Semikrönika: varbergsfotbollen har en plan - men vem fan är det som skriker?
Hörde du det där, Jocke?

Semikrönika: varbergsfotbollen har en plan - men vem fan är det som skriker?

Kanske dags att skruva upp volymen på hörapparaten?

Varbergs GIF har haft en strulig säsong i division 2 västra Götaland med redan två avverkade tränare och stundtals svårt att få ihop fullt lag ibland har det känts som. Det har bland annat inneburit att spelare lånats ut från Varbergs BoIS i enskilda matcher under våren och nu fördjupas samarbetet:
Kittet som håller samarbetet ihop heter Ali Kraym, som ska träna såväl Varbergs Gifs A-lag som Varbergs Bois U19-lag skriver Hallands Nyheter. 
– Det som är unikt i samarbetet är att vi kan flytta spelare från ungdomsled i ett tidigare skede och ge dem en unik möjlighet att få seniorerfarenhet, säger Bois-managern Joakim Persson.

Varbergs U19-tränare Ali Kraym ska alltså även träna Varbergs GIF:s seniorer i en gemensam träningsgrupp om jag förstått saken rätt. Det innebär att BoIS unga spelare både får träningsmöjlighet i seniormiljö och även kan spela seniormatcher med GIF i division 2. Är man sedan lite för bra för tvåan men inte riktigt redo för allsvenskt spel med BoIS finns även Tvååkers IF i division 1 som en tredje part i samarbetet. Jag tolkar det som att Varbergs BoIS vill vidareutveckla det framgångsrika konceptet med att scouta yngre spelare i lägre divisioner där just seniorerfarenhet setts som viktig och samtidigt stärka den lokala prägeln genom
ge fler unga spelare från kommunen chans till seriespel. 

-Vi hoppas och tror att det kortsiktigt blir jävligt bra, men att det långsiktigt blir ännu, ännu bättre, säger Joakim Persson till HN och tillägger: Det är viktigt att varbergsfolket får se sina spelare i divisionsspel och att det blir fler av dem.

Ytterligare en indikation på att Varbergs "nya" förhållningssätt är att man i veckan flyttade upp den egna produkten Jacob Redenfors i truppen som därmed ansluter till den den alltmer tilltagande skaran av lokala spelare i truppen.
-Det är extremt viktigt, men framförallt är det en signal om att vi oavsett vad folk tycker och tänker och skriker om vad vi ska göra så kommer vi ligga kvar på samma koncept. Vi vill ha upp våra egna, vi vill ha lokala killar, vi vill plocka upp spelare från lägre nivå och vilja utveckla dem här, säger Joakim Persson till HN och fortsätter:
– Sedan förstår jag att dem som vill att vi ska vara i Allsvenskan i all evighet vill ha en målskytt som gör 25 mål, men då får någon skänka oss 100 miljoner. Det viktigaste är att vi ger de yngre spelarna chansen, så får den där 25-målsmannen växa fram.

Lite samma retorik som Persson använde i min intervju med honom häromveckan när jag ställde frågan om det inte är en målskytt som BoIS främst behöver. Och med reservation för att allt som skriks i Varberg inte hörs ända ner till Skåne kan jag ändå inte låta bli att undra vem fan det är som skriker, men kanske får jag skruva upp volymen på hörapparaten?       

Samtidigt ger Persson lite dubbla budskap när han i samband med sin kontraktsförlängning förra veckan talade om att "taket inte är nått ännu" medan han nu verkar mena att Allsvenskan inte någon självklarhet för Varbergs BoIS.

Men oavsett tror jag att det fördjupade samarbetet inom varbergsfotbollen är en bra väg att gå. Vi får bara hoppas att fördjupning på varbergsdialekt inte har samma binnebörd som den hade i Halmstad när det av den dåvarande klubbhefen Tony Karlssons "konkretisering" av samarbetet med FC Köpenhamn blev noll och ingenting. 

fotnot: samarbetsavtalet med Varbergs GIF är skrivet över 2023 för att sedan utvärderas.  

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-07-01 16:43:07
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS