Lagbanner
Sällskapspanelen tippar Superettan – och så går det för ÖIS

Sällskapspanelen tippar Superettan – och så går det för ÖIS

Ikväll drar Superettan äntligen igång efter den längsta försäsongen i mannaminne. Sällskapspanelen har tippat Superettan – och även tippat hur det kommer att gå för ÖIS.

Efter en rekordlång försäsong drar äntligen Superettan igång. ÖIS har en ny tränare i Keith Millen och en rad nya spelare i truppen. Vad hoppas du på att få se från ÖIS spelmässigt nu när det nya laget har kunnat träna ihop i ett drygt halvår?

Axel Dahnér:

Mina förhoppningar är att se ett bolltryggt lag med snabba omställningar. Det finns flera spelskickliga och kvicka spelare vilket förhoppningsvis utnyttjas maximalt. Jag hoppas även få se en stark vinnarmentalitet i truppen. Något som Keith Millen har pratat mycket om, vilket är något som har saknats under en längre tid i klubben.

Hannes Holmstén:
Min största förhoppning är att vi ska kunna se en tydlig spelidé även om det förmodligen kommer ta ett tag innan allt sätter sig med så mycket som är nytt, både bland spelare och ledare. Detta är något som har saknats länge och det är något som är väldigt viktigt om man tittar på lag som har gjort bra ifrån sig under tidigare säsonger. I detta grundspel hoppas jag på positiv fotboll som man längtar efter att se vilket är något som jag tycker att ÖIS alltid ska sträva efter. Med detta sagt vill jag dock även se stundtals mer cyniskt spel för att stänga matcher och på så sätt kunna skapa en vinnarmentalitet i laget.

Max Gustafsson:
När det äntligen nalkas premiär för ÖIS, så är det en viss ambivalens som har kommit till mig under de senaste dagarna.
Var står egentligen dagens ÖIS? Då det inte funnits möjlighet för träningsmatcher så är det svårt att sia. Ska man utgå från tre raka förlustmatcher i svenska cupen med 0-6 i målskillnad? Nej det kan man egentligen inte riktigt göra då ÖIS var i säsongsupptakten med ett ännu icke samspelt lag. Men som nuläget är så har ÖIS inga mer facit att gå efter. Det spelades förvisso en träningsmatch mot division ett-laget Lindome GIF, en match som ÖIS vann, men med mer att önska.
Vad jag hoppas få se under den här annorlunda seriestarten är en hunger efter vinst. Det kommer vara flera lag med ett kärvande spel nu i början. Både då lagen inte är inspelade i matchtempo samt att spel utan publik är något som kommer påverka. Då tror jag det kommer vara extra viktigt att sticka ut med viljan.
Utöver viljan så hoppas jag se en fortsatt linje på spelet vi såg i 0-1 förlusten mot AIK då ÖIS snöpligt förlorade efter ett självmål av debuterande Abdul Razak. Trots förlust så visade ÖIS prov på många fina spelsekvenser, ofta regisserade av Pålle, Razak och Bergmark-Wiberg.
Det blir även viktigt att snabbt hitta en stabilitet med en bra lägstanivå, vilket ÖIS kämpat med under de senaste säsongerna.

Nils Cedman:
Jag hoppas få se det som syntes allt för sällan 2019: en tydlig spelidé. ÖIS anno 2019 levde på inviduella prestationer – prestationer som tog laget en bit men knappast tillräckligt långt. Med Keith Millen så hoppas jag, och tror, att det finns en tydlig spelidé på plats. Det spelar ingen roll vilken typ av spelidé det är – om det är tikitaka eller brittisk brottarfotboll spelar ingen roll – bara den är effektiv och vinnnande.
Det kan dock dröja tills allt sitter, det tror jag man bör räkna med, det gör i alla fall jag. Intensiva träningar och internmatcher på Ullevi i all ära – men det är en helt annan sak att faktiskt möta en annan motståndare, att spela riktig match. När det dessutom inte spelats några matcher sedan mars och scoutingmöjligheterna varit ytterst begränsade så blir det svårt att kanske veta exakt hur man ska spela. Just därför är det ännu viktigare att man har en spelidé, att spelarna vet vad de ska göra. Det är det jag hoppas, vill och tror att jag kommer få se från ÖIS 2020, även om det nog kommer ta några matcher innan den sitter på riktigt.

Keith Millen är, som sagt, ny tränare i ÖIS för säsongen. Hur tror du att ÖIS kommer att lyckas under honom?


Keith Millen, ÖIS nya huvudtränare.

Axel Dahnér:
Jag vet inte vad jag ska tro faktiskt, för att vara ärlig. En, vad jag förstått, uppskattad assisterande i Halmstad. Oprövat kort som huvudtränare som säkert kan falla väl ut i längden, men det kan nog tasin lilla tid. Jag tror inte det kommer bli guld och gröna skogar hans första säsong i klubben. En förlängd försäsong var välbehövligt, men frågan är hur långt det räcker.

Hannes Holmstén:
Jag väljer att vara försiktigt optimistiskt med tanke på allt som är nytt och att ÖIS har en väldigt ung trupp. Det kan på grund av detta gå lite upp och ner framförallt i början av säsongen men av det vi har sett hittills under försäsongen i vintras så finns det en del att vara positiv kring. Mycket kommer hänga på hur pass truppen lyckas hålla sig skadefri och om laget kommer upp i en bra nivå, ifall detta går vägen så tror jag att det finns stora chanser att vi kommer summera Keith Millens första säsong som lyckad.

Max Gustafsson:
Keith Millen, en fortfarande orutinerad tränare i Sveriges finrum. Det ska bli intressant att se hur han tacklar den uppskjutna säsongsstarten. Då flera tränare har kunnat lägga denna tid på att finslipa spelet så har Keith Millen haft en tuffare uppgift på sitt skrivbord. Ett nytt lag att lära känna varandra, nya spelare ska sammansvetsas och spelidéer ska implementeras. Trots cirka ett halvår i klubben så har han inte många matcher vid båset, det får inte glömmas.
Tiden får utvisa huruvida historieberättningen om Keith Millen kommer vara positiv eller negativ. Jag väljer i nuläget att gå de positiva vägen och hoppas få se ÖIS blomstra under honom. Det är ett lag med många yngre förmågor. Får han de att ta kliv så har vi med stor sannolikhet något spännande att se fram emot.

Nils Cedman: Jag är försiktigt positiv. Truppen, framförallt offensiven, ser riktigt bra ut och framförallt är den bred, något som är en stor fördel i och med det ovanligt tighta matchandet. Millen har helt enkelt – i alla fall på papperet – alla förutsättningar för att lyckas riktigt bra. Men att vara starka på papperet är en sak, att var detsamma på planen en annan. 
Keith Millen har själv sagt att han vill föra Premier League till ÖIS-gården och spelare vittnar om en högre proffesionalism än tidigare. Frukt innan trännigar bland annat – bara en sådan sak! Jag tror en högre proffesionalism och en mer utbredd vinnarmentalitet är precis vad ÖIS behöver, så där är Keith Millen precis rätt man. 
Men samtidigt som Keith Millen är ambitiös och profesionell så går det inte att blunda för att han aldrig haft huvudansvaret för en klubb förut. Det kombinerat med en hel drös nya spelare gör att det kan ta ett tag innan allt sätter sig. Kanske är det så att Millen behöver en säsong på sig för att riktigt sätta laget? Fadäsen i cupen och i träningsmatcherna kan vi dock glömma; en försäsong speglar oftast inte hur resultaten blir när seriespelet drar igång och de matcherna spelades för drygt tre månader sedan – vi glömmer allt det där och slänger det i papperskorgen. Laget ser annorlunda ut i dag och mycket har hänt under den matchfria perioden. Förhoppningsvis har den förlängda försäsongen resulterat i att Millen lyckats spela ihop laget och applicerat en spelidé. Om han har lyckats med det, vilket jag tror att han har, då kan det bli bra.

Vem av nyförvärven är du mest spänd på och varför?


Adam Bergmark Wiberg, ett av många nyförvärv som har höga förväntningar på sig inför den kommande säsongen.

Axel Dahnér:
Jag är väldigt spänd och nyfiken på att se det nya centrala mittfältsparet i Kevin Ackermann och Abdul Razak. Känslan är att Kevin är en smart och spelskicklig innermittfältare som kan sitta som handen i handsken bredvid Razak som mycket väl kan bli vår efterlängtade ersättare på Sebastian Johansson.

Hannes Holmstén:
Det är många som jag är spänd på i denna upplaga av ÖIS! Det var längesen så mycket kändes osäkert inför en säsongsstart. Om jag får svara två styckna väljer jag Kevin Ackermann och Bubacarr Jobe. Den förstnämnda för att han verkar besitta otroligt mycket fotboll i sig och jag hoppas verkligen att ÖIS blir klubben som hjälper Ackermann att explodera ordentligt - då tror jag ÖIS mittfält kommer dominera i majoriteten av matcherna. Bubacarr Jobe väljer jag då han är en beprövad målspruta och han kan spela överallt på den offensiva planhalvan. Mål kommer behövas med tanke på vilka som har lämnat från förra säsongen.

Max Gustafsson:
Denna upplaga av ÖIS har flera intressanta namn att håla utkik efter. Adam Bergmark Wiberg, lånet från Djurgården som, trots brist på målproduktion, visat upp en rivighet och energi likt Ludwigson. Abdul Razak, mittfältstanken med stor erfarenhet från spel på högre nivå, visade upp stora kvalitéer i matchen mot AIK när han på ett föredömligt sätt transporterade boll mellan lagdelarna. Bubacarr ”Buba” Jobe som trots två lyckade säsonger i Mjällby inte fick följa med upp till Allsvenskan kommer absolut ge ÖIS anfall en ny dimension.
De nyss nämnda är tre mycket intressanta spelare att hålla koll på under årets säsong. Den jag dock kommer fästa min blick mot allra mest är Göteborgssonen Kevin Ackermann. En av de yngsta debutanterna i Allsvenskan någonsin, sedd som en världstalang och påväg mot en flytt till Fiorentina i Serie A 2018, vilket tyvärr ett hjärtfel satte stopp för. Detta var även en spelare som jag under min egna aktiva fotbollsperiod fick höra var något alldeles extra, att han kunde gå hur långt som helst. Nu när han är tillbaka i A-lagsspel på riktigt, känner jag mig väldigt taggad på att få se Kevin flyga fram i den vackraste av tröjor. ”The sky is the limit”.

Nils Cedman: 
Det har ju värvats en hel del nyförvärv kan man lugnt konstatera, så det är svårt att välja en. Men om man får välja två så gör jag det istället!
Adam Bergmark Wiberg har pekats ut som Gustav Ludwigsons ersättare och jag tror han har potential att blomma ut till något riktigt bra. Imponerade på försäsongen med en ruskig speed. Bredvid honom på kanten har Bubacarr Jobe tillkommit. Anlände precis innan Covid-19 slog till på riktigt och har således bara spelat en match för Rödblått (2-0 segern över Lindome). Det räcker dock bara att kolla på hans fjolår för att bli otroligt spänd på vad han kan tillföra ÖIS anfallsspel med sin teknik, speed och målsinne. Vann den interna skytteligan i Mjällby förra året som då gick upp i Allsvenskan. Mjällby tackade för det genom att meddela att han inte längre var önskvärd hos dem, och därför är han nu i ÖIS. Nästan för bra för att vara sant.

Vad talar för och emot ÖIS 2020?

Axel Dahnér:

Det som talar emot oss är självklart extremt tunga spelartapp. Stora poängspelare i form av Gustav Ludwigson och Alexander Bernhardsson. En av seriens bästa mittbackar i David Engström. På det en ny tränare som ska hinna sätta sin prägel. Helt klart stora skor att fylla inför 2020.
Det som talar för oss är att vi blir lite av en outsider. Förra året var vi tillsammans med Halmstad tippade i toppen av tabellen. Jag tror det gynnar oss att glida med lite bakom favoriterna och inte ha alla blickar mot oss. Vi har flera nya otroligt spännande spelare som kan skapa oreda i serien. Lägg därtill en förlängd försäsong för att fått svetsa ihop truppen.

Hannes Holmstén:
Det som främst talar för ÖIS den här säsongen är revanschlusten, jag tror att det finns många i truppen som vill visa att vi menar allvar i år. Två säsonger i rad har laget varit "nära" på att knipa en kvalplats om det inte hade varit för de långa formsvackorna där det mesta gick förlorat.
Det som jag tror kan tala emot är som tidigare nämnt att det är så mycket som är nytt och det kommer nog ta en del tid innan allt klickar. I en väldigt speciell kommande säsong med bland annat tätt matchande så är jag rädd att bristen på rutin och erfarenhet kan spela en negativ roll i lagets framfart.

Max Gustafsson:
En sådan här lista går att fylla, rad efter rad, punkt efter punkt. För att kortfattat försöka nyansera de sakerna som talar för och emot ÖIS så vänder jag mig direkt mot läget som vi nu står för.
Som vi alla vet så kommer matcherna ske utan publik på arenorna runt om i Sverige. Det är svårt att förutse hur de kommer verkligen påverka spelarna. Detta är dock något som jag anser tala emot ÖIS då det är en av de klubbar i Superettan med högst publiksnitt. Utöver publiksnittet så besitter ÖIS också en väldigt lojal fanskara som alltid närvarar, både på Gamla Ullevi men också när ÖIS beger sig utåt i landet.
En annan sak som talar emot ÖIS är de tunga spelartappen ÖIS bär med sig in i säsongen 2020. David Engström, Alexander Bernhardsson och Gustav Ludwigson. Tre spelare som var tongivande och bärande spelare för ÖIS under föregående säsong. Trots flertalet nyförvärv så är det stora hål att fylla.
Något som dock kan tala för ÖIS när dessa spelare lämnat är att det har skapats ett behov för andra spelare att kliva fram. Det blir viktigt att spelare som Oliver Stanisic och Mohamed ”Momo” Said tar det där extra klivet.
En annan sak som talar för ÖIS är den ökade konkurrenssituationen. Inför denna säsongen så finns det fler högklassiga alternativ på i princip alla positioner. Det var länge sedan ÖIS hade en sådan bred och högkvalitativ mittfältsuppsättning på pappret. En bred blandning av meriterande erfarenhet och ungdomlig hunger.
Något som går att fastslå är att det är en svårtippad säsong. Vi vet inte riktigt vart vi står i landskapet vi ska ta vårt första kliv in till på onsdag. Men det kommer utan tvekan bli en intressant säsong, jag är redo.

Nils Cedman:
För: En skön mix i truppen med ungt och gammalt. Offensiven är på papperet den stora styrkan och om man lyckas förvalta den offensiva kraften väl har man kommit långt. Truppen är dessutom bred vilket kommer att gynna när matchandet är intensivt.
Emot: En tränare som aldrig har varit permanent huvudtränare och dessutom en hel del nya spelare, många av dem unga och orutinerade. Dessutom så tror jag att avsaknaden av publik kan bli extra kännbar för ÖIS som är vana vid en livlig och högljudd publik, både på hemma- och bortaplan. Det får de klara sig utan nu. Många, så även mina kollegor på redaktionen, har pekat på de tunga spelartappen som något som talar emot ÖIS. Och visst, Gustav Ludwigson, Alexander Bernhardsson och David Engström har lämnat för nya äventyr och ja, de var viktiga för ÖIS, men jag tycker faktiskt att ÖIS ser bättre ut än vad de gjorde 2019. Luckorna de spelarna lämnade efter sig är fyllda.    


Halmstad är av många ett tippat topplag.

Tabelltips:

Axel Dahnér:
1. Halmstad BK
2. Jönköping Södra IF
3. Västerås SK
4. IK Brage
5. Örgryte IS
6. GIF Sundsvall
7. GAIS

8. AFC Eskilstuna
9. Degerfors IF
10. Akropolis
11. Norrby IF
12. Östers IF
13. Trelleborg FF
14. Umeå FC
15. Dalkurd FF
16. Ljungkile SK

Hannes Holmstén:
1. Jönköpings Södra IF

2. GIF Sundsvall
3. Halmstad BK
4. Västerås SK
5. Örgryte IS
6. Athletic Eskilstuna
7. IK Brage
8. Dalkurd FF
9. GAIS
10. Degerfors IF
11. Trelleborgs FF
12. Östers IF
13. Norrby IF
14. Ljungskile SK

15. Umeå FC
16. Akropolis IF

Max Gustafsson:
1. Halmstads BK
2. IK Brage
3. Jönköping Södra
4. Degerfors
5. Örgryte IS
6. Västerås SK
7. AFC Eskilstuna
8. Norrby IF
9. Trelleborgs FF
10. GIF Sundsvall
11. GAIS
12. Östers IF
13. Dalkurds FF
14. Ljungskile SK
15. Umeå FC
16. Akropolis IF

Nils Cedman:
1. Halmstad BK
2. IK Brage
3. Degerfors
4. Jönköpings Södra
5. Västerås SK
6. Örgryte IS
7. GIF Sundsvall
8. AFC Eskilstuna 
9. GAIS
10. Norrby IF
11. Östers IF
12. Trelleborg FF
13. Dalkurd FF
14. Ljungskile SK
15. Akropolis IF
16. Umeå FC











 

ÖRGRYTE SVENSKAFANSnilscedman@gmail.comTwitter: CedmanNils2020-06-16 06:00:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK