Örebro SK-Hammarby IF 0-3: Rutten insats på Behrnabeu
Detta var ingen dag att lägga på minnet för Nahir Besara och Maic Sema då man inte skapade något mot ett effektivt och spelglatt Hammarby.

Örebro SK-Hammarby IF 0-3: Rutten insats på Behrnabeu

Inför matchen frågade jag mig själv om Axéns besked om sin fortsatta tränarkarriär i ÖSK skulle påverka spelarna. Tyvärr gjorde den nog det då ett tamt ÖSK stundtals blev utspelat på hemmaplan av ett inspirerat Bajen. ÖSK skapade inga som helst farligheter samtidigt som ett bolltryggt och spelskickligt Hammarby förvaltade alla sina skott på mål.

Tänk så tokigt det kan bli.
Det var ungefär den tanken jag och många andra hade efter slutsignalen gick mot Hammarby.
En fin trend skulle toppas utav av en bra match mot Bajen med minst niotusen åskådare och inspirerade insatser av de egna spelarna.
Istället fick vi en dålig match med knappt åtta och ett halvt tusen åskådare samt uddlösa insatser av de egna. 

Hammarby var laget som började föra matchen med en spelsugen Jiloan Hamad som spindeln i nätet.
Hamad och hans lekkamrater i nyförvärven Muamer Tankovic och Sander Svendsen skulle kombinera fint centralt och längs högerkanten hela matchen.
Och tidigt lyckades dem skapa en hörna när Johan Mårtensson rensade ett inlägg på en lagkamrat.
På den efterföljande hörnan brottade allt-i-allo-mannen Björn Paulsen ner Nordin Gerzic men domaren reagerade inte.
Istället nickade han in en boll som Oscar Jansson var nära att ta och 1-0 till Hammarby var ett faktum.

Detta var bara i den nionde minuten och efter det skulle Hammarby fortsätta trycka på.
Arnor Smarason var nära att skruva in en boll och Birkir Már Sævarsson fick måtta inlägg efter inlägg på sin landsmans kant.
Denna landsman var Logi Valgardsson som gjorde sin sämsta insats i ÖSK så här långt och det säger en hel del.
Mer om honom senare men ÖSK skulle spela upp sig lite grann mot slutet av första och man skapade en hel del hörnor.
Men till skillnad från förra matchen där vi lyckades göra mål på en hörna så tornade Bajenspelarna upp sig gång på gång och fredade det egna målet bra. 

Istället för mål på en utav dessa hörnor så fick Brendan Hines-Ike en varning för ett misslyckat cykelsparksförsök då han träffade Mads Fenger i ansiktet istället för bollen.
Nordin Gerzic sa efter matchen att de kommit överens om att spela efter marken men detta såg vi inte ett dugg av.
Man spelade långa bollar från backlinjen och målvakt på mittfältare och anfallare som hade förtvivlat svårt att vinna luftdueller och andrabollar. 
Speciellt svårt hade Maic Sema som inte uträttade något vettigt alls, speciellt i speluppbyggnaden, då ser jag hellre att han spelar längst fram och lurar som han gjorde mot Peking. 
Som jag nämnde förut så var Valgardsson sämst idag för hans inspel hittade ingen och ett talande ögonblick för hans insats var när han fick ett utmärkt läge att måtta in bollen men skickade den över allihop.

Och honom samlade vi fans in pengar till våren 2015 och han sades då ha en bra vänsterfot som gett många assist i Norge men det har vi inte sett skymten av alls.
Jag misstänker att någon varit inne på transfermarkt och manipulerat sifforna för det kan inte stämma alls. 
Men jag är tveksam till att Sebastian Ring hade gjort det bättre då Valgardsson till skillnad från Ring iallafall slår inlägg.
Nog om våra vänsterbackar och tillbaka till matchen där ÖSK fortsatte mata inlägg i straffområdet utan att skapa något. 
Det enda glädjeämnet från slutet av första halvlek var när Hammarby utövade "Fair-play" när Nordin Gerzic låg ner vilket rev ner applåder. 
0-1 i halvlek och en usel inledning på en tam första halvlek men det fanns ändå hopp i luften om en vändning då vi gjort det tidigare.

Andra halvlek skulle börja i ungefär samma anda som i slutet av första där ÖSK tryckte på en för en farlighet överhuvudtaget mot ett ogenomträngligt Hammarby.
Men till slut kom chansen och det var en av dagens osynligaste spelare som skulle få den när Kennedy Igboananike nickar ner bollen till Nahir Besara som klippte till.
Hans skott gick tätt över ribban men nu började man tro att kvittering var nära, nu jäklar händer det, nu jäklar ska vi kvittera, vända och sedan vinna matchen!
Tyvärr har Jakob Michelsen ett Hammarby som är otroligt bra på spelvändningar och om de kan göra detta till sitt signum likt tjeckiens hockeylandslag så kan det resultera i medaljer.
För på en av många omställningar som skulle komma denna andra halvlek så spelade Tankovic fint fram Svendsen som placerade bollen bakom en utrusande Oscar Jansson. 
0-2 och nu var det kört, på bortastå så jublade de grönvita supportrarna och på västra var det tyst som på en tennismatch.

Inte blev det bättre då ÖSK i sina uddlösa försök att skapa något fick bevittna intåget av Pa Dibba.
En kollektiv rysning gick genom oss svartvita när han kom in då han oftast nätat mot oss sedan dagarna då han var hos giffarna i Sundsvall.
Och direkt när Dibba insåg att det var ÖSK han mötte så han toklöpte han i en omställning och som belöning fick han bollen av Svendsen.
Han gjorde inga misstag när han placerade bollen förbi Jansson, däremot var det Jansson som gjorde ett misstag då skottet Dibba avfyrade borde ha gått att stoppa.
Nu förvandlades matchen till en uppförsbacke som lutade i nittio grader och med endast tjugo minuter kvar så såg det mörkt ut. 

Filip Rogic som bytte ut Johan Mårtensson skapade vårt första skott på mål när han tvingade Johan Wiland att tippa bollen över ribban.
Samtidigt fick vi se Petteri Forsell visa sina kunskaper med bollen men han var inte särskilt snabb utan bollen.
Vi fick även se Patrik Haginge komma in och ersätta en halvskadad Martin Lorentzson och han gjorde det okej på sin höjd. 
ÖSK förmådde inte ge oss något tröstmål och matchen slutade således 0-3 till alla tillresta supportrars glädje.
En del tillresta var från Stockholm, en del från Örebro med omnejd och en överväldigande majoritet var från dalarna.
Nej då, skämt åsido så var Hammarby mycket bättre än oss och förtjänade vinsten med all rätt.

Men nog om matchen, vi måste prata om våra spelares uppenbara svagheter.
Sema och Besara är riktigt ojämna och glänser i snitt varannan match och det håller inte om vi ska utmana om topplaceringar och spela underhållande fotboll inför ett fullsatt Behrn arena. 
Brendan Hines-Ike gör misstag i sina defensiva spelbedömningar och det är inte bra, skicka ut honom på högerbacken när Almebäck är tillbaka. 
Michael Omoh orkar inte spela i mer än sjuttio minuter och hans defensiva spel resulterar oftast i frisparkar och gula kort. 
Arvid Brorsson är en stor talang som vi ska ta till vara på men han har svårt att hänga med i omställningar samtidigt som han behöver lite mer muskler för att kunna brottas i luften. 
Igboananike nickade in en boll mot Sirius men överlag är han inte så vass i luften och ska inte agera targetspelare, han ska ha bollar längs marken likt matchen borta mot Häcken.

Jag skrev i ingressen att Axén och klubbens beslut om att inte förlänga kan ha påverkat spelarna.
Det står jag för men detta beslut kanske inte var det som gjorde att vågen tippade i Bajens favör men det hjälpte inte det egna laget.
Blott två dagar innan match kommunicerar man detta för både spelare, supportrar och media och allt snack om Axéns icke-vara och ersättare påverkade negativt. 
Jag anser att det är nästan kriminellt att kommunicera detta så tätt inpå match när vi hade en så positiv trend spel och resultatmässigt.
Detta och ersättarens identitet kunde ha kommunicerats när vi hade någon enstaka match kvar för att på så vis kanske få den positiva effekten av att spelarna vill visa upp sig i slutet av serien. 
Istället infann sig förvirring bland alla oss svartvita och det fokus som vi hade behövt mot spelskickliga Hammarby var som bortblåst. 

Denna förvirring som redan nu fått många att tro att det kommer gå åt skogen borta mot Sundsvall.
Och nu undrar en om Axén överhuvudtaget kommer vara med på Norrporten när vi möter Giffarna.
Det pratas om att han kanske avgår redan nu för att på så vis snabba på ersättningsprocessen.
Men det görs förutsatt att det är Axel Kjäll, som vissa medier rapporterat, som ersätter honom som huvudtränare men det tror inte jag.
I vilket fall så är det spännande tider som väntar oss nu när hösten närmar sig med stora steg och frågan är om Axéns sista matcher i ÖSK kommer mötas med ris eller ros. 

Matchens tre bästa spelare: 
1. Nordin Gerzic

Gerzic gjorde inga fel enligt sig själv och inte enligt mig heller.
2. Martin Lorentzson
Hans kant var rätt händelselös på gott och ont, främst gott. 
3. Filip Rogic 
Han kom in och visade lite välbehövlig vilja och jag hoppas han får spela från start nästa match. 

Matchfakta
Örebro SK - Hammarby IF 0-3 (0-1) 
0-1 Björn Paulsen (ass. Arnór Smárason) 
0-2 Sander Svendsen (ass.Muamer Tankovic) 
0-3 Pa Dibba (ass. Sander Svendsen) 
Varningar ÖSK: Brendan Hines-Ike, Arvid Brorsson
Varningar Hammarby: Ingen

ÖSK (4-4-2): Oscar Jansson – Martin Lorentzson, Arvid Brorsson, Brendan Hines-Ike, Logi Valgardsson – Michael Omoh, Nordin Gerzic, Johan Mårtensson, Maic Sema – Nahir Besara, Kennedy Igboananike.

Avbytare: Anton Fagerström (mv), Patrik Haginge, Sebastian Ring, Damien Plessis, Filip Rogic, Petteri Forsell och Isaac Boye.
Forsell, Haginge och Rogic fick speltid. 

Per Ohlsjö2017-08-22 16:14:30
Author

Fler artiklar om Örebro