Redaktionens julkalender #4
Drygt 100 000 barn föds numer i Sverige varje år och de flesta kommer till världen på ett liknande sätt. Bland de nyfödda 1964 stack en liten pojke ut ur mängden – han föddes nämligen iförd en långärmad matchtröja, med en kungakrona på huvudet. Det här är historien om honom.
1964 var året då The Beatles fick sitt genombrott i USA, Nelson Mandela dömdes till livstids fängelse och Ford Mustangen presenterades. Allt det bleknar dock i jämförelse med Niclas Sjöstedts ankomst till jorden. Det är ju trots allt inte var dag en regent föds.
Men det skulle dröja ett tag innan Sjöstedt tog makten över sitt rike. Fotbollskarriären inleddes vid åtta års ålder och då i Kållereds Sportklubb där han stannade till 1981. Under tiden i Kållered hann Sjöstedt med att göra A-lagsdebut vid 14 års ålder men även bli uttagen i pojklandslaget vilket såklart medförde en del intresse från andra lag, däribland GAIS. Makrillarna blev Sjöstedts nästa klubbadress, men vår lillebror skulle bara visa sig vara en mellanstation innan större uppgifter tog vid för den på alla vis starka mittbacken.
Efter samtal med Agne Simonsson och dåvarande ordföranden Ingvar Fast bestämde sig Sjöstedt för att lämna ett allianslag för ett annat, och med start jubileumsåret 1987 påbörjades en kärlekshistoria mellan ÖIS och Niclas Sjöstedt som skulle visa sig växa starkare och starkare med tidens gång. Någon framgångssaga var det dock inte tal om under den inledande tiden. 100-årsfirandet och SM-guldet 1985 till trots så lyckades ÖIS inte etablera sig som ett topplag i Allsvenskan och åkte också ur serien 1990.
Efter år av hissåkande i seriesystemet stod ÖIS för comeback i Allsvenskan 1995 varefter den sportsliga tillvaron stabiliserades något. Serietillhörigheten må ha ändrats ofta under den här perioden, men det fanns andra fasta punkter i ÖIS-tillvaron. Niclas Sjöstedt som lagkapten, inte minst. När Sjöstedt kom till ÖIS satt lagkaptensbindeln på vänsterarmen på Hasse Berndtsson– en tystlåten men ärrad och rutinerad spelare. Kort därpå bars den istället upp av 23-årige Sjöstedt: allsvenskans yngsta kapten. Åldern spelade emellertid ingen roll i det här fallet, för Sjöstedt föddes som ledare. Ledaregenskaperna finns i hans DNA. Det var därför han utnämndes till kapten i pojklagen, i juniorlandslagen, i GAIS och sedermera ÖIS. Att ta ansvar är synonymt med hans namn.
Tillsammans med sin beundransvärda lojalitet, ett i det närmaste oklanderligt huvudspel, resoluta brytningar men också oväntade och ibland underskattade offensiva kvalitéer spelade Sjöstedt sig in i våra hjärtan och blev en ikon. Epitetet ”Kung Sjöstedt” föddes på hemsidan och spreds vidare i supporterleden till dess att alla var på det klara med nummer fyras regentstatus.
Inför säsongen 2000 meddelade Sjöstedt att det enbart blir en säsong på andra sidan sekelskiftet för hans del; en sorgens dag var i antågande. Med ett manus som fått var och en av Hollywood-regissörerna gröna av avund fick vår hjälte det avsked som han förtjänade, som rentutav överträffade våra vildaste förhoppningar. Inte nog med att han på slutet sprang om Carl-Erik Holmberg när det gäller spelade allsvenska matcher i ÖIS-tröjan, han fick dessutom avsluta med att lyfta cuppokalen mot den mörka himlen ovanför Gamla Ullevi – hans andra hem.
Efter att kungen abdikerade fridlystes nummer 4 och tröjan, den långärmade (det beställdes aldrig några kortärmade tröjor med nummer 4), ramades in och hängdes upp på ÖIS-gården. Än idag är nummer 4 oanvänd och när ett försök att återinta den i drift gjordes 2009 med David Leinars intåg i klubben blev det i det närmaste uppror på diverse plank och forum. Sjöstedt kanske inte längre är aktiv, men han är fortfarande kung. En omåttligt populär sådan.