Sen vändning gav Giffarna tre poäng mot Sirius

Det var ett GIF Sundsvall som kom till start med tre spelare borta från föregående match. Efter en mållös första halvlek så gjorde Sirius mål en bit in i andra halvlek. Ställningen höll sig till 84:e minuten när Giffarna via först straff och därefter efter försvarsmisstag lyckades vända till 2-1 på runt minuten vilket stod sig matchen ut. Välbehövliga poäng för Giffarna som jagar nytt kontrakt samtidigt som Sirius alltmer fastnat i bottenstriden.

Giffarna tvingades till rejäla rockader i försvarslinjen efter ett par avstängningar och sjukdom. Med de tre mest naturliga vänsterbacksalternativen borta (David Myrestam pga skada, Pa Konate pga avstängning och Dennis Olsson pga sjukdom) så valde Tony Gustafsson att flytta ut tidigare högerbacken på en väldigt ovan vänsterbacksposition samtidigt som Pol Moreno fick chansen på mittbacken. I övrigt behöll man samma startelva vilket innebar att Omar Eddahri återigen fick starta på bänken.

Första halvleken var rätt befriad från vassa målchanser. Närmast var Jonas Lindberg, Christer Gustafsson och Kebba Ceesay för Sirius och Peter Wilson för Giffarna. Christer Gustafsson fick ett väldigt fritt läge som placerades utanför och väl borde varit mål och väl även varit det om det varit en anfallare som fått läget. Apropå anfallare så är det anmärkningsvärt hur tunt med alternativ Sirius har på positionen när man verkar ha placerat Philip Haglund som ensam anfallare. Spetsen framåt syntes för övrigt inte under hela matchen för Sirius del och man måste nog ta sig en rejäl funderare hur man kan hitta någon som kan spela som naturlig anfallare. Dagens anfallsspel imponerade i alla fall inte. Kebba Ceesay och Jonas Lindberg var de enda som på allvar prövade David Mitov Nilsson utöver Sirius mål. r han tvingade Mitov till en kvalificerad räddning när Mitov stod förhållandevis långt ut. För Giffarna var Peter Wilson ständigt på hugget och var vid flera tillfällen nära avslut. Vid ett tillfälle tvingade han Sirius målvakt till räddning och vid ett annat så var det inte så oävet när han sökte skott i väldigt dålig vinkel. Wilson var riktigt bra i första halvlek medan han i andra halvlek fick färre bollar emot sig. Wilson tveklöst en av sina bästa matcher den här säsongen och det är uppenbart att Tony ändrat till ett spel och position som passar Peter så mycket bättre.

I första halvlek var Giffarna det lag som hade ett övertag i det offensiva spelet trots att Sirius hade de två farligaste målchanserna då Sirius inte hade just något annat medan Giffarna hade många fina pass som sånär resulterade i något. Framför allt var det Batanero som stod för dessa. Batanero har för övrigt höjt sig rejält senaste matcherna.

I halvlek byttes Pol Roige ut mot Omar Eddahri. Roige hade varit i det närmaste osynlig i första halvlek så det var ett logiskt byte om än överraskande att se Giffarna byta så tidigt i matchen, speciellt som man var det lite bättre laget i första halvlek i mitt tycke. Eddahri var en rejäl vitamininjektion och fick väldigt många bollar att jobba på. Det var dock ingen av alla dessa bollar som resulterade i mål för Giffarna men de bidrog sannerligen till att Giffarna kunde skapa ett tryck under större delen av andra halvlek mot Sirius. Det var Giffarna som startade andra halvlek klart bäst och det var därför en kalldusch när Sirius tog ledningen efter mål av Jonas Lindberg. Sam Lundholm skapade sig yta och slog ett inåtskruvat inlägg som Jonas Lindberg mötte med skallen och nickade förbi Mitov Nilsson som inte på något sätt kan lastas för baklängesmålet. Efter målet fortsatte Giffarna sin press och för att ytterligare öka pressen byttes Mas Costa in för Oliver Berg i 73:e vilket i princip innebar byte till 2 renodlade anfallare och därefter flyttade man upp laget ytterligare när Tobias Eriksson byttes in för Björkander och man gick över till trebackslinje.

Trots att Giffarna skapade rejält med lägen så var det en ren tillfällighet som ledde till kvittering. Johan Blomberg skjuter bollen och träffar Daniel Jarls arm. Inte ens med den nya offsideregeln som är mer generös med att ge straffar för sådant som inte egentligen försvarande spelare kan lastas för borde ge en straff där då åtminstone i mitt tycke Jarls arm är längs kroppen och i naturlig position. Möjligen kan man anse att han drar in armarna närmare kroppen och därför stoppar bollen men det är sannerligen en svår regel att bedöma efter och det är tveklöst inte en självklarhet vad som är korrekt domslut. Oavsett fick Giffarna straffen och den förvaltade David Batenero mycket väl för att i 84:e minuten placera in kvitteringsmålet. Det tog inte många sekunders effektiv tid efter målet förrän Giffarna tog ledningen. Återigen är Daniel Jarl olycklig. Han slår bollen till Omar Eddahri som gör en stark individuell prestation och skjuter bollen hårt med dålig precision från långt avstånd. Det är dock inte Jarl som är den stora syndaren för detta mål för här gör Isak Nilsson ett riktigt dåligt målvaktsingripande då han dämpar bollen istället för att styra eller boxa bort bollen och bollen dimper då ner hos Tobias Eriksson som vaket jagar retur och därför förhållandevis enkelt kan raka in bollen i mål.

Efter 2-1 målet jagar Sirius en kvittering men är aldrig nära utan det blir endast långbollar mot Giffarnas försvar som skapar oreda men knappast ens en halvchans. Istället är det närmare att Giffarna ska avgöra genom kanske främst en soloprestation av Omar Eddahri som i sista stund rensas undan när han endast har målvakt kvar att passera.

Giffarna gör en än bättre match än mot Sirius. Framför allt förtjänar Mitov Nilsson, Batanero, Wilson och Eddahri och försvaret riktigt bra betyg. Förvisso skapar Sirius fyra vassa målchanser varav ett blev mål men det var ändå betydligt bättre försvarsspel än det mesta man sett i år trots att man körde med ett offensivt anfallsspel. Något som är värt att lyfta fram är vilken oerhört bra kvalitet Mitov Nilsson har i spelet med fötterna där han bortsett från de två misstagen i slutet mot Kalmar gjort det riktigt bra och hjälpt till att hålla spelet igång trots motståndarpress.

Plötsligt är Giffarna på kvalplats och det tycks plötsligt som chanserna att klara kontraktet är rätt goda. För ett par matcher sen var det många hos GIF-supporters som i det närmaste gett upp hoppet om kontrakt. Nu är de uppgivna tankarna borta även om ingen förstås vill utgå från att man ska klara kontraktet trots att man skapat sig ett bra läge mot Falkenberg och AFC och har häng på flera lag och då framför allt Östersund som har ett riktigt jobbigt spelschema i avslutade omgångarna.