Redaktionens julkalender #8
Sedan årsmötet i mars står ÖIS fotbollssektion på egna ben, och därmed har det blivit än viktigare att hitta nya inkomstkällor. En framtida sådan kan stavas Ullevi Arena Challenge.
Ullevi Arena Challenge - en storskalig hinderbana på Ullevi. Kanske inte något för denna kalender, om det inte vore för ÖIS fotbollssektions inblandning. ÖIS klubbdirektör Pierre Edström, och tillika tävlingsgeneral för UAC, ser inte samarbetet som något onaturligt.
– ÖIS har kollat på att driva olika projekt, som generar intäkter, som inte är kopplade till fotbollen. Vid arenaavtalets förhandlingar med Got Event så diskuterades det om ÖIS kunde använda Ullevi när det inte var fotbollssäsong. Tidigare har man haft spinning och några andra friskvårdsevent under hösten. När vi nu kollade på vad som är populärt, och vad som vi tror kunde locka, så föreslog vi ett hinderbanelopp på Ullevi.
Ett hinderbanelopp blev det, eller rättare sagt ett Obstacle Course Race. Tävlingen var nämligen den sista för säsongen för deltagarna i det s.k. OCR Golden Trophy, men var även öppen för företag och motionärer. Datumet? Det var satt till november, med anledning av att fotbollssäsongen då avslutats.
Den förre ÖIS-spelaren Jozo Matovac plockades in som projektledare, och när startskottet gick var antalet anmälda till tävlingen 1 100 personer. En möjligtvis förvånande hög siffra för de ÖIS:are som enbart läst pressmeddelandet om tävlingen, då övrig marknadsföring sköttes utanför ÖIS ramar, men samtidigt en siffra som kan sättas i relation till målsättningen på 1 500 deltagare. Bland de tävlande syntes emellertid ett antal bekanta namn.
– Flertalet av ÖIS partners samt styrelse var med och sprang, liksom deltagare från ÖIS friidrottssektion. Från fotbollen var det bara Johan Elmander (luckbilden), som stod för en väl godkänd insats i den väldigt tuffa och utmanande banan, säger Edström.
När tävlingen utannonserades gick att läsa att ÖIS inte tog någon ekonomisk risk genom att vara medarrangör. Gjorde ÖIS någon ekonomisk vinst på det hela?
– Med en beräknad uppstartskostnad första året så gjorde själva eventet inte någon vinst, men ÖIS ansvarade för partnerinförsäljning och fick provision på detta. Dessutom kom volontärerna från ÖIS ungdomslag, som fick ersättning till sin kassa.
Faktumet att ÖIS ansvarar för just rekryteringen av partners till evenemanget kan också leda till positiva effekter på längre sikt, menar Edström.
– ÖIS behöver bredda sitt partnernätverk och även stärka sin säljorganisation. Detta loppet gör att vi kan anställa fler säljare som jobbar hela året, även när det inte är fotbollssäsong. Vi sprider riskerna, och förhoppningsvis bygger vi upp en friskvårdssektion med flera lopp som får en stadig intäkt. Det gör oss inte lika beroende av sportsliga resultat.
40-årige Edström är nöjd med premiärupplagan av Ullevi Arena Challenge, och berättar att målet är att göra eventet till ett återkommande sådant. På sikt hoppas man då på ett ökat antal deltagare samt intäkter.
– Vi är väldigt nöjda med att ha 1 100 anmälda första året, och att genomförandet av eventet blev lyckat. I diskussionerna finns tankar med flerdagars-event, där barnen får ett eget lopp, samt även att bygga en friskvårdsmässa och arrangera fler lopp - kanske även på andra orter.
Om Ullevi Arena Challenge är ett succédrag från ÖIS sida kan enbart tiden utvisa. Svart på vitt har vi dock redan nu Johan Elmanders tid i premiärtävlingen: 01:03:45. Sponsorprofilen Matz Thorsson sprang, enligt de officiella listorna, i mål på 00:55:29. Vi väljer att inte värdera dessa resultat närmare.