Ett diffust medlemsmöte med få svar
På torsdagskvällen höll ÖIS ett extrainsatt medlemsmöte med anledning av det prognostiserade budgetunderskottet. Ett 60-tal medlemmar fick chansen att få svar på sina frågor, men många blev hängande i luften.
Till att börja med så kan lite kontext vara på sin plats. För en knapp månad sedan kom det för första gången uppgifter om nya hål i ÖIS plånbok. Detta efter ett informationsmöte med vissa supporterrepresentanter. Förra veckan skickade ÖIS ut en officiell kommuniké och bekräftade uppgifterna. Prognosen pekade mot ett underskott på 1,144 miljoner kronor utöver det likviditetsbehov som finns. Kostnadsbudgeten ser ut att nås, runt 20 miljoner kronor, men på intäktssidan har pengarna inte kommit in i den mängd man trott. På marknadssidan, närmare bestämt. Istället för 9,2 som det budgeterats med pekade prognosen på 8 miljoner kronor i intäkter.
I kommunikén redogjorde man läget ytligt och deklarerade att man inte gett upp året än, samt bjöd in till kvällens möte med avsikt att svara på frågor och diskutera möjligheter att åtgärda situationen. Ledde mötet gjorde Dan Cameras (ordförande huvudstyrelsen), Mattias Asserståhl (ordförande fotbollsstyrelsen), Peter Samuelsson (vice ordförande fotbollsstyrelsen) och Peter Björnram (vice ordförande huvudstyrelsen). Även Per Rosén (ledamot huvudstyrelsen) och Henrik Svartborn (marknadssidan) var närvarande och svarade på några frågor. Mötet inleddes direkt med frågor, utan inledning från styrelsen. För tydlighetens och enkelheten skull följer nedan en punktlista på utdrag av det som sades istället för löpande text.
* Marknadssidan har gjort ett bra jobb och fick några berömmande ord. Partnerintäkterna har ökat med 40 % jämfört med i fjol, från 5,379 till 8 miljoner kronor. Det fattas dock, som tidigare nämnt, 1,2 miljoner upp till budgeten. Detta beror på att man missbedömt de stora partnerna. De har helt enkelt lagt mindre än tidigare.
* Underskottet kom upp i ljuset i somras. Sedan dess har man jobbat med frågan och undersökt åtgärder. 400 000 har säkrats i partnerintäkter. Utöver det har insamlingen ÖIS-hjälpen och födelsedagsfesten med Plura lanserats. En auktion med ÖIS-prylar planeras och man väntar på tillstånd för att sätta upp en elektronisk reklamskylt utmed motorvägen som beräknas bidra lite. I slutändan hoppas man på att halvera underskottet och det som inte kan rätas upp får helt sonika sparas in 2014. Björnram underströk även att man minsann har ekonomin under kontroll och vet hur man ligger till.
* Man har även kollat på kostnadssidan och då framförallt löneposten. Två-tre anställda på kansliet har varslats. Frågan kom upp kring den stora del av lönekostnaderna som kommer från just kanslipersonal. Spelartruppen går på 5 miljoner kronor i lönekostnader (plus sociala avgifter) medan summan för de åtta heltidsanställda på ÖIS-gården är 2,5. Framöver behöver man bli färre på kansliet, om det var de tydliga.
* Klubbchefen Lennart Lindorsson har sagt upp sig från och med 2/11. Detta efter att ha fått ett jobberbjudande från sin tidigare bransch. Lindorsson, som ersatte Mats Janson efter föregående säsong, stannar därmed vid bara ett år som klubbchef. Hur han kommer att ersättas är ännu oklart och beror till stor del på vilken serie laget tillhör. Avhoppet kommer dock inte att påverka arbetet med partnerintäkterna till lika stor del som Jansons hej då fick. Lindorsson har inte varit lika inblandad i det arbetet.
* Asserståhl konstaterade att ingen i styrelsen haft erfarenhet att leda en klubb i Superettan, och misstag har begåtts. Bidraget från SEF budgeterades från minsta möjliga men de avgifter som tillkommer på det beloppet var man inte beredd på. Ungdomsbonusen på 300 000 kronor ”ersätter” det tappet.
* Marcus Lantz har inte högre lön nu än vad han hade innan han blev huvudtränare. Tränarbytet har således inte kostat något – men heller inte inneburit någon besparing. Två tjänster har hur som helst försvunnit i och med Prytz och Karléns sorti, och där är det ungdomssidan som har hamnat i kläm. Påståendet att Lantz lön är densamma som i våras fick en närvarande att lämna salen – uppenbart insinuerandes att det var en lögn. Tränarbytet lovades också enbart bero på att man ville ha en förändring. Ingenting annat. Vidare betonade Asserståhl att man tror att Lantz är rätt person på rätt plats för det här unga ÖIS-laget – därav kontraktsförlängningen.
* ÖIS som förening kommer inte att gå i konkurs vid eventuell nedflyttning till division 1. Detta kunde garanteras.
* Gällande hyran för ÖIS-gården, som ligger på 100 000 kronor i månaden, så förs det diskussioner om ett ändrat upplägg. Dock verkar det i huvudsak handla om en hyressänkning och inte ett köp. Gården köptes som bekant efter konkursen av ett investmentbolag ägt av Martin Larsson, ordförande i interimsstyrelsen vid tillfället. Det viktigaste är att säkerställa gården i fortsatt ÖIS regi.
* Publikintäkterna ligger på förväntad nivå, runt tre miljoner. Framförallt så gick försäljningen av årskort bra vilket kompenserar för några mindre bra publiksiffror. Mot Ängelholm så landade publikintäkterna på 25 000 istället för 100 000 och det är viktigt att vi supportrar sluter upp i de två avslutande hemmamatcherna. Det framkom även att någon hyra inte betalas för spel på Gamla Ullevi utan enbart en avgift på 1-2 kronor per biljett till ticnet. Hur det blir med spelplats nästa år är oklart men risken är stor för spel på Valhalla vid degradering till division 1. Diskussionerna med Got Event har emellertid inte gått så långt och Dan Cameras i spetsen lovade att göra allt i deras makt för att få stanna på Gamla Ullevi även om det är många faktorer som spelar in. Hur en eventuell flytt till Valhalla skulle påverkar partnerintäkter gick inte att spekulera i.
* Gällande konkursen har ännu inte allt sagts. ÖIS bedömer den dock vara klar. Den berömda miljonen från friidrottssektionen är ”borta” och kommer inte att återbetalas.
* Frågan kring souvenirer togs upp men det hade ingen bra koll på. En siffra på 150 000 kronor i intäkter från clubshopen och Intersport lades fram men möttes av skepsis även från dem själva. I anslutning till diskussionen kring hur ÖIS profilerar sig och vad identiteten är lyftes även frågan om mediestrategi och hur klubben ska få fler och positivare rubriker och på så sätt stärka sitt varumärke. Något konkret svar gavs dock inte men däremot bekräftades frågans vikt och att det är en sådan punkt man måste jobba med och bli bättre på för att kunna växa.
* Fler medlemsmöten utlovades, men något datum för nästa möte kunde inte ges. Cameras och Asserståhl poängterade vi supportrars betydelse och betonade vikten av ideell kraft som bara kommer att växa. En kraft som man tidigare varit dålig på att utnyttja men som man måste och ska bli bättre på. De närvarande stödde detta fullt ut och förslag om en hjälpgrupp eller möjlighet att skriva upp sig på en telefonlista på den officiella hemsidan kom upp till ytan. Ingenting klubbades dock och det återstår att se vad det blir av det hela.