Redaktörens reflektioner: Om Varbergs demografiska utveckling, elittraditionens betydelse och framtiden
Behov av ståplats kommer att finnas även framöver.

Redaktörens reflektioner: Om Varbergs demografiska utveckling, elittraditionens betydelse och framtiden

Del 2 i analysen av supporterkulturen i Varberg.

Förtjänar Varberg ens ett allsvenskt lag?

En rubrik ämnad att provocera. Men ett gensvar som visar att det ändå finns ett starkt engagemang för Varbergs BoIS. Och sent på onsdagskvällen låg krönikan om supporterkulturen i Varberg i topp för mest lästa artiklar på Svenska Fans, före de om cupfinalisterna i Bajen och Malmö FF. Stort. 

Men tillbaka till kärnfrågan och ett försök till en något djupare analys. 

Stadens demografi 
2021 hade Varberg snabbast befolkningstillväxt av alla kommuner av liknande storlek i Sverige enligt SCB. Det så kallade flyttnettot har mer än tredubblats sedan millennieskiftet samtidigt som folk både flyttar ut och in i betydligt större utsträckning än tidigare. Det innebär att människor helt utan relation till Varbergs BoIS flyttar till staden medan det omvända till viss del kan antas gälla för de som flyttar ut. Självklart kan en del av de som flyttar in vara "återvändare" men dessa kan ju tänkas hålla på lag som Lilla Träslöv, eller till och med... Varbergs GIF? Summa summarum är det i varje fall inget orimligt antagande att samtidigt som Varberg växer så urholkas andelen som håller på Varbergs BoIS eller till och med minskar i absoluta tal. 

"Boven" i dramat heter Öresundståget om ni frågar mig. För där finns ett tydligt samband mellan den ökade omsättningen av folk och Öresundstågens ankomst i början av 2000-talet. Plötsligt behövde man inte tröska med ett brandgult SJ-lok i en timme för att nå Göteborg utan sveriges andra stad kunde nås på knappa 40 minuter och med en betydligt mera regelbunden tidtabell. Därmed ökade också Varbergs attraktionskraft som bostadsort väsentligt och även karaktären av Varberg som stad. Inte för att Varberg någonsin känts som en typisk arbetarstad, vilket jag förknippar med en stark supporterkultur, men är det troligen än mindre idag. En liknande utveckling som den i Varberg syns inte minst för Kungsbacka som gått från Hallands näst minsta stad (på det glada 80-talet räknades inte kommuner som Hylte) till att idag vara näst störst med hela 85 000 invånare. 

För att då återgå till exemplet Värnamo från onsdagens krönika så har den kommunen en befolkningsökning klart under genomsnittet i Sverige vilket säkert också kan kopplas till dess geografiska läge. Så ur den aspekten är kanske en direkt jämförelse med Värnamo inte rättvis mot Varbergs BoIS. För trots att Värnamo har 30 000 färre invånare i kommunen så kan man säkert ha en större andel av befolkningen som har en direkt relation till fotbollslaget. 

Frånvaron av en långvarig elittradition och framtiden 
Men det intressantaste är ändå framtiden och kanske framför allt hur Varbergs BoIS tar tillvara den växande skara av yngre supportrar som observerats på matcherna? För en parameter att också ta hänsyn till är att BoIS relativt korta historia som elitförening troligen inneburit att många i staden haft större klubbar från närliggande städer (framför allt Göteborg) som favoritlag, Men som allsvenskt lag har man nu chansen att bygga upp en ny fanbase, en möjlighet man till en stor del gick miste om i samband med att ett visst pandemiutbrott sammanföll med klubbens allsvenska debut. Och det kan nog bli en utmaning i sig då det känns som om varbergsborna redan börjat vänja sig vid fotboll på den allra högsta nivån.

En ny läktare byggs under hösten för att öka kapaciteten och göra Varberg Energi arena till en mer attraktiv plats för supportrarna att kolla fotboll på. Det är så klart lovvärt men som jag förstått det finns det frågetecken kring vad som händer med ståplats. Och att inte ta hänsyn till de yngre supportrarna och ståplatskulturen tror jag vore att skjuta sig själva i foten i det här läget.

Det bästa vore så klart att undvika liknande "lappa och laga" lösningar som den man gjort på Örjans vall och göra rätt från början, det vill säga bygga en helt ny arena som man gjorde i Falkenberg. För i Halmstad finns redan planer på en ny arena trots att renoveringen av Örjans för ca 90 miljoner stod klar så sent som 2017.

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-05-27 11:21:54
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS