ÖSK kan gå hela vägen - Ekdahls krönika: En optimistisk besserwisser analyserar

ÖSK kan gå hela vägen - Ekdahls krönika: En optimistisk besserwisser analyserar

Mitt smultronställe på Behrn Arena är Västra Stå och förutom att stödja ÖSK och njuta på fotboll så tycker jag att det är intressant att tjuvlyssna på läktaranalyser. I den här krönikan kommer jag, förutom att analysera säsongsinledningen, även bemöta fem citat som jag hör rätt ofta.

Innan jag tar på mig besserwisserkostymen så tänkte jag skriva några rader om ÖSK:s säsongsinledning. Jag var optimistisk inför säsongen och i vårt jobbtips så har jag ÖSK som fyra. Nu när tio omgångar är avverkade tror jag på fullaste allvar att ÖSK kan gå hela vägen.
 
Optimismen föds alltid i ÖSK-hjärtat men den senaste veckan känner jag att de positiva känslorna har spridit sig från hjärtat ända upp i hjärnans objektiva celler.
 
Varför är jag då så optimistisk? Till att börja med har vi Allsvenskans bästa målvakt. Jacob Rinne är säkerheten själv i målet och gör dessutom helt omöjliga räddningar som ingen förväntar sig. Han kommer att få sitt internationella genombrott i OS.
 
Elva olika målskyttar
Offensiven har varit en fröjd för ögat den här våren med både variation, kvalitet och effektivitet i sista tredjedelen. Trots att Crespo och Broberg inte har kunnat bidra av olika anledningar så har vi gjort 23 mål. En annan anmärkningsvärd detalj som en kollega nämnde idag är att vi har elva olika målskyttar.
 
Eftersom Allsvenskan är jämn och spelet ofta går lite upp och ner i matcherna så är det otroligt viktigt att ha effektiva spelare på plan som både kan avsluta och leverera avgörande passningar med hög kvalitet. Där är det inte många konkurrenter som kan matcha ÖSK.
 
På både Sixtens och Peo Ljungs tid så klagade jag en hel del på ÖSK:s förmåga att fylla på med spelare i boxen. Som det ser ut nu så har vi nästan alltid minst 2-3 spelare som hotar.
 
Det som inte har fungerat den här våren är försvarsspelet och där handlar det om många olika faktorer. Några av er läsare kanske tycker att problemen är ur världen efter två raka nollor men jag håller inte riktigt med.
 
Gefle hade många farliga lägen
Gefle hade många bra lägen igår som de inte utnyttjade. I första halvlek räknade jag till fyra farliga skottlägen strax utanför straffområdet. Med lite bättre kvalitet och självförtroende så hade de kunnat vända matchen innan paus.
 
Jag tycker personligen att ÖSK ska försöka spela ett högre försvarsspel eftersom vi både har snabbhet i backlinjen och en målvakt som är trygg med bollen och läser spelet bra.
 
Det låga försvarsspelet blir passivt
När vi ska försöka spela ett lågt försvarsspel så blir vi ofta passiva vilket innebär att press/understöd-spelet havererar. Jag påstår inte att ett lågt försvarsspel alltid är något negativt men när man tappar aggressiviteten så nära eget mål så är man illa ute. När skickliga passningsspelare får stå och sikta så är det otroligt svårt att hinna positionera sig inne i boxen.
 
Hemmamatchen mot Elfsborg är enligt min uppfattning den överlägset bästa matchen ur ett försvarsperspektiv. Bra beslut och aggressivitet över hela planen och betydligt bättre press på bollhållaren runt eget straffområde.
 
Nu tänkte jag som sagt vara lite besserwisser och dissekera några citat som jag hört i olika sammanhang. Mitt första citat har en stark koppling till ÖSK:s försvarsproblem.
 
1. ”Herregud, varför markerar Moberg och Almebäck samma spelare? Pratar de inte med varandra?” 
En aspekt som många glömmer bort är hur viktigt det är med kommunikation. Som åskådare ser man hur spelarna presterar rent spelmässigt men i fotboll (och andra lagsporter) är det ibland medspelarens kommunikation som ligger till grund för exempelvis en öppnande passning eller en viktig brytning.
 
En spelare som styr och ställer på plan med snack kan således vara ovärderlig för laget trots att han eller hon har brister i sitt eget spel.
 
Detta gäller självklart även målvakterna. Från läktarplats ser man i första hand räddningarna men kommunikationen med utespelarna är minst lika viktig. En backlinje som både lyssnar och litar på sin målvakt gör färre misstag.
 
Magnus Wikström styrde och ställde en hel del på plan och hans frånvaro har stundtals satt sin prägel på försvarsspelet.
 
Att Moberg och Almebäck har svårt att synka i positioner och markeringar tror jag delvis kan bero på att ingen av dem har Wikströms kommunikativa pondus på plan.
 
Förhoppningsvis kommer deras samarbete att bli bättre och bättre för varje match eftersom de lär känna varandra rent fotbollsmässigt.
 
 
2. ”Hur är det möjligt att ÖSK förlorar idag? Sjukt orättvist. De hade ju typ 70 % bollinnehav.” 
Mitt andra citat är från förra säsongen men det var framför allt vanligt under Sixten Boströms tid i klubben.
 
Något man måste ha med sig när man analyserar en matchbild är hur de olika lagens game plan ser ut. Många lag som kommer till Behrn Arena har en medveten taktik att dra sig tillbaka och vänta på rätt läge att kontraslå.
 
Att äga bollen 60-70 % är alltså inte nödvändigtvis samma sak som att dominera och kontrollera spelet. Om bollinnehavet inte genererar målchanser så har antagligen motståndaren fått matchen dit den vill.
 
Ett bra exempel är hemmapremiären där ÖSK stundtals hade ett stort bollinnehav. Djurgårdens tränare Pelle Olsson hade sannolikt inga som helst problem med den matchbilden, snarare tvärtom.  
 
3. ”Varför får inte Sebbe Ring starta? Han var ju grym de första matcherna.” 
Mitt nästa citat handlar om den information som vi supportrar har tillgång till när vi framför åsikter på fikaraster eller i sociala medier.
 
Vi supportrar har ofta starka åsikter om laguttagningar och det ska vi självklart tillåtas ha. Vi måste dock komma ihåg att spelarnas form går upp och ner och att de flesta av oss inte ser en enda träning under säsongen.
 
De argument som läggs fram handlar ofta om prestationen de senaste matcherna men faktum är att Axén & Kjäll ser spelarna dagligen. Hur det ser ut på träning under veckan är ju i högsta grad relevant när det är hård konkurrens om en position.
 
Jag tyckte personligen att det var fel att bänka Sebbe Ring men jag måste erkänna att Logi har gjort det rätt bra. Han känns lite kvickare än förra säsongen.
 
4. ”Hur kan han slå det inlägget mot första stolpen? Det var ju inte en spelare i närheten?” 
Jag kan tycka att lite väl många på läktaren kritiserar fel saker. Ett bra exempel är att en dålig passning faktiskt inte alltid är en dålig passning. Alla lag har intränade rörelser i olika spelmoment och som bollhållare ska du kunna lita på att medspelarna löper på rätt sätt.
 
Ett perfekt inspel kan därför se ut som en värdelös passning eftersom medspelarna inte löper som det var tänkt.
 
5. ”Hur kunde domaren missa den filmningen? Man ser ju tydligt på reprisen att det inte är någon kontakt.”
Mitt sista citat handlar om spelförståelse och kanske framför allt förmågan att sätta sig in i en annan människas visuella situation. Domarna i Allsvenskan gör sitt bästa men får alldeles för ofta hård kritik.
 
Jag kan självklart också bli irriterad på felaktiga domslut men jag har svårt för supportrar som inte förstår att det går fort på plan och att man som domare inte kan se allt. 
 
I TV-soffan eller på läktarplats är det ingen som står i vägen men på plan är det lätt hänt att en eller flera spelare skymmer domarens sikt.
 
När det gäller filmningar så krävs det ofta repriser för att man ska hinna se exakt vad som hände. Som domare har man inte tillgång till repriser och i de flesta fall är det omöjligt att hinna göra en hundraprocentig bedömning direkt när något händer.
 
När någon filmar till sig en straff eller en farlig frispark så är det spelaren som ska hängas ut och kritiseras. Det är spelaren som lurar domaren att ta fel beslut.
 
SPELAREN ska kritiseras. Inte domaren. Glöm aldrig bort det.
 
Det här blev en lång och spretig krönika men så blir det ibland.
 
På söndag blir det publikfest på Behrn Arena när Norrköping kommer på besök. Eftersom Malmö har sin match på måndag så är det serieledningen som står på spel.
 
Allt annat än lapp på luckan vore märkligt.
 
Krossa Peking!

Mathias Ekdahl2016-05-21 09:15:00

Fler artiklar om Örebro