Säker seger hemma mot Malta

Säker seger hemma mot Malta

Sveriges U21-landslag tog ett ytterligare kliv mot EM 2019.

Det var ingen spraklande inledning som vi fick se i hällregnet på Olympia i Helsingborg. Malta stod upp bra första halvtimmen och Sverige kom inte till några heta avslut inledningsvis. 

Närmast var Häcken-spelaren Joel Andersson som väggpassade fint med Mattias Svanberg och Isak Ssewankambo, löpte in från sin vänsterkant till boxen, och kom fri. Men Andersson kom ur vinkel och läget rann ut i sanden. Andersson var för övrigt riktigt bra i matchen och har varit en Sveriges starkaste spelare under kvalets inledande matcher.

Den nämnde Ssewankambo hade en bra match och var tryggheten på mittfältet. Fördelade boll och var ett hot offensivt. Molde-spelaren tog innan halvlek tag i matchen och visade vägen framför den tappra publiken som trotsade regnet. Sköt från distans och Sverige fick en hörna. Det blev rörigt framför Malta-keepern och i situationen efteråt stannade många spelare kvar. Ett inlägg kom och Ssewankambo mötte upp med pannan. Nicken var utmärkt och seglade in i hörnet till Roland Nilssons stora glädje.

Att få med sig 1-0 inför halvtidsvilan var av största vikt, spelet var okej, men långt ifrån perfekt med tanke på vad U21 visat upp tidigare i turneringen.

Carlos Strandberg var rätt anonym i första halvlek där hans partner, Alexander Isak, tog större plats. Men som den målskytt han är klev han fram igen och precis som i mötet mot Cypern blev det fler än ett mål för Carlos denna kväll.

2-0 smällde han distinkt in med vänsterfoten efter ett fint inlägg från vänsterkanten redan efter fem minuter. Sverige kopplade alltså tidigt greppet om andra halvlek och 20 minuter senare var det dags igen.

Kanske kvällens snyggaste anfall som drevs upp från högerkanten, bollen gick vidare centralt och därefter snabbt ut på vänsterkanten till Erdal Rakip. Malmö-mittfältaren servade känsligt in bollen i boxen där Carlos Strandberg utan problem satte huvudet till och placerade 3-0.

Klappat och klart. Tre poäng på Olympia var i hamn. Nu ligger Blågult på andra plats i gruppen efter tre spelade matcher på sju poäng och åtta gjorda mål. Inte illa presterat av den nya generationen som med stormsteg avancerar mot slutmålet, EM i Italien och San Marino 2019. Belgien leder grupp sex på åtta poäng men har en match mer spelad än Sverige.

Fortsätter Sverige på liknande sätt talar mycket för att Nilssons mannar kommer utmana om direktplatsen till mästerskapet 2019. 

Kanna på, kanna på!

Sverige 4-4-2 fr.h: Dahlberg – Wahlqvist (K), Dagerstål, Brorsson, Andersson – Rakip, Ssewankambo, Salétros, Svanberg (Asoro 62') – Isak (Engvall 70'), Strandberg (Larsson 80')

Sverige U21 - Malta U21 3-0 (1-0)
1-0 Ssewankambo 31'
2-0 Strandberg 50'
3-0 Strandberg 70'
Olympia, Helsingborg

*** *** ***

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2017-10-10 21:07:00
Author

Fler artiklar om Sverige U21