktas till norska och sydafrikanska ligan har Thomas Askebrand (t.v.) nu börjat planera inför 2018.

Nordh, del 5: "I det läget som ÖIS är i nu är Thomas en kanontränare"

Hamrén, Kuhn, Hansen och slutligen Askebrand. Tränarnamnen som nämndes var många, och starka, när ÖIS skulle hitta Lantz ersättare. Vissa mer aktuella än andra.

ÖIS spelade 1-1 mot GAIS, hamnade i kval och vann där till sist mot Mjällby. De gjorde det med Sören Börjesson som interimtränare. Med ett tränarsökande som till en början pågick parallellt och som sedermera blivit klart.

För spelartruppen presenterades Thomas Askebrand, 49, dagen efter kvalvändningen på Gamla Ullevi. Då hade han redan varit den utvalde ersättaren till Marcus Lantz i någon månads tid. Kontraktslängden, som ÖIS gick ut med officiellt ett drygt dygn senare, var på två plus ett år.

– Det var lite på grund av treårskontraktet med Marcus. Två plus ett år visar ändå en ambition framåt. En tränare behöver kanske ett halvår innan han har koll på läget här, och då är det juli. Och så ska vi bygga mot Allsvenskan, det är det vi håller på med i allt vi gör nu. Då vill jag ha en tränare som har den horisonten. Vi diskuterar med spelare nu – de som ska bära oss framåt – och de vill jag ha på två plus ett år. Ettårskontrakt är ingenting att ha, säger ordförande Joacim Nordh.

Kontraktsskrivningen med nu sparkade Marcus Lantz har i efterhand framstått som otydlig, och klausulerna beskriver Nordh själv som svaga. När Askebrand så skulle skriva på för Sällskapet satte han pennan på ett kontrakt innehållandes betydligt fler sidor än det Lantz undertecknat nästan ett och ett halvt år tidigare.

– Sedan är det såhär att om vi ska få tränare att skriva på för oss, som är etablerade, kan man inte vara för komplicerad i kontraktsskrivningen heller. För då undrar de: ”Vad fan är detta? Var är det jag ska börja jobba någonstans? Är det CIA eller vad är det?”. De ryggar liksom. Thomas hade aldrig sett ett sådant här kontrakt. Men jag förklarade saker och ting för honom, och han var lugn i det.

Den ettåriga optionen beskriver Nordh emellertid på ett tydligt sätt. Vill ÖIS eller Askebrand  avbryta samarbetet efter de två säsongerna kan de göra det, senast den sista oktober 2019.

”Allan uppfyllde inte våra önskemål”
Processen för att hitta en ny tränare inleddes omedelbart efter att Marcus Lantz sparkats i slutet av augusti. För GP berättade Nordh att klubben sökte ”en modern tränare som tar fasta på akademin med horisont på Allsvenskan 2020”. En kravbild han anser att Askebrand uppfyller.

– Vi hade andra, kanske lite starkare, tränarnamn som Allan Kuhn inne på intervjuer. En jävla bra kille, men han kunde bara några allsvenska spelare, några allsvenska lag men ingenting om Superettan.

Just Malmös förre guldtränare Allan Kuhn var ett av flera namn som nämndes i samband med ÖIS tränarsökande, och också en tränare som senare bekräftades ha varit aktuell. Kuhn själv uppgav dock för danska BT att det var den ekonomiska biten det föll på. Något Nordh till viss del erkänner stämmer.

– Det var det väl också; vi kunde inte matcha hans krav. Men det är en sak. Man kommer alltid till ekonomin, och man får vad man betalar för skulle man kunna säga. Men i det fallet uppfyllde inte Allan våra önskemål i detta. Om vi tar akademisidan var Allan för det, men han hade liksom ingen kunskap om hur man utvecklar en akademi. Thomas har gjort det, i Öster och Falkenberg bland annat, och jobbar väldigt nära spelarna. Så i det läget som ÖIS är i nu är Thomas en kanontränare.

Ett antal tränare utöver Kuhn var aktuella för jobbet, och i medier skrevs det ganska öppet om processen. Åtvidabergs Roar Hansen var exempelvis någon som inte var allt för långt ifrån Sällskapet.

– Det nämns en massa andra namn, men Thomas han kom upp lite senare kan jag säga. Vi hade intervjuat både Roar och Allan innan. Vi intervjuade Magnus Edlund från Blåvitt och vi intervjuade Teddy Olausson från Häcken. Erik Hamrén hade jag ett snack med, så vi jobbade ganska brett men utifrån ett selektivt perspektiv över det vi tror på. Och om du tar Erik som exempel kan man säga att Erik var ett specialspår, när han var här. Jag sa det till någon tidning att det vore direkt oförskämt att inte fråga honom.

Hamrén kom in i rådgivarroll
Thomas Askebrand blev alltså den som ska leda ÖIS framöver, och han kommer närmast från Nordhs gamla klubb som aktiv – Öster. Dessutom har Askebrand Falkenberg och GAIS på meritlistan.

– Återigen är det väldigt lite vitt eller svart. Du måste ha någonting, några kriterier som du tror på, som är viktiga, och det hade vi. Sedan blir det så, att när du lägger det i vågskålen är det som vilken anställningsintervju som helst. Du trumfar inte alla tio kriterier kanske, du kanske är bra på åtta av tio, men då kanske det är good enough.

Under avslutningen av 2017 var det som sagt Sören Börjesson som stod med huvudansvaret. Från den 23 september fanns dessutom ett än större namn i en rådgivarroll kring laget: förre förbundskaptenen Erik Hamrén.

– Det var egentligen Johan Elmander och jag som pratade lite grann, och Johan sa: ”Kan du inte ringa Erik?” Jo fasen, sa jag, jag kan ringa. Det värsta som kan hända är att han lägger på. Så jag ringde Erik och frågade om han skulle vilja komma in och stötta oss.

Hamrén kom in, och bidrog med kunskaper under den höst som överenskommelsen gällde. En viss boost, även om han följde matcherna från läktaren snarare än i en direkt coachande roll.

– Det svåra i det samtalet var ju inte att ringa honom, det svåra var att säga ”Erik, du blir inte huvudtränare”. Att säga det till en före detta förbundskapten hade jag lite armsvett för. Och då sa han såhär att ”det är helt okej Jocke, för det hade jag inte velat bli. Men däremot vill jag hjälpa ÖIS, och jag känner väldigt starkt för detta, och jag kommer göra det helt utan någon ersättning.” Så det är jävla starkt, så jag är väldigt glad över att jag tog och ringde honom. Jag är väldigt nöjd med att han kom in.

Något av de mer profilstarka alternativen blev det inte, men väl Thomas Askebrand – ett val som ändå får en del supportrar att vädra morgonluft.


Artikeln är den femte i en flera delar lång serie där ÖIS ordförande, Joacim Nordh, uttömmande pratar om dåtid och framtid. Tidigare delar:
Del 1: 
Silly Season • Del 2: Akademin • Del 3: Ekonomin • Del 4: Lantz

Filip Perssonfilip.persson97@gmail.com@persson18872017-11-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK