ÖSK krigade till sig 3 poäng

ÖSK krigade på måndagskvällen till sig tredje raka allsvenska segern. Wikström och Lushtaku gjorde båda mål på tilläggstid när ÖSK vann med 4-2. Även om 3-poängaren var något oförtjänt så var den inte desto mindre härlig.

Trelleborg med Tom Prahl vid rodret stod för motståndet på ett soligt men blåsigt Behrn arena. ÖSK saknade tongivande spelare som Haddad, Paulinho och Bedoya. Inga roliga avbräck för en klubb med siktet inställt på topp 3. Till det fanns frågetecken hur ÖSK skulle klara sig utan Almebäcks snabbhet då han inte heller kunde medverka. Men med 3 raka segrar i ryggen, cupen inräknat, visade ÖSK att man krigar in i det sista och att truppen både har bredd och kvalité.

Matchen rivstartade genom att Trelleborg fick en kanonchans efter blott 30 sekunder. Redan här anande man att backlinjen tillsammans med Alvbåge skulle få en svettig afton. Tack och lov missade Wihlborg i Trelleborg öppet mål och ÖSK slapp en mardrömsstart. Trelleborgs målchans blev lite av en väckarklocka och ÖSK tog direkt tag i matchen. Den första kvarten malde ÖSK på fint och hade både målchanser och bollinnehav. Anfallen kom från både kanterna och solen strålade ikapp med spelet. Extra spelsugen var Gerzic som styrde på mittfältet. Tillsammans med Nordback och Kihlberg bildade Nordin en stabil triangel som till en början såg ut att full koll på Trelleborgs motsvarighet. Efter ett fint anfall kom också matchens första mål efter en smörpassning från Gerzic. Adressen på passningen var Atashkadeh som med ett riktigt klassavslut dundrade in 1-0. Målet var ett skolexempel på hur ett avslut från en anfallare ska se ut. Ingen tvekan, på kraft och välplacerat. Kul för Atashkadeh som gjorde sitt första allsvenska mål för säsongen.

Efter målet började en period av såkallad hawaiifotboll. Lagen turades om att skapa farliga målchanser och speciellt Trelleborg hade riktiga drömlägen att näta. Alvbåge visade emellertid riktig pondus och styrka och tog allt. Istället för en kvittering kunde ÖSK utöka sin ledning genom Astvald i matchminut 35'. Ett inte allför hårt skott från vänster studsade perfekt under Trelleborgsmålvakten Norling som bara kunde se bollen gå in i mål. Målet var ytterligare ett bevis på att det lönar sig att avlossa skott även om läget och trycket inte är det bästa.

ÖSK var i slutet av första halvlek nära en 3-0 ledning när Gerzic efter en fin prestation gick inåt i planen ända fram till målområdet och avlossade ett tungt skott som gick strax över ribban. 2-0 stod sig dock halvleken ut främst tack vare flera fenomenala räddningar av Alvbåge.

Den andra halvleken började trevande av de svartvita. ÖSK såg ut att vilja bevaka sin ledning från första halvlek och släppte direkt in Trelleborg i matchen. Detta scenario har utspelat sig flera gånger tidigare under säsongen och som åskådare undrar man hur mycket som är psykologiskt och hur mycket som är en del av Sixtens taktik. Resultatet blev att Trelleborg reducerade så gott som omgående. Från läktarplats såg man hur självförtroendet sakta rann ur de svartvita spelarna och Trelleborg tog över helt. Hjälpta av en frisk medvind radade Trelleborg upp chanser och det var inte en fråga om kvitteringen skulle komma utan när. Alvbåge såg ut att försöka skrika och peppa på sina medspelare att hålla positioner och våga men ingenting hjälpte. Avsaknaden av Bedoya började bli allt mer tydlig.

Ju längre halvleken led desto mer tröttkörda blev ÖSK spelarna. Mittfältet som såg så stabilt ut i första halvlek rasade ihop fullständigt och backlinjen med Anttonen i spetsen hade det riktigt tungt. Kvitteringen som kom i minut 62' var varken oförtjänt eller oväntad. Det enda som kändes positivt var att Trelleborg efter kvitteringen tycktes vara nöjda och slog av på tempot. Temposänkningen gjorde att ÖSK återigen fick vårda bollen inom laget. Dessvärre orkade ingen ta tag i ledarrollen och bollinnehavet ledde inte till några vidare farligheter. Trelleborg kändes däremot mycket hetare genom sina kontringar. Det dröjde fram till minut 70' innan Sixten vågade sig på ett byte. Anttonen som inte hade sin bästa dag på jobbet fick gå av planen till förmån för Wirtanen. Cirka 10 minuter senare kom byte nummer två då Astvald byttes ut för Lushtaku och strax efteråt det tredje då Atashkadeh lämnar planen och Staaf kommer in. William gjorde en helt ok insats som centertank och ingen ska klandra honom för att han inte orkade springa hela matchen. Men med Staaf och Lushtaku blev det genast en annan press på bollhållaren och mer rörelse inom laget.

Den andra halvleken fram till matchminut 89' var bland de sämsta som beskådats på Behrn arena under Sixtens ledning. Felpassningar, håglöshet och uppgivenhet präglade ÖSKs spel i 44 minuter. Sedan kom miraklet. En hörna i minut 89' tände både publikens och spelarnas hopp. Gerzic slår hörnan och Behrn arena tystnar innan bollen i vad som verkar vara en evighet touchar lagkapten Wikströms huvud och in i mål. Jublet och glädjen på Behrn arena påminner lite om Gerzics avgörande mål hemma mot AIK förra året. Knappt hinner speakern ropa ut Wiktröms namn innan ettrige Staaf genom hög press vinner boll på Trelleborgs planhalva. Han serverar Rama som i sin tur får felträff när han ska passa Lushtaku inåt i planen. Lushtaku har ändå en sådan fart att han hinner fram först och klämmer in avgörande 4-2. Sanslöst oförtjänt men en otroligt skön ÖSK seger.

Slutord
Sammanfattningsvis en seger som gör att ÖSK klättrar i tabellen. Matchen kommer inte att gå till historieböckerna som en av de mest välspelade men samtidigt så hade vi 4 av våra stjärnor borta av olika anledningar. Extra kul att William och även inhoppande Lushtaku fick göra sina första allsvenska mål för säsongen. Det var länge sedan en ÖSK seger hemma på Behrn arena kändes oförtjänt och mot Åtvidaberg på onsdag krävs nya tag. Femte raka borde inte vara omöjligt men då måste laget prestera mycket bättre.

Matchfakta: Örebro SK - Trelleborg FF 2-0 (4-2):
1-0 William Atashkadeh (18')
2-0 Marcus Astvald (35')
2-1 Magnus Andersson (47')
2-2 Ibrahim Koroma (62')
3-2 Magnus Wikström (90')
4-2 Kushtrim Lushtaku (90+3)

Varningar ÖSK: Valdet Rama