Örebro SK - Kalmar FF 1-4: Fotboll i konstiga tider

ÖSK och Kalmar spelade fotboll på en neutral plan i Linköping och det var en udda upplevelse att se fotboll spelas efter att världen vänts upp och ned på bara några veckor. Kalmar FF hade trots den allvarliga atmosfären i hela landet inga problem med att avfärda ett reservbetonat ÖSK som trots ledning tappade allt.

Det är konstiga tider just nu.
Samhället har nästintill stannat upp och allting vi gör präglas på något sätt av coronaviruset vilket gör att allting känns genomgående mörkt.

Som en följd av viruset så har allting sportrelaterat ställts in eller flyttats fram, den allsvenska upptaktsträffen jag skulle bevaka för svartvitts del har flyttats fram likt den allsvenska premiären och därför kändes det nästan som en överraskning att ÖSK spelade en träningsmatch.

En positiv överraskning då det är kul att det spelas någon sorts fotboll överhuvudtaget men en negativ överraskning sett till resultatet och prestationen.

Deja vú
I elvan inför matchen saknades flera spelare, däribland Daniel Björnqvist, Kevin Wright och Andreas Skovgaard och därför blev Axel tvungen att lufta reserverna vilket ledde till att Daniel Björkman och Arvid Brorsson bildade mittbackspar. När matchen väl blåste igång så inledde Kalmar starkast och ÖSK såg snurriga ut, vilket gav mig en känsla av Deja Vú, en känsla av att jag har sett detta förut.

Därför kände jag mig tvungen att kolla upp matchrapporten från vårt hemmamöte med Kalmar som slutade 1-1. Trots att Kalmar hade nio avslut på mål och tolv utanför och jag vet inte om Kalmar skapade exakt lika många chanser denna gång men de kom nära.
Redan i första minuten skapade Kalmar ett bra läge när deras hajpade och eftertraktade anfallare Nils Fröling enkelt tog sig förbi Daniel Björkman i straffområdet och tvingade Oscar Jansson att komma ut och rädda.

Det kanske känns tidigt att skriva detta redan nu i matchrapporten men Arvid Brorsson och Daniel Björkman ska aldrig bilda mittbackspar i en allsvensk match, de ska vara bänkvärmare eller utlånade till en klubb i en lägre division.
Jag njuter inte av att skriva detta då jag gillar Arvid Brorsson för han har ett stort hjärta för ÖSK men det kommer ta lååång tid innan han är redo för allsvenskan och Daniel Björkman är en solskenshistoria då han fått chansen i allsvenskan sent men han håller inte på denna nivå.

Nog om det, tillbaka till matchen. Kalmar öste på tidigt och ÖSK förmådde inte spela sig framåt då Kalmar gjorde precis som alla andra lag gjort mot oss, de pressade högt och i just denna match var det mer effektivt än vanligt. Med en offensiv tia i Book, som därmed fick spela där han ska spela, så saknades istället en länk mellan försvaret och mittfältet och det ser jag som en anledning till att det såg ut som det gjorde.

Inte blev det bättre av att Dennis Collander spelade som högerytter av alla saker? Collander är en box-to-box mittfältare, då kunde vi lika gärna ha låtit Alfred Ajdarevic spela på kanten men en får vad en förtjänar antar jag...

För Kalmar fortsatte att trycka på, ytterligare ett läge uppstod en tid senare när Brorsson försökte bryta en boll i straffområdet men missade och Kalmarspelaren kunde passa snett-inåt-bakåt men avslutet satt på något sätt utanför. Nästa chans tillhörde även den Kalmar när en av deras många egna produkter gick i djupled och fick ett friläge men Benjamin Hjertstrand, som fick spela som vänsterback i denna match, pressade honom och avslutet gick utanför.

Och nästa chans gick till...... Kalmar FF!
Även denna gång var det Nils Fröling som med lite snabba finter kom förbi Brorsson och lyckades få iväg ett lågt avslut som Jansson räddade.

Sedan skapade, ni gissade rätt, Kalmar en chans till när Filip Sachpekidis sköt på volley i bortre delen av straffområdet men Jansson räddade bollen även om returen gick ut och trots flera farliga chanser för Kalmar slutade halvleken 0-0. Jansson utgick sedan i halvtid då Jake McGuire fick chansen i andra halvlek och jag vill tillägga att Kalmar skapade förmodligen fler chanser är de jag referat till ovanför men jag var slarvig och skrev inte ner några anteckningar från denna match.

Retroaktiv utdelning
Cynisk som en har blivit av det här spelet ÖSK har presterat under majoriteten av vintern så förväntade sig en att Kalmar skulle komma ut och ösa över ÖSK i andra halvlek men vi fick se motsatsen, ÖSK bytte formation till 3-4-3 och Simon Amin kom in istället för Dennis Collander.

Resultatet blev att Book fick ett bra läge redan i första minuten av andra halvlek och fick se sitt avslut gå till hörna, ÖSKs främsta offensiva prestation i matchen kom alltså efter fyrtiofem spelade minuter.
Alltid något.

Sedan vävde Jake Larsson sig igenom Kalmars försvar och skapade ytterligare en hörna, nu var ÖSK på gång! Kalmar var dock fortfarande med i matchen och skapade ett läge i straffområde när deras anfallare Alexander Ahl-Holmström sköt på volley men avslutet blev för svagt och McGuire kunde enkelt rädda det.

Några minuter senare fick Book ett till läge när Erik Björndahl kämpat sig in i straffområdet, passat bollen till Albin Granlund som i sin tur passade till Book som sköt utanför.

Kort efteråt kom ledningsmålet... För ÖSK? Ja, faktiskt. Hjertstrand hittade Book med en genomskärande passning och ÖSK kom med flera man rusandes mot Kalmars straffområde och Book slog en boll i djupled på Amin som ur en snäv vinkel bombade in bollen bakom Lucas Hägg-Johansson. 1-0 till ÖSK i den femtiosjätte minuten.

Tyvärr höll varken ledningen eller ÖSK för den delen längre än några minuter för då kollapsade laget. Det började med att Amin tappade bollen på mittfältet vilket gjorde att Kalmar kunde komma med flera man mot ÖSKs straffområde och Alitis inspel blev nästan brutet av Björkman men istället hamnade bollen hos Ahl-Holmström som petade in kvitteringen. 1-1 i den sextionde minuten.

Kalmar bytte sedan några spelare men behöll ändå initiativet och Fröling visade sin klass när han lyckades dribbla sig ur en till synes hopplös situation och få iväg ett avslut som McGuire räddade. ÖSK genomförde också några byten men det höjde inte laget, snarare tvärtom så kunde Kalmar ta över matchen ännu mer när David Seger och Hussein Ali kom in.

Men det var varken Seger eller Ali som låg bakom Kalmars ledningsmål, det var McGuire som såg till att Kalmar enkelt kunde ta ledningen när han skulle dribbla vid egen kortlinje och tappade bollen till York Rafael som pasade Fröling som enkelt kunde spela fram till Isak Jansson som satte den i det tomma målet. 2-1 till Kalmar i den sjuttiosjätte minuten och ännu en gång Deja Vú, denna gång till Tomer Chensinskis dagar i ÖSK.

Sedan kom 3-1 på straff då Isak Jansson kom fri i djupled och Hussein Ali som är blott arton år visade sin orutin när han klumpigt rev omkull Jansson vilket gjorde att Edvin Crona enkelt kunde rulla in den från elva meter. 3-1 i den åttioförsta minuten.

ÖSK försökte trycka framåt men Alfred Ajdarevics byte till trots så förmådde ÖSK inte skapa något överhuvudtaget utan istället kom 4-1 i den åttionionde minuten när Kalmar gjorde en frisparksvariant som inte gav mig någon Deja Vú känsla. Däremot gav den nog alla som är äldre än mig (födda innan 1995) deja vú då de gjorde en likadan frisparksvariant som Sverige gjorde i vm -94 och denna gång var det inte Tomas Brolin som gjorde mål utan det var Isak Jansson som gjorde sitt andra i matchen.

4-1 till Kalmar i den åttionionde minuten och fler mål fick vi inte se och Kalmar fick en retroaktiv utdelning för sin prestation i första halvlek och det som vi svartvita hoppades skulle bli en tröst i dessa tider gjorde bara tillvaron desto mer mörk.
Skönt att allsvenskan inte startar förrän i juni.

Matchfakta
Örebro SK - Kalmar FF 1-4 (0-0)
1-0 Simon Amin (ass. Robin Book)
1-1 Isak Jansson (ass. Fidan Aliti)
1-2 Alexander Ahl-Holmström (ass. Nils Fröling)
1-3 Edvin Crona (straff)
1-4 Isak Jansson (ass. Svante Ingelsson)
Varningar ÖSK: Irrelevant
Varningar Kalmar: Irrelevant

Det känns konstigt att skriva matchrapport just nu, på ett sätt är det skönt för det påminner en om en vardag som gått förlorad men samtidigt känns det så främmande att det faktiskt spelas fotboll på hög nivå även om det är en träningsmatch där det inte är ÖSK som står för den allsvenska nivån.

Som jag skrev lite syrligt så är det nog ÖSK som gläds mest åt att få mer tid på sig att få ihop detta lag för det såg verkligen inte bra ut förutom den där korta perioden i början på andra halvlek när vi lite överraskande bytte formation vilket gav oss ett övertag som vi visserligen gjorde mål på vilket är positivt men sedan tog Kalmar återigen över.

Sen går det också att analysera målen som Kalmar gjorde på ett djupare plan, det första kom på ett bolltapp centralt, det andra efter slarv av en naiv andremålvakt, det tredje på orutin av en ung ytterback och det fjärde på en frisparksvariant. Inget mål kom egentligen från Kalmars egna spel utan alla hade kunnat förhindras om det hade funnits mer skärpa och koncentration i de avgörande ögonblicken vilket det inte fanns i dessa situationer.

Men detta är som sagt bara målen jag beskriver för Kalmar hade gjort mål på egen hand om de haft mer skärpa då de dominerade matchbilden och jag vet inte vad ÖSK ska ta för lärdomar av denna match.

Inte spela med en offensiv mittfältare i 4-3-3? För samtidigt som en pekar på taktiska justeringar så var materialet vi hade att tillgå inte det bästa, Kalmar saknade visserligen Romario och deras anfallare Geir André Herrem samtidigt som vi bland annat hade en ung central mittfältare på kanten och Björkman och Brorsson som mittbackar, det var som bäddat för en platt insats.

Därför är det viktigaste just nu inte att börja ändra i formationen, snarare gäller det att få tillbaka all spelare i spelbart skick och fortsätta med 4-3-3 spelet där Collander och Mårtensson definitivt ska spela centralt. Vem som tar den tredje platsen där vet jag inte, Nordin och Amin får göra upp om den även fast Amin leder på poäng.

Härnäst skulle vi ha mött IFK Mariehamn som vanligt men inget är som vanligt längre och därför återstår det att se om ÖSK spelar någon träningsmatch nästa vecka eller inte. Trots denna usla prestation så längtar jag efter nästa match, bland annat för att få se fotboll igen och se om ÖSK har blivit bättre men framförallt för att det ska känns normalt igen.

Men det är en naiv tanke av mig, det kommer ta en lång tid innan vi har en "normal" vardag igen och tills nästa match så vill jag att alla av er som läser gör följande saker.

• Tvätta er händer i varmt vatten i tjugo sekunder.
  • Stanna hemma om ni misstänker att ni har symptom.