Redaktionens julkalender #4
”Jag såg det som min plikt att försöka bereda ungdomen god förströelse under fritiden.” – Wilhelm Friberg.
På dagen för 126 år sedan bildades Örgryte Idrottssällskap. Svensk fotbolls moder var född. Detta vet vi, liksom historian om hur det gick till. Låt oss denna födelsedag istället titta närmare på personen vars arv vi nu förvaltar och som vi alla är skyldiga så mycket: Wilhelm Friberg.
Det började som en dröm. Lyckligtvis vårdades den av en man med visioner och arbetsvilja. Wilhelm Friberg föddes 1865, son till segelsömmaren Johan Fredrik och hans fru Martina Nicolina. Ett tämligen välbärgat par vilket gav Wilhelm möjlighet att gå på Majorna läroverk. Efter examen 1881 gick resan vidare till Bohus och jobb där, men snart väntade en helt annan – större – uppgift. Bildandet av Sällskapet med stort S.
Året var 1887. En annorlunda tid då idrotten spelade en långt ifrån lika naturlig roll i samhället som idag. Den 22-årige Friberg såg med bekymrad min på hans jämnåriga inställning och den sysslolöshet som rådde bland ungdomarna. Gymnastik var praktiskt taget den enda idrott som utfördes men impulser från världens andra hörn började nå ut över landsgränserna. Tack vare sitt jobb kom han i kontakt med skottarna John Lawson och William Scott som kommit för att lära ut sina färdigheter inom textilyrket på fabriken inte långt från Bohus. Det var dock inte det enda de skulle komma att lära ut.
När Örgryte Idrottssällskap så bildades den fjärde december var fotboll inte på agendan. Inledningsvis handlade det om en skridskoklubb, men suffixet Idrottsällskap vittnade om högtflygande planer. För nog var det hela planerat alltid. ÖIS fick en flygande start tack vare Fribergs idéer, organisatoriska förmåga och vilja att kavla upp skjortärmarna. Varenda minut av sin fritid ägnades åt sin skapelse och han höll ofta själv i verktygen när det krävdes – exempelvis vid ordnandet av klubblokalen.
Det stora tidsåtagandet var dock inte populärt hos alla. Hans föräldrar sympatiserade inte helt med det hela och redan 1888 var Friberg nära att kliva av på grund av motståndet han mötte, men övertalades att fortsätta. Han stannade på ordförandeposten till 1926. Under tiden ledde han sitt ÖIS till oanade höjder. Fler sporter kom in på programmet, medlemstalet ökade lavinartat och sporttidningen Start bildades. Start skulle komma att få stor betydelse för idrottens utveckling och spred dessutom ordet om föreningen. Genom detta skapade sig han också ett namn inom journalistiken. Mångfacetterade Wilhelm hade fått en ny sträng på sin lyra.
Friberg startade även Idrottsorden och tävlingsutbyten med andra klubbar. Han var med och grundade Riksidrottsförbundet och var en av de drivande krafterna bakom byggnationen av Walhalla Idrottsplats vilket blev en stor framgång för såväl honom själv som ÖIS och Göteborgsidrotten i stort. Walhalla bidrog till en storhetsperiod, men femton år efter att bygget stod klart övertog Göteborg stad bryskt området då det behövdes till den nalkande jubileumsutställningen. Friberg kämpademed all sin kraft och lite till för sitt Walhalla – men mot Göteborgs styrande var det förgäves. Kampen förlorades. Friberg tog slaget hårt.
1926, 61 år gammal, var tiden som ordförande över. Han fortsatte dock i ÖIS tjänst som lekanordnare i Balders Hage vilket säger mycket om honom och de värden han levde efter. Fem år senare råkade han ut för en olycka med en cyklist. Ett sår på benet vägrade att läka och det blev också hans död. Rosfeber utvecklades men infektionen läkte och Wilhelm skrevs ut från sjukhuset. Hemma väntade frun Lalla och dottern Greta, men Wilhelm kom aldrig. En blodpropp i hjärtat på väg hem från sjukhuset tog hans liv. Den 16 januari 1932 var en innovatörs och entrepenörs liv över.
Det viktigaste för Wilhelm Friberg var aldrig att uppnå rikedom eller sportsliga resultat. Det främsta målet var att få ungdomarna i rörelse, och få dem att trivas. Uppdraget slutfört, herr Friberg.
Det är svårt att greppa den betydelse Friberg har haft för idrottens utveckling i Sverige, och den enorma energi som lades ner. Örgryte IS blev startskottet på en idrottsrevolution med fotbollen i framsätet. Friberg är att tacka för det. Såhär 126 år senare kan vi inte göra annat än att lyfta på hatten, tacka för engagemanget och lova att fortsatt göra vårt bästa för att förvalta hans arv. Ett synnerligen imponerade sådant.
Grattis, Örgryte IS. Tack, Wilhelm Friberg.