Redaktör Roper resonerar - uppdaterad 3 december
Har så inåt pipsvängen fel?

Redaktör Roper resonerar - uppdaterad 3 december

Fortsatt dialog om Hallands två bästa fotbollslag.

Kul att du så utförligt kommenterade mina reflektioner på U21-artikeln, jag förstår och uppskattar att du är en passionerad BoIS-supporter men jag vill ändå försöka nyansera några av vinklingarna - kul med lite dialog!
-OK, jo jag har ju sympatier för båda föreningarna för att vara helt korrekt. Kul att du tycker det är kul, alla HBK-supportrar gör ju inte det har jag förstått. Men mitt syfte har ju aldrig varit att peka finger åt HBK utan att lyfta fram vad man kan få ut av vad jag tycker är ett bra arbetssätt.

Först, hatten av för Jocke och Bois A-lag som för andra året i rad står högst på den halländska tronen!
-Att jag lyfter på samma hatt är nog ingen hemlighet om man läst mina artiklar.

Ekonomi, resultat och nutid?
Historiska spelarbudgetar i min värld är allt som inte gäller innevarande år. Förra årets resultat och kassa blir rimligen ingången till årets budget och ekonomiska förutsättningar - både Bois och HBK omsatte 2020 ca 36 MSEK. Bois gjorde med SEF ersättningen på 19,6 MSEK ett resultat på ca 8 MSEK och gick in i 2021 med ca 10 millar i eget kapital och kompletterade sedan kassakistan med en försäljning av Selmani. HBK gjorde med sin SEF ersättning på 8,4 MSEK en mindre förlust under 2020 och slutade med eget kapital på 2 MSEK.
-Ja att BoIS byggt upp sin ekonomi på senare år är ingen hemlighet. Men jag tolkar det du skriver som att Varbergs starkare ekonomiska muskler skulle innebära att man satsar mer i form av dyrare värvningar och högre spelarlöner men så tror inte jag är fallet. Som jag förstått det satsar man mer långsiktigt genom att bygga upp sin organisation, infrastrukturen runt laget och akademin. När jag för ett tag sedan intervjuade Joakim Persson och ställde frågan hur man kan ha en såpass stor trupp blev svaret att man fortfarande har förhållandevis låga spelarlöner eller i några fall (unga spelare) extremt låga löner runt 5 000 kr per månad.

Bois vann överraskande Superettan 2019 och överraskade expertisen igen 2020 genom att försvara den allsvenska platsen - sensationellt bra och samtidigt rimligen anledningen till att man kommer från en lågbudget-satsning där man fortsatt kunnat hålla kostnaderna på en ”Superettan nivå” under dessa två Corona säsonger. HBK har å sin sida under tre Superettan säsonger ständigt haft som ambition att återta ”sin” allsvenska plats och därför levt med en jämförelsevis för stor kostym för Superettan (jfr FFF i år). Från ett resursperspektiv har därför Bois i år och rimligen också inför nästa år positionerat sig bättre än HBK? Hur respektive lag hamnat där man är, ekonomisk strategi, om man misskött ekonomi eller inte eller haft tur/otur med värvningar/försäljningar, spelutveckling etc är däremot en annan om än relevant fråga.
-Ja och i år överraskade man "expertisen" igen. Varberg har från konkurshotet 2018 byggt sin ekonomi till att vara starkare än någonsin på bara 3 år. Det har delvis skett genom lite tur så klart (man var på håret att åka ner i Division 1 2018), att man har fått rätt personer på plats i organisationen som varit skickliga på att scouta okända spelare som sedan kunnat säljas vidare och så klart att man gick upp och har lyckats hålla sig kvar i Allsvenskan.
HBK hade väl Superettans största budget 2019 och troligen även 2020? När då det allsvenska avancemanget uteblev ledde de höga kostnaderna och uteblivna intäkter till en försämrad ekonomi. Och det är väl just detta som är pudelns kärna för mig, valet av strategi, det finns andra vägar att nå framgång än att ta på sig en för stor kostym.

Jag gissar utan att veta att båda lagen har rimligen jämförbara lönenivåer och löneförväntningar. Om jag som du refererar till Aftonbladets lönestatistik för allsvenska spelare 2021 (baserat på 2020 lönestatistik) så är de tre refererade topplönerna för respektive lag väldigt lika, marginellt högre total för Bois för dessa. Redovisade personalkostnader för Bois resp HBK för 2020 var 18,9 och 23,4 Mkr likt tidigare förmodligen en reflektion av satsningar och redan ingångna avtal. Vad gäller Jockes och Haglunds löner så följer det väl samma mönster - tvivelaktigt om Jocke har och kommer att ha lägst lön i allsvenskan, då lär det krävas ett stort Boishjärta för att han skall stanna kvar - tillåt mig tvivla på om detta är riktigt och isåfall uthålligt.
-Jag tror att HBK fortfarande ligger klart över BoIS lönenivåer överlag, annars ljuger Joakim Persson för mig! Har inte läst AB:s lönestatistik på spelarnivå utan det var tränarlönerna jag refererade till. Men vad gäller lönerna för 2020 för hela truppen inklusive tränarna så låg ju HBK ett par miljoner över BoIS ifjol.
Nej, Joakim Persson sitter säkert i en bra sits för att omförhandla sin lön med ett par år kvar på kontraktet, däremot tror jag inte man kommer att bränna iväg pengar på någon astronomisk höjning för det går emot föreningens filosofi som jag uppfattar den. Och när nu HBK har varit och är i en sådan akut ekonomisk krisstuation varför, förutsatt att AB:s uppgifter är korrekta, betalar man en tränarlön som ligger topp 5-6 i Allsvenskan? Att Jocke Persson skulle ha lägst lön i Allsvenskan tror jag inte att jag har påstått men det kan säkert stämma att han har det.

Fotbolldirekt listan. Kalla mig fotbollsnostalgiker men jag känner alltid lite extra för spelare som vuxit upp och kommer från närmiljön och likt spelare som spelat länge i en klubb oftast visar ett stort hjärta för sin klubb. I min värld är dessa en stor del av banden med supportrar och lokalt intresse. Det är dessa som för kulturen vidare. Ofta blir dessa också kvar eller kommer tillbaka till ”sin” klubb och stad och förstärker på så sätt kontinuitet och tradition.
-Ja jag kan hålla med om att det är trevligt men kanske inte alltid så verklighetsförankrat. HBK har ju faktiskt under många år haft svårt att få tillbaka "bygdens söner". Peter Larsson valde HIF och var tillbaka först när han var 33-34 år. Andreas Johansson valde Janne A och Norrköping, var hösten 2016 på väg att komma tillbaka till Halmstad men valde att förlänga ytterligare 2 säsonger med IFK. Tillbaka i Halmstad var han först den säsong han skulle fylla 37. Fallet "Dusan Djuric" känner väl alla HBKare till. Två år yngre än "Ante" var han också tillbaka 2019 till slut. Att de inte kom tillbaka tidigare kan man fundera på men det är väl ingen vild gissning att pengarna spelade in. Gällande Dusan Djuric vet vi ju till och med att så var fallet. Och detta är enligt mig inget konstigt för det är ju bara att gå till sig själv. Men klubbkänsla? Ja, till en viss gräns men inte så mycket när det väl kommer till kritan tror jag. Vad klubbkänslan är värd vet man väl först när den sätts på prov, t ex genom erbjudanden från andra klubbar? 
Javisst, sedan har ju även Marcus Antonsson återvänt på lån (vi får se om han stannar) och Viktor Ljung, som dock inte spelat en minut i seriespel på två år.  
 
Fotbolldirekts ”Speltid i Allsvenskan 2021 för spelare som är födda på 2000 talet” faller i det här fallet väl ut för Bois men jag menar att en sådan ögonblicksbild inte speglar långsiktig talangutveckling i klubben mer än högst vinklat.
-För mig är det ingen ögonblicksbild utan bar en bekräftelse på det jag själv observerat under senare år vad gäller både lag i Allsvenskan/Superettan. När Varberg kom upp i fjol var man direkt bra på att ge speltid till de yngre och den trenden har fortsatt i år. Sedan var inte Fotbolldirekts lista en "talangutvecklingslista" utan just en lista över vilka som släpper fram flest unga spelare i serien även om jag personligen är övertygad om att det i förlängningen leder till just talangutveckling. Och där hade jag önskat att HBK gav fler unga spelare chansen för som jag ser det är det lönsamt på både kort och längre sikt.

Låt oss hoppas att vi kan få fem säsonger framåt att jämföra Bois och HBK i Allsvenskan, då kan man kanske börja dra slutsatser. Bois spelarna Tashreeq Matthews 785 min, Gideon Mensah 380 min, Luke Le Roux 351 min, Albin Mörfelt 319 min, Victor Karlsson 159 min är alla fostrade i utomsocknes klubbar - men ja, scouting och vidareförädling är en viktig del i ett lagbygge och bidrar till viktiga inkomster.
-Ja det stämmer. De har hämtats från Sydafrika, Nordsjälland, IK Frej och Onsala närmare bestämt. Men har jag hävdat att de är egna talanger eller att BoIS skulle få fram flest egna talanger? Det jag hyllat är främst klubben fingertoppskänsla i sin scouting och att man vågar ge de yngre chansen. Och precis som du skriver, dessa parametrar har varit oerhört viktiga för att bidra till ökade inkomster.

Spelare som fått den största delen av sin fotbollsfostran i Bois och som har större lokalförankring som André Boman 117 min, Oliver Alfonsi 83 min och Montader Madjed 14 min har i min värld större förutsättningar för att bli kulturbärare och Bois legender - övriga tidigare nämnda får gärna överraska mig.
-OK, vi kan räkna Madjed som "egen" om du vill fast han kom från Öster i år som sagt. Jag tror nog att dessa unga killar precis som de flesta även i andra lag har drömmar och ambitioner att ta sig längre i karriären än Varbergs BoIS vilket också är en del av föreningens filosofi för att kunna locka till sig yngre talangfulla spelare - Varberg ska vara en plats där du kan utvecklas för att ta nästa steg. Att tro något annat är nog ganska orealistiskt. Sedan hoppas man så klart att de vill/kan komma tillbaka någon dag.

Jämförelsen mellan Erik Ahlstrand (215 min) och Varbergs egna kommun spelare är korrekt - den är i min kommentar liksom hela resonemanget helt relaterad till Fotbolldirekts lista och de spelare som tagits upp på den.
-OK, mina siffror baserades på statistiken fram till omgång 28 och inte Fotbolldirekts statistik från i somras. Till kommunen hör ju även Tvååker och därför räknade jag även in Albin Winbo och Alexander Johansson

Mina slutsatser:

  1. Bois är i skrivande stund Hallands bästa seniorlag i herrfotboll.
  2. HBK har Hallands bästa fotbolls akademi och Sveriges bästa U21 lag
  3. Viktigare för HBK än för Bois att klara kontraktet i Allsvenskan i år
  4. Ekonomiska resurser har stor korrelation till placeringsmöjlighet i Allsvenskan, just nu är det fördel Bois
  5. Kortsiktigt kan resultat uppnås med finurlighet, chansningar och en del tur
  6. Elitnivå över längre tid kräver målmedveten talangutveckling och scouting som skapar ekonomiskt överskott
Redaktörens reflektioner
  1. Korrekt.
  2. JA, men det faktum att Varberg var i semifinal indikerar väl att även BoIS:s akademi också är på G.
  3. Nja, kanske. Med tanke på Varbergs låglönestruktur är detnog så att de klarar en omställning till Superettan bättre.
  4. Ja, statistiskt sett finns en stark korrelation mellan t ex omsättning och historiska placeringar, däremot bygger inte Varbergs framgångar på senare år på att man dragit direkt nytta av sin förbättrade ekonomi, däremot kan den lägga grunden till framtida framgångar. 
  5. Ja, men finurlighet kan även översättas till ett mer långsiktigt arbetssätt. Det tydliga arbetssättet/strategin kan också ge utrymme för chansningar, som Jocke sa till mig i en intervju: "ju fler vi plockar in desto större chans att någon lyckas"
  6. Ja, och talangutveckling kräver också att man tydligt satsar på att ge de yngre speltid på seniornivå. Jag skulle också vilja lägga till att man använder sina resurser på ett förnuftigt sätt så att man får ut så mycket som möjligt av dessa.
Och slutsatser: 
Varbergs BoIS har byggt sin ekonomi på senare år genom att scouta väl och i huvudsak värva yngre, oetablerade spelare på lite lägre nivå men som OCKSÅ har erfarenhet av seniorfotboll vilket är viktigt för då blir omställningen till allsvenskt spel lättare. Att man sedan i kombination med låga lönekostnader kunnat vidareutveckla dessa spelare och sälja vidare har byggt ekonomim i kombination med den uppsida man får av allsvenskt spel. Pengarna har i huvudsak använts till att bygga organisationen runt laget och akademin medan man behållit sin låglönestrategi enligt uppgift (vi får se sedan när årsredovisningarna för 2021 kommer). Det tycker jag är ett långsiktigt tänk. 

HBK har en femstjärnig akademi och flyttar upp många egna spelare i A-truppen. Dessa får sedan inte så mycket speltid utan istället värvar man in etablerade och ofta skadebenägna spelare som tar startplatsen som de yngre spelarna kunde haft. Varför litar man inte på de spelare man får fram i större utsträckning? Ofta förs argumentet fram att de viktigaste är att etablera sig i Allsvenskan nu och då behövs rutin men tittar man på HBK så har de ju från en stabil mittenplacering i somras fallit igenom till en trolig kvalplats med sin rutinerade trupp på både spelar- och ledarsidan -varför?

Man har som skribenten ovan skriver haft en stor kostym med Superettan-mått mätt och relativt höga spelarlöner. Detta i kombination med att man värvar in spelare utan något större återförsäljningsvärde på marknaden har bidragit till den försämrade akademin. Att flera av de spelare man värvat in varit rejäla felsatsningar som knappt kunnat spela har inte heller hjälpt. Klubben menar vidare att man får "jobba med det man har" eftersom man inte har resurser till att värva in etablerade spelare av högre allsvensk kvalitet. Men det tycker jag är en sanning med ganska stor modifikation. Genom att jobba "smartare" och mer aktivt med scouting hade man kunnat vässa kompetensen på ett antal positioner och på så sätt höjt hela lagets kvalitet. Magnus Haglunds kontinuitetstänk och hemvävda satsning höll i Superettan men har inte riktigt visa sig hålla i Allsvenskan där lagen är bättre. Där hade HBK behövts mer spetskompetens, inte minst gällande målskyttet. Min önskan är att även HBK ska anta ett annat arbetssätt för att på sätt bättre kunna utveckla sina talanger, få avkastning för dessa och kunna bygga klubbens ekonomi på ett mer långsiktigt sätt.  

Jag förstår att en del inte gillar att man för fram dessa synpunkter men samtidigt borde kanske ilskan istället riktas mot den i princip totala avsaknad av kritisk granskning som finns hos de lokala medierna? "Riktig journalistik gör skillnad" är deras slogan - jo men tjena!   

Redaktör Roper2021-12-03 06:20:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS