Redaktionens julkalender #10
Det krävdes blod, svett, tårar och 40 000 kronor, men utfallet blev mödan värd. Upp byggdes Walhalla – Sveriges då modernaste idrottsanläggning till landets dominerande fotbollsförening.
Redaktionens julkalender är tillbaka - en ÖIS:ig lucka per dag ända fram till julafton! I år så har vi valt att fokusera på de underbara bilder som tagits genom åren. Bilderna som vi har valt ut är sådana som vi tycker är värda att lyfta fram lite extra. Det kan vara antingen för att inte så många sett den tidigare, att den har en bra historia, eller helt enkelt för att vi tycker den är rolig. Oavsett - håll till godo!
* * *
Bilden i full storlek.
I början av 1900-talet så växte ÖIS så det knakade. I takt med det så blev behovet av en ny anläggning allt större. Balders Hage var för liten och för otidsenlig – inte minst med de stora visionerna för föreningen i åtanke. 1906 startades därför, under ledning av en mycket entusiastisk Wilhelm Friberg, arbetet med att hitta ett nytt hem för Örgryte Idrottsällskap.
Vid tiden var rödblått ledande inom såväl fotboll som friidrott och det stod därmed klart att en anläggning av hög klass krävdes. Projektet blev därför enormt och även riskfyllt, och Friberg brottades med en del svårigheter kring det hela. Men med hjälp av Hugo Levin och Carl Helgesson så kunde bygget genomföras, och det första riktiga steget togs i februari 1908. Wilhelm Friberg skrev då ett kontrakt med Göteborgs stad om att arrendera en stor tomt – och snart skulle Sveriges modernaste idrottsanläggning resa sig därpå.
Efter ett ihärdigt arbete och stora uppoffringar kunde man redan i september samma år inviga vad som på Fribergs inrådan döptes till Walhalla. Idrottsplatsen kostade den då oerhörda summan 40 000 kronor att bygga, men för priset fick man Sveriges första riktiga fotbollsplan av gräs, och de runtliggande löparbanorna var av högkvalitativt kolstybb. I ett tidningsreferat gick att läsa följande.
"- Löparbanan med sina doserade kurvor kan jämföras med vilken som hälst av de bästa i England. Omkretsen är 408,88 meter. Inom löpbanans Östra långsida är hastighets- och häcklöpningsbanor. Alla dessa banor äro af slagg och så ordnade, att vatten efter regn snart suges upp. Fotbollsplanen inom löpbanan är äfven af allra bästa beskaffenhet. Dräneringen har gjorts med stor omsorg. Åskådarplatser finns för omkring 8.000 personer. Valhalla är omgifvet af ett tre meter högt plank. Huvudentrén är åt Skånegatan. Entrén är öfverbyggd af läktaren, som rymmer 1.300 personer Ingångarna äro sex, alla försedda med räkneapparater. Entrén, staketet runt hela platsen samt läktaren äro målade i ljusa, glada färger. Öfver huvudentrén läses: Manlig idrott fädrens arf."
Landshövding Gustaf Lagerbring invigde Walhalla den 6 september och därpå följde en fotbollsmatch mot tyska Viktoria Berlin inför en stor publik. Den nya, moderna arenan bidrog sedan följande år till ÖIS fortsatta framgångar och den rödblå framtiden såg synnerligen ljus ut.
1921 åkte man dock på ett ordentligt dråpslag. Göteborgs stad krävde tillbaka marken för den annalkande världsutställningen två år senare. Någon ekonomiskt kompensation ålåg inte ÖIS, men ett löfte gavs om att marken efter utställningen på nytt skulle tilldelas ÖIS. Det löftet infriades aldrig.
Flytten tillbaka till Balders Hage blev ett hårt slag för både Wilhelm Friberg och ÖIS i stort. Konsekvenserna blev stora, och vem vet hur framtiden hade utvecklats om man hade fått fortsätta sin verksamhet på Walhalla. Bedriften att med små resurser men med ett stort hjärta bygga Sveriges modernaste idrottsanläggning går dock aldrig att ta ifrån oss.
Följ @ankristensson