ÖSK och framtiden

ÖSK och framtiden

Vad är ÖSK Fotboll? Ska klubben vara som förr eller är det något helt nytt vi behöver? Vilka ska äga, driva och utveckla klubben? Hur kan supportrar engageras och organiseras? Följ med i tankar där Göran Wickström reflekterar över olika möjligheter och scenarier.

Snabb samhällsutveckling
I den snabba utveckling som råder i samhället, bör varje verksamhet med jämna mellanrum stanna upp, blicka tillbaka i en utvärdering, se sig om i en s k omvärldsanalys och slutligen rikta tankarna, diskussionerna och besluten framåt i begrepp av visioner, mål, strategier etc. Nästan alltid behöver man göra korrigeringar i sitt sätt att tänka och handla på grund av att omgivningen och förutsättningarna ändras så snabbt.
 
Sådan tillbaka- nutids- och framtidsreflektion bör göras av alla engagerade intressenter i klubben, inte minst medlemmar och aktieägare, och inte ”bara” en styrelse. Risken är emellertid uppenbar att så inte sker varken i ÖSK eller i andra organisationer. Människor tar sig normalt inte tiden att engagera sig i framtidsfrågor och styrelserna har ofta själva fullt upp med att klara av vardagen och det närmaste året.
 
Det fanns många gamla företag, institutioner och organisationer som hade stor betydelse under 1900-talet men som nu under 2000-talet får finna sig i att verksamheten läggs ner eller drivs i begränsad omfattning. Eller så drivs den i bästa fall i en helt ny eller justerad och framgångsrik skepnad. Exempel på detta är flera företag och branscher i näringslivet, en del offentlig verksamhet, politiska partier, fackföreningsrörelse, kyrka mfl. Det är i skenet av denna utveckling man också bör reflektera över en fotbollsklubbs utveckling och framtid, inte minst mot bakgrund av utbudet i TV och via Internet.

ÖSK på 1900-talet
Klubben har under 1900-talet drivits som en ideell förening med många människors ideella insatser som den viktigaste faktorn för att upprätthålla och utveckla verksamheten. Föreningen har under åren ägt några aktiebolag, som drivit separat affärsverksamhet. De viktiga ideella insatserna har i stor utsträckning och på ett utmärkt sätt utförts av bl a förtroendevalda, matchfunktionärer och ÖSKs damklubb, förutom ett mindre antal anställda.
 
Utbudet av fotboll via olika TV-kanaler var begränsat liksom agenter och rekryteringen av utländska spelare till Allsvenskan. Internet lanserades först på 90-talet.
 
ÖSK på 2000-talet
Samtidigt visar det sig i dagens samhälle att det ideella engagemanget ökar inom flera sektorer och åtaganden, medan det minskar kraftig i andra. Man behöver därför definiera om vad ett ideellt arbete innebär. Förr var det ofta ett formellt uppdrag, t ex i en styrelse eller i en speciell uppgift i klubben. Idag läggs det ner enormt mycket ”ideellt arbete” av tusentals människor, genom att man pratar fotboll och umgås fotboll inte minst på webben, vid hemma- och bortamatcher och på sportbarer. De flesta av dessa supportrar, ”marknadsförare” och idégivare är unga människor. Till detta kommer inte minst alla föräldrars engagemang i sina barns fotbollsspelande och fritidsutövande över huvud taget.
 
Sedan 2006 drivs klubben via ÖSK Elitfotboll AB, som ägs av medlemsföreningen ÖSK Fotboll och Örebro Spelarinvest AB. Även om många fotbollsklubbar långt innan dess haft styrelserepresentanter från näringslivet, ökade denna organisation möjligheten att också komma åt riskkapital från företag och privatpersoner, för investeringar i spelare.
 
Den nuvarande organisationen har i flera avseenden presterat fina framgångar på och utanför planen. Det gäller t ex det sportsliga, anläggningen, uppbyggande av organisation och ekonomi samt  samarbete med näringslivet.

Samtidigt har ovan beskrivna samhällsutveckling och den nuvarande organisationen gjort att det i huvudsak är styrelserna i de tre juridiska personerna som i bästa fall engagerat sig i de strategiska frågorna. Vi medlemmar och aktieägare och andra supportrar har i mycket begränsad utsträckning tagit vårt ansvar i dessa frågor på möten eller årsstämmor. De har ytterst sällan innehållit diskussioner om det långsiktiga och strategiska, utan mer om det formella, dagsaktuella frågor och sådana som rör det närmaste verksamhetsåret, när det i själva verket borde vara de stora och långsiktiga frågorna man har fokus på.
 
Självklart är det så att det diskuteras framtidsfrågor inom SvFF och SEF och det är därför mycket värdefullt att ÖSK där representeras av vår föreningsordförande som är vice ordförande i båda organisationerna. För att det arbetet ska blir så framgångsrikt som möjligt för fotbollen i Sverige och inte minst för ÖSK Fotboll, krävs det emellertid att diskussioner också genomförs på det lokala planet bland ÖSKs olika supportrar, intressenter och samarbetspartners. Antagligen krävs det speciella och öppna framtidskonferenser för att organisera detta.
 
I den utsträckning som styrelserna lyfter dessa frågor på interna möten och konferenser, är det angeläget att de presenteras inför ägarna, dvs ca 2.500 medlemmar och ca 250 aktieägare på ett sätt så att vi både före och efter sådana överläggningar har chans att påverka klubbens utveckling. Denna artikel är en sådan påverkansmöjlighet, men man kan ju naturligtvis inte räkna med att tusentals supportar tar sig tid med att skriva på det sätt jag nu gör.
 
I vårt informationssamhälle gäller det att dialog sker inte minst via webben, eftersom det tyvärr är ett mycket begränsat antal medlemmar och aktieägare som kommer på möten och års-/bolagsstämmor och att det då också finns begränsat med tid.
 
Man kan naturligtvis säga att de som inte kommer på möten får skylla sig själva och så kan man ändå ta demokratiska beslut om alla varit inbjudna eller kallade.
 
Men det handlar inte ”bara” om att en enskild individ ska kunna påverka och utöva sin rösträtt. Det handlar inte minst om att klubben behöver dra nytta av idéer och engagemang från varje supporter. Det handlar om att engagera så många som möjligt så att de kommer på matcherna och på andra sätt visar sitt engagemang,  t ex som medlemmar, aktieägare, partners/sponsorer, matchfunktionärer och förtroendevalda. Det gäller att de pratar positivt om klubben, laget, anställda och styrelse och att supportrarnas idéer, frågor och synpunkter når fram till ledning och styrelse.
 
Chansen till detta ökar betydligt om de känner att man lyssnar på dem, visar dem respekt och att de får möjlighet att påverka också på sina egna villkor, inte bara på villkor som utformades under 1900-talet eller ännu tidigare.
 
Här finns det för ÖSK Fotboll, liksom för alla andra klubbar i Sverige, en gigantisk utmaning som man behöver göra något åt! Det räcker uppenbarligen inte med att fortsätta med samma medicin som under 1900-talet.
 
Eftersom nästan alla klubbar jobbar ungefär på samma sätt som ÖSK Fotboll, finns det i sättet att umgås och kommunicera en mycket stor möjlighet att vinna konkurrensfördelar, publik och partners/sponsorer, men också image, profil och positionering.
 
ÖSK i framtiden
Nedan beskrivs några möjliga alternativ för klubbens verksamhet i den närmaste framtiden, men även i ett längre perspektiv. De bygger på mina personliga reflektioner och utgör inga officiella alternativ varken för ÖSK eller SvFF.
 
1) Att ÖSK i första hand är en medlemsägd och medlemsdriven fotbollsklubb med verksamhet året om som förenar supportrar i olika åldrar och med olika levnadssätt i olika typer av engagemang, både i fysiska möten, aktiviteter och möten via webben.
 
Det viktiga i klubben är stolthet, tradition, identitet, varumärke, engagemang, gemenskap, kommunikation, glädje, drömmar och framtidstro. Klubben består av alla intressenter, där spelare, tränare, anställda och styrelse kommer och går, men där klubben består. Föreningen har en mycket stark förankring lokalt och regionalt.
 
I denna förening finns det en valberedning som föreslår hela styrelsen. Styrelserepresentanter har hög kompetens, inte minst när det gäller fotboll, ekonomi, kommunikation, organisation/ledarskap och kontakter.
 
De ekonomiska resurser som klubben behöver skaffa (förutom via intäkter från matcher, partners/sponsorer, TV-intäkter mm) sker genom att man endera ”säljer” enskilda spelare till enskilda investerare i speciella kontrakt där investeraren får avkastning på sina pengar. I detta delalternativ behövs varken ÖSK Elitfotboll AB eller Örebro Spelarinvest AB. Eller så driver man verksamheten dels genom föreningen ÖSK Fotboll och dels genom aktiebolaget ÖSK Elitfotboll AB.
 
I det senare delalternativet likvideras Örebro Spelarinvest AB och aktieägarna erbjuds aktier direkt i ÖSK Elitfotboll AB. (Spelarinvest har idag en vilande och passiv verksamhet p g a skattedom som gör bolagets vinster i spelaraffärer skattepliktiga men förluster inte avdragsgilla.) Aktieägarna måste vara medlemmar och garanteras inflytande. Att det ska finnas medlemmar stipulerar RF/SvFF. Om detta ändras kan ju alla vara ”bara” aktieägare i stället. (I detta upplägg är förluster i spelaraffärer avdragsgilla).
 
De många medlemmarna har i detta alternativ, som nuvarande stadgar och SvFFs tillstånd föreskriver, det avgörande inflytandet. Möjligheten ska inte finnas att på något sätt ändra på detta faktum annat än vid årsmöten, där medlemmarna tar beslut. Styrelsen får därför inte fullmakt att skriva aktieägaravtal som innebär något annat, utan med ”det avgörande inflytandet” menas klubbens samtliga frågor, både på årsmöte och i styrelsebeslut. De större aktieägarnas berättigade krav på inflytande garanteras genom att man ger dem stort inflytande både på årsmöte och i styrelse, dock inte ett avgörande inflytande.
 
2) Att ÖSK i första hand är en aktieägarstyrd fotbollsklubb där det krävs att medlemmarna är aktieägare för att ha möjlighet att påverka verksamheten enligt de regler som Svenska Riksidrottsförbundet och/eller SvFF fastställer. Om vi ska driva ÖSK Fotboll som enbart förening eller både som förening och aktiebolag, bestämmer medlemmarna själva. I dagsläget krävs det dock att föreningsformen finns med.
 
I alternativ 2 kan man naturligtvis göra många positiva insatser för engagemang mm, precis om i alternativ 1 ovan. Den avgörande skillnaden är att det är de enskilda aktieägarnas ekonomiska insatser som styr inflytandet på årsmöte och/eller i styrelse. Det kräver vidare att SvFFs tillståndsgivning att spela seriefotboll via aktiebolag bygger på att nuvarande stadgar och tillstånd kan tolkas på sådant sätt att medlemmarnas inflytande begränsas eller tas bort. Det senare kräver, hur som helst, förändringar/förtydliganden i SvFFs statuter och i våra stadgar för att allt ska vara tydligt för ägarna.
 
Hur som helst kan eventuellt möjligheten öppnas för att en enda person kan köpa en hel klubb, precis som det kan ske i t ex England. Detta är under central utredning, liksom flera andra frågor som berör organiserandet. Personligen tror jag att en sådan regelförändring blir svår att genomföra i Sverige i dagsläget, om den nu av något skäl skulle vara önskvärd.
 
3) Det tredje alternativet handlar om att man har ett mobilt fotbollslag som kommer på besök och bjuder på underhållning. Ena dagen spelar man i Eskilstuna och den andra i Örebro. Jämför t ex med att man går på Conventum för att låta sig underhållas av musiker eller andra artister som reser på turné i landet precis som ett cirkussällskap.  På samma sätt skulle vi kunna låta oss underhållas vad gäller fotboll, som komplement till TV- och datorsändningar liksom besök på större arenor i Sverige och Europa.
 
Detta alternativ är som alla förstår fullt kommersiellt och kan i viss mån liknas med hockeyligorna i Kanada. Det torde i så fall ligga långt fram i tiden, säkert flera årtionden, och i så fall i första steget omfatta nya internationella ligor, inte bara cupspel. Det bygger också på att alla kan ha ett favoritlag och att samtliga matcher kan ses i TV eller via Internet så att också spänningen i att man vill vinna matcher och serier viktmakthålls.
 
Elitfotboll är i detta alternativ internationell och de som vill och kan visa upp den bästa underhållningen blir hänvisade till detta alternativ och får spela lokal och inhemsk fotboll i en liga på lägre nivå där de bästa svenska lagen inte deltar, åtminstone inte med sina bästa spelare.
 
4) Mitt fjärde alternativ är en idé som bygger på att de ca 90 fotbollsklubbarna i länet äger elitklubben. När jag fick den idén för många år sedan visade det sig i efterhand att den i flera stycken redan är genomförd av klubbar i Danmark respektive Spanien. Så helt orealistisk kan den inte vara.

Bakgrunden är att ÖSK, liksom nästan alla andra elitklubbar, har svårt att rekrytera aktiva medlemmar. Vidare äger ÖSK och många andra fotbollsklubbar sällan sina anläggningar, utan de hyr dem. Sponsorer uppvaktas av massor av olika fotbollsklubbar. Klubbarna har egen administration, egen marknadsföring, egen utbildning mm. Oftast är samabetet mellan elitklubben och de mindre klubbarna mycket utvecklingsbart.
 
Förr hade företag sina huvudkontor i Örebro. När huvudkontoren flyttades, blev det ofta regionkontor i stället. Nu är också ofta de nedlagda och huvudkontoren finns inte ens i Stockholm, Göteborg eller Malmö utan i Oslo, London eller Paris. Därmed finns inte längre budget och beslutsfattande kvar när det gäller riktigt stora samarbeten på tiotals miljoner kronor, förutom i några få fall.
 
Detta är också en viktig anledning för ÖSK Fotboll att söka sig en helt annan sponsorstrategi än vad de stora lagen i storstäderna gör. Här skulle vi kunna nå framgångar som de skulle avundas när varenda företag i länet vill vara partner/sponsor och varenda privatperson medspelare (se nedan). Engagemanget i länet/regionen kan liknas lite med vad t ex Degerfors IF skapar på lokalplanet.

Genom att låta fotbollsklubbarna i länet eller regionen äga elitklubben (den kan heta ÖSK Fotboll, ÖSK Elitfotboll eller ha annat namn), skaffar man sig helt andra resurser och samverkansmöjligheter. I stället för 2.500 medlemmar blir alla i länet medspelare, åtminstone 100.000! Vi får ca 20.000 marknadsförare som redan är engagerade i de olika klubbarna som spelare och ledare samt ännu fler föräldrar och syskon, Klubben satsar i första hand på barn och ungdomar, har gemensam utbildning i samarbete med ÖlFF, gemensam administration, marknadsföring mm och sparar därmed stora kostnader. Ekonomin användes i första hand till barn- och ungdomsverksamhet som även grannar, farmor och de som inte är intresserade av fotboll som sådan, är angelägna om att stötta, t ex genom att skaffa sig eller ge bort ”spelarlicens” som julklapp eller födelsedagspresent. Arbetsgivare kan låta sina anställda bli medspelare.
 
Behrn Arena pryds med de 90 fotbollsklubbarnas flaggor med klubbemblem. Reklamskyltarna består både av de olika klubbmärkena och av företagens reklam. Klubbarna fortsätter att spela matcher mot varandra i sina egna dresser och klubbmärken i de lägre divisionerna och på barn- och ungdomsnivå. Arenorna ägs av klubben/klubbarna, inte kommunerna. Det politiska beroendet minskar drastiskt. Det stora skillnaden blir att man har en gemensam ”parablyorganisation” som prioriterar barn och ungdomar i länet och den lokala och regionala förankringen när man bygger upp sitt gemensamma elitlag.
 
Elitklubben lyfter fram talanger och rekryterar enbart spelare som spelar i ägarklubbarna. Tänk att bara värva spelare från länet/regionen! Vilken uppmärksamhet skulle det inte få när vi slår storlagen och själva blir ett storlag! Kan Åtvidaberg med begränsade resurser spela i Allsvenskan så måste väl landets starkaste fotbollsregion kunna göra detsamma? Kan danskar och spanjorer samarbeta så kan väl även vi?
 
Hur kan supportrar organiseras?
Under 1900-talet och fram till nu har man som supporter kunnat visa sitt engagemang bl a genom att vara publik, medlem och partner/sponsor samt numera även aktieägare. Problemet är att de fysiska mötesplatser som idag finns ofta är dåligt besökta, t ex medlems- och årsmöten. Supportrar engagerar sig i första hand på webben och på läktarna.
 
Jag tror mer på att alla blir ”medspelare” och i stället för medlemsbevis får en ”spelarlicens”. I stället för att man i första hand presenteras en rad förmåner, får man viktiga uppgifter i klubben utanför planen beroende på om man tidigare varit medlem, aktieägare, partner eller annat.
 
Det viktiga är att alla dessa kategorier supporters samlas under samma hatt och tak, till exempel i Conventum, och får ta del av högkvalitativ information, film, underhållning och kanske t o m kommunikation. Varför inte med Zlatan som dragplåster? I dagsläget är alla supportrar spridda i olika föreningar, på webbsajter och sportbarer eller inte organiserade alls. ÖSK behöver samla alla under en hatt eller ett tak och skapa en stämning och samhörighet som övriga svenska klubbar skulle avundas!
 
Jag ser framför mig matcher med minst 10.000 i publiken på varje match, där barn- och ungdomar från hela länet paraderar med sina lokala klubbflaggor i samband med spelarpresentation, där farmor sitter på läktaren för att få se sitt barnbarn stolt bära sin klubbfana inför så många människor och där andra klubbar i Sverige avundas det totala engagemang som vi lyckats skapa i en hel region.
 
Studenter, nyinflyttade, damfotbollsspelare, ungdomsspelare och boende på olika håll i länet inbjuds gratis till matcherna och kommer förhoppningsvis tillbaka och betalar entré kommande matcher. Inte behöver man betala bensinen när man ska provköra en bil. Varför ska man göra det (bensin/entré) om man ska ”provköra” teater eller fotboll?
 
Jag kan ibland säga att fotbollen som företeelse är lika konservativ som Svenskt Näringsliv, fackföreningsrörelsen och  Svenska kyrkan tillsammans. Låt oss visa att detta inte behöver vara sant! Låt oss visa det i Örebro-regionen och börja då inte prata om problem, brist på pengar och på tid! Det är inte på det sättet innovationer kommer till. Allt är möjligt, bara vi tror på det och hjälps åt. Problemen är till för att lösas, möjligheterna för att tas. ÖSK har redan tagit flera positiv grepp. Nu gäller det att fortsätta och att göra allt för att öka kreativiteten och tempot och engagera betydligt fler supportrar i detta utvecklingsarbete. Många är beredda att ställa upp om man organiserar dem.
 
Låt oss ta kraften som behövs genom att i våra drömmar se vårt elitlag inför fulla läktare vinna SM och där vi som publik träffas ett par timmar före matchen och får ta del av utställningar, föredrag, mässor och underhållning  riktade till publik i alla åldrar och där vi stannar kvar efter matchen och får chansen att prata med spelare och tränare och även f d spelare över en kopp kaffe. Lås oss göra en elitmatch till ett riktigt familjeevenemang med avbrott för en fotbollsmatch under ca 90 minuter. Låt oss få kraften av att denna elitklubb som grund i och prioritering av verksamheten har barn- och ungdomar i länet/regionen.
 
Styrelse och ledning har under de senaste månaderna beslutat och/eller genomfört flera positiva saker, t ex nya, kompetenta tränare, utvecklad satsning på lokala talanger, snabbare och tydligare beslutsgång, bättre information och kommunikation och nytt konstgräs nästa år. Hoppas de under nästa år vill och orkar ta tag i ägar- organisations- och framtidsfrågorna som berörs i denna artikel. Förstår att man just nu är fullt upptagen med bl a kontrakts- personal- och ekonomifrågor. Förhoppningsvis ger julen lite vila och påfyllnad av energi inför det kommande året.
 
Själv är jag en engagerad medlem och aktieägare som tidigare haft flera olika roller i ÖSK. Idag vill jag bidra med analys, konstruktiva idéer och opinionsbildning utifrån en informell roll, inget annat.
 
Uppmanar dig som ÖSK-supporter att fundera över vad du själv kan bidra med. Ett tips kan vara att köpa dig själv eller någon nära ett medlemskap i ÖSK som julklapp genom att ringa 019-167300 eller mejla fotboll@oskfotboll.se. Säsongsabonnemang köper du via http://www.orebrokompaniet.se.
 
God Jul & Ett Gott Nytt ÖSK-År!
 
 
Göran Wickström, Örebro, i december 2012
 

Göran Wickström2012-12-17 01:25:00

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3