Övertygande seger i premiären

Sverige U21 fick en strålande inledning på EM-kvalet mot Cypern.

Pang, pang, pang. Ja, så skulle man kunna sammanfatta tisdagskvällens EM-kvalpremiär mot Cypern. De svenska målen ramlade in efter varandra och de tre första var signerade Carlos Strandberg.

Malmö FF-spelaren var i riktigt bra slag och gjorde inga misstag framför mål. Sveriges nummer tio placerade, sköt och chippade in mål nummer ett, två och tre. Ett äkta hattrick för svensken som kommer bli en otroligt viktig pjäs i Roland Nilssons lagbygge.

Men det var inte bara Strandberg som stack ut. Det svenska U21-landslaget var välbalanserat och stabilt i alla lagdelar. I defensiven dominerade Franz Brorsson straffområdet, från mittfältet slog Anton Jönsson Salétros fina djupledsbollar och på vänsterkanten firade Mattias Svanberg och Joel Andersson stora triumfer.

Duon ägde sin kant och hade ett fint samarbete genom hela matchen. Joel Andersson, till vardags i BK Häcken, kanske inte är den det snackas mest om just nu. Men efter gårdagens match är det nog många som kommer hålla ett extra öga på honom.

Cypern hade inte mycket att komma med på Falcon Alkoholfri Arena. Sverige punkterade matchen efter bara några minuter och bortalaget hämtade sig aldrig efter Sveriges chocköppning.

Den andra halvleken blev, ganska naturligt, lugnare och det dröjde till stopptid innan vi fick se nätrassel igen. Erdal Rakip fixade 4-0 till Blågult i den 91:a minuten inför publikens stora jubel - och Cypern fick en reducering fram till 1-4 två minuter senare.

Men det var Sveriges kväll i Falkenberg och det nya U21-landslaget visade att man kommer likt tidigare upplagor bli att räkna med. Efter gårdagens 4-1-seger så toppar Sverige Grupp 6. Härnäst väntar Belgien på bortplan den sjätte oktober innan vi tar emot Malta hemma på Olympia den 10:e oktober.

Så här sa förbundskapten Roland Nilsson efter tisdagens seger:

- Jag är nöjd med det mesta, från försvars- till anfalls- och passningsspelet. Enda plumpen är att vi släppte in ett mål i den sista tilläggsminuten, men så går det när man slappnar av och tvekar.