Om ett fyra timmar långt årsmöte

Under måndagskvällen höll ÖIS sitt årsmöte i Ullevi presscentrum. Efter drygt fyra timmar ljöd ordförandeklubban för sista gången och de röstberättigade lämnade lokalen konstaterandes att styrelsens och valberedningens förslag beviljades, trots motförslag och kontroverser.

Vi vill inledningsvis påpeka att det i en stor lokal utan högtalare kan vara lätt att missa eller missuppfatta saker och ting. Inte minst gällande en sådan stor och komplex fråga som ombildning till alliansförening. Skulle det vara så att något nedan skulle misstämma eller saknas välkomnar vi därför med varm hand korrigeringar från andra på plats. Med det sagt, så hoppas vi med denna text kunna sammanfatta de fyra timmarna och det väsentliga däri.
 
Efter sedvanlig mötesformalia såsom val av protokolljusterare och dylikt så satte mötet fart när det var dags att syna årsredovisningarna. Som redan framgått i och med att dokumenten legat ute ett tag så gick fotbollen minus 475 000:- under 2014. Totala resultatet för ÖIS blev minus 214 000:- där bowlingen samt brottningen går mer eller mindre +-0, medan friidrotten stoltserar med ett plusresultat på 223 000:-. Alla siffror hittar ni här.
 
Av naturliga skäl ställdes i och det detta frågor kring varför fotbollens resultat ser ut som det gör. Svaret blev att intäkterna avvek med cirka en miljon kronor i form av många små avvikelser, men också några större. En planerad ersättning från Got Event (beräknad till minst 300 000:-) avseende den påtvingade flytten från Gamla Ullevi till Valhalla uteblev. Publikintäkterna landade på cirka en halv miljon kronor mindre än tänkt. Därtill hade man även problem att driva BUS-projektet så som man ville, och den beryktade LED-tavlan var även den en bov i dramat.
 
I samband med detta framkom även att hotell-/studentprojektet belastar ÖIS med 220 000:- per år sedan det påbörjades (det vill säga i runda slängar en miljon kronor totalt). Senare under mötet meddelade Ulf Dermark att projektet är en av punkterna han ämnar jobba med. Det är med andra ord till skillnad mot vad många trott alltså ännu inte lagt på is. Under ekonomidiskussionen meddelade Peter Björnram även att en person som själv inte vill namnges har efterskänkt 1,4 miljoner kronor. Detta har av bokföringsmässiga skäl lagts under posten lokalkostnader. Utan den gåvan hade således resultatet blivit än sämre. Rejält.
 
Informationen följdes av en hel del frågor kring fotbollens ekonomi och hur de arbetar, där egentligen ingenting nytt kom fram, utan de svar vi tidigare hört från fotbollsstyrelsen återkom. Frågestunden följdes av en redovisning över ÖIS eget kapital, där även här fotbollen är det svarta fåret med minus 1,5 miljoner kronor. För hela föreningen är siffran plus 1,6 miljoner kronor tack vare ett 3,1 miljoner kronor stort eget kapital hos friidrotten. Bowlingen och brottningen har 300 000:- plus respektive minus. 1,6 miljoner kronor är för en förening av ÖIS storlek inte mycket att stoltsera med, utan där återfinns ett stort problem.
 
Mötet gick sedan vidare med utmärkelser av olika slag, där vi kan nämna att Robin Ingvarsson fick anonyma givares vandringspris för bäste fotbollsspelare 2014. Efter en kort rapport från respektive sektion fortsatte sedan mötet med den mest brinnande punkten: fastställande av förslag till ordning för ombildning. Bakgrunden kan ni flesta sedan tidigare, med beslutet om att genomföra ombildningen till en alliansförening där varje sektion ska stå på sina egna ben under moderföreningen ÖIS 1887. På grund av fotbollens ekonomiska bekymmer föreslog dock huvudstyrelsen att fotbollens verksamhet alltjämt ska bedrivas i ÖIS 1887, och att övergången ska ske först efter säsongsavslutningen i november.
 
På detta hade friidrottens Yannick Tregaro ett motförslag i form av att fortsätta med planen att alla sektioner ska vara medlemsföreningar per 31/3. Enligt samtal han fört med SvFF skulle det gå att lösa med serietillhörighet trots den korta tidsfristen. Tregaro förde även fram att friidrotten var beredda att låna ut ekonomiska medel till fotbollen för att få det hela att fungera. Efter detta utbröt viss förvirring över vad som gällde. Under de premisser som Tregaro först lade fram förslaget, där varje sektion skulle ta med sig sin ekonomi, rådde ett tag även osäkerhet kring om det förslaget ens var lagligt. Efter mycket om och men, högljudda diskussioner och en hel del frustration inte minst från Tregaro och övrigt friidrotts-folk så gick mötet till röstning. Tregaros förslag röstades där ner och huvudstyrelsen segrade. I och med det kommer fotbollsverksamheten att drivas under moderföreningen under året. Även bowlingen har en sådan lösning då de är mitt uppe i sin tävlingssäsong medan friidrotten och brottningen kommer att verka som medlemsföreningar enligt plan.
 
Tregaro lämnade mötet efter rösningen och slängde sina papper i papperskorgen på väg ut, tydligt irriterad. För egen del känner jag dock att beslutet var det rätta och att chansa med Tregaros förslag var alltför riskabelt. Kalla mig naiv, men jag vill också tro att fotbollens ombildning till en medlemsförening kan ske till hösten som det nu är tänkt.
 
Mötet gick hur som helst vidare och behandlade de inkomna motionerna. Bifalles gjorde motionen om att återbetala skulden till friidrotten och att styrelsen ska betrakta medlemmarna som fundamentet i föreningen. Motionen om att medlemmar ska få ta del av ekonomiska prognoser gick igenom med modifikation i form av att information ska finnas tillgänglig på ÖIS-gården under en viss tid. Övriga motioner avslogs alternativt skickades till det kommande årsmötet för fotbollen. Den sista stora punkten på agendan blev sedan val av styrelse, där det under den här övergångsperioden kommer att vara en huvud- och fotbollsstyrelse för att skapa bäst förutsättningar och få ombildningen att fungera. Valberedningens förslag till ordförande var ett omval av Dan Cameras som efter det tillkännagivandet fick utstå en frågestund, vilket vissa tyckte var otrevligt och obehagligt, men likväl fortskred ett tag.
 
När vi sedan trodde vi skulle gå till val nominerade Johan Gellerman sig själv som ordförande. Han fick dock inte säga något om sig själv då han inte hann begära ordet innan streck sattes för debatten. I omröstningen valdes sedan Dan Cameras till ordförande. Valberedningen fortsatte därefter med ledamöterna, åtta till antalet, och gav var och en av dem chansen att presentera sig. De valdes också med eftertryck, även fast Gellerman nominerade sig själv även här och nu fick chans till ett anförande bestående av att supportrarna är fundamentet i föreningen, att ÖIS behöver byta väg och arbetet fram till i dag varit undermåligt. Anförandet fördes emellertid till stor del för döva öron och efter allt stod det klart att valberedningens förslag gick igenom och styrelsen består nu, utöver ordförande Dan Cameras, av följande.
 
* Matz Thorsson. Känd sedan tidigare. ”Mig känner ni på gott och ont. Vi kör ett år till”, blev hans kommentar.
 
* Ulf Dermark. En styrelseräv vars främsta uppgift är alliansbildningen och alla utmaningar som ligger däri.
 
* Anna Karin Holck. Ska jobba med försäljning/marknad och jobbar i dag som Sverigechef på Kappahl. Vurmar starkt för föreningslivet och hoppas kunna föra in lite nytt tänkt kring försäljning.
 
* Lukas Lundstedt. En Balders Hage-profil som numer är ekonomichef på A-hus AB och ekonomin blir även hans fokuseringspunkt i styrelsearbetet. En sann ÖIS:are som brinner för klubben.
 
* Thomas Munther. Såg sin första ÖIS-match 1971 och missar knappt någon match i dag. Drivkraften till att engagera sig är den negativa stämning som varit de senaste åren. Vill få skutan på rätt köl och ska främst engagera sig i supporterfrågor.
 
* Jonas Dahl. Är VD för en prisad reklambyrå och tar plats i styrelsen för att hjälpa till med den interna och externa kommunikationen. Ska dock inte ha operativt ansvar för exempelvis hemsidan utan mer dra upp riktlinjer och stötta i arbetet.
 
* Karl Corneliusson. Före detta spelare som sade sig ha ÖIS att tacka för mycket och att det nu är dags att betala tillbaka, och det i form av styrelsearbete där han ska bidra med ett fotbollsperspektiv.
 
* Henrik Peterson. Har tidigare haft hand om mycket gällande ÖIS-gården men ska nu jobba mycket med ungdomsfrågor och den röda tråden. Styrelsemedlem sedan tidigare.
 
Efter avslutande formalia kunde mötet till sist avslutas, drygt fyra timmar efter utsatt starttid. Mötet blev händelserikt och stundtals tufft men i slutändan kan vi åtminstone konstatera att en styrelse valdes där sammansättningen på pappret ser mycket intressant ut, med spetskompetens som kan vara till stor nytta för ÖIS. Förhoppningsvis bringade denna sammanfattning någon slags klarhet över vad som hände för er som inte var där. Om inte, så är det bara att fråga på. Och se till att gå på nästa möte. Utnyttja föreningsdemokratin.

Andreas Kristenssonandreaskristensson@live.seankristensson2015-03-10 01:50:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK