Pelle Blohm: "Sixten har inte kunnat köra sin linje fullt ut"

Pelle Blohm: "Sixten har inte kunnat köra sin linje fullt ut"

Efter bara 16 spelade omgångar tyder det mesta på att drömmen om SM-guld är krossad. SvartVitt vände sig till Pelle Blohm, den tidigare ÖSK-spelaren och nuvarande expertkommentatorn, för att diskutera heta frågor rörande Örebro SK.

ÖSK har förlorat fyra raka matcher i Allsvenskan och inte uppträtt som ett topplag. Vad är det som inte fungerar?
– Jag tror att det är en lång process som inleddes redan i början av serien. Det är många nya spelare i truppen där några var otränade och kom in i laget väldigt sent. Sen är det flera spelare som inte till hundra procent är här i Örebro utan är i tankarna på väg bort. Alla dessa delar har gjort ÖSK splittrat. Det är inte längre ett lag därute utan individer i ett lag. När väl motgångarna då kommer, då är det så mycket svårare och vända tillbaka igen.

Sixten ändrar sällan sitt 4-3-3 system. Tror du en förändring i det taktiska skulle kunna ge positiv effekt, t.ex. med två centrala anfallare?
– Sixten har spelat sitt system så länge nu att jag tycker den diskussionen är död. Det handlar om att hitta spelare som passar in i systemet eller se till att de växer in i det. Visst kan man under några korta perioder i matcher, eller kanske en halvlek, ändra till ett annat system. Men min erfarenhet ifrån ÖSK och att se på andra lag är att det oftare förvillar än förändrar någonting.

Haddad har varit borta en lång tid nu.  Hur mycket har Haddads skador påverkat laget och vem tror du är bäst lämpad att agera ersättare?
– Haddads skada var verkligen inte bra. Inte i första hand för att han är så oerhört bra utan mer för den spelarrollen han representerar. Han är den centertyp som ÖSK med Sixten ska vara. Det finns egentligen ingen annan i truppen som fullt ut kan matcha det och visst är det en svaghet. Närmast känns Atashkadeh men han är inte där i sin prestation än.
 
Finns det en risk för att Haddad får allt för stora krav på sig när han väl blir spelklar?
– Visst finns den risken. Att han ska bli frälsare. Det är viktigare är att han kommer tillbaka i full form för då tror jag att andra lagdelar hamnar mer rätt och då behöver han kanske inte vara skitbra direkt.

Haddad är på väg tillbaka till skillnad från andra spelare. Både Bedoya och Gerzic har ryktats vara på väg bort. Under matchen mot Sarajevo ryktades det dessutom om att Gerzic var klar för Malmö FF. Vem är viktigast för ÖSK att han stannar under hösten?
– Jag tycker att Bedoya är en grymt bra allsvensk spelare med potential att växa till europeisk bra klass. Men han är amerikan och en sån spelare kan vi aldrig i Örebro räkna med att han ska stanna. Därför är Nordin viktigare att få kvar. Men han måste vara motiverad och känns sig nöjd av att vara kvar. Inte som i år då han flirtat åt alla möjliga håll och dessutom klagat på dålig satsning och låga löner. En nöjd och fokuserad Nordin är en fin symbol för ÖSK.

Debatten kring matchningarna av våra yngre förmågor på mittfältet fortsätter. Sixten har istället valt att köra med veteranerna Nordback och Kihlberg. Medan unga talanger blommar ut i andra lag som Elfsborg, Malmö, Helsingborg etc. verkar våra ungdomar ha svårt att övertyga tränarna. Tycker du Sixten har ett dåligt förtroende till de yngre?
– Här måste jag nog reservera mig en hel del. Jag ser inte träningarna under veckorna och har inte sett de unga spelarna spela speciellt mycket. Vet alltså inte vilken klass de håller fullt ut. Men rent generellt kör Sixten så mycket han kan med samma lag hela tiden vilket visade sig mer förra året. I år har förutsättningarna varit annorlunda och byten mer frekventa. Visst är det så att inte så många får chansen att spela från start men glöm inte att Astvald kom in som en stormvind förra året och spelade nästan alla matcherna. Vem trodde det innan den säsongen. Yasin och Ibrahim har fått hoppa in på slutet som en början på sin fotbollsutbildning. Erik Nilsson är väl den som kommit mest i kläm och hans situation känns väl som att man måste hitta lösning på. Men visst, ibland hör jag rykten att tränarduon inte är så bra med de yngre spelarna, men jag vet för lite om det för att uttala mig om det.

Vilka förändringar eller förbättringar skulle du vilja se till nästa match om du fick leda laget?
– ÖSK behöver stabilitet. ÖSK behöver få spela ihop en trygg förstauppställning som jobbar hårt för varandra. Det är grundförutsättningarna. När det handlar om positioner finns inte massor att välja på för tränarna. Jag sörjer lite över att Anttonen inte kan spela. I övrigt handlar det om att få igång de ledande spelare som underpresterat på slutet. Som Nordin, Wowoah, Wikström Nordback/Kihlberg och faktiskt även, till viss del, Alvbåge som inte utstrålar samma trygghet och säkerhet som tidigare.

Paulinho var inför säsongen en prestigevärvning. Han har dock inte varit så framgångsrik den första halvan av säsongen. Finns det mer att hämta där eller är han ett offer för Sixtens spelsystem?
– Paulinho var väldigt dåligt tränad när han kom till ÖSK och började spela tidigare än väntat på grund av de problem laget haft med skador och spelare ur form. Han har presterat ungefär vad jag förväntat mig men jag vet också att han kan mycket mer. Centerrollen tycker jag inte han klarat av tyvärr. Det blir helt fel i Sixtens system. Och med tanke på Bedoya och Nordin så kanske det inte funnits någon klar roll åt honom även om anfallet på kanten kan funka om man tillåter honom att gå in mycket centralt. Men det finns mer att hämta hos Paulinho.

En av de stora klagomålen mot Sixten och Mosander har handlat om matchcoachningen. Sena byten, genomklappningar och brist på förändringar av matchbild. ÖSK har haft stora problem med att ta poäng i matcher man hamnat i underläge. Är det en rättvis kritik som målas upp mot tränarna?
– Det är säkert en rättvis kritik delvis. Men som sagt, Sixten har jobbat väldigt mycket med kontinuitet och trygghet och det har fungerat väldigt bra fram tills i år. Resultaten har talat sitt tydliga språk att Sixtens envishet burit frukt. Årets säsong går inte att jämföra på samma sätt då förutsättningarna gjort att Sixten inte kunnat köra sin linje fullt ut och det är ett stort problem.

Sixten har likt ett par nyckelspelare ett utgående kontrakt. Hur stort förtroende har man för honom i klubben och blir han kvar i Örebro även nästa år?
– Jag är inte helt säker på att han blir kvar. Jag tror att det kan finnas tveksamheter kring hans sätt att kommunicera med alla runt sig själv. Men man ska komma ihåg att Sixten har genomfört en fotbollsrevolution i vår stad som ingen annan tränare tidigare. Han har förändrat en hel stads syn på hur fotboll ska spelas. Vi ställer högre krav på underhållning och finess än tidigare och det får han själv lida för nu när det går emot. Ingen tränare är perfekt, alla har svagheter men personligen är jag lite av en Sixtenist. Han är modig, cool och står för en fotboll jag gillar.
 
Med hänsyn till de mål man satte upp inför säsongen. Vad kan rädda säsongen?
– Ett cupguld räddar allt. Den första titeln i klubbens historia skulle kunna vara starten på nått ännu större. Förutsatt att man inte åker ur allsvenskan, vilket jag inte tror sker.

Volkan Yesil2011-07-16 09:00:00
Author

Fler artiklar om Örebro