Supporterprofilen: Hans Bäckström

Här kommer en intervju med en av klubbens legendarer. Hur många av våra gamla Ordförande åker med på våra borta matcher, står i klacken på hemmamatcherna och brinner för klubben såsom denna herre? Det är med stor glädje som jag läst igenom denna intervju och ser ALL historia du delar med dig. Stort Bäckis! Hoppas ni får mycket nöje under er läsning.

Namn: Hans Bäckström
Ålder: 63 år
Skostorlek: 41 1/2
 
 
Hur kommer det sig att du började följa Oddevold?
Fotboll var sporten och ”alla” höll på Oddevold, självklart mycket tack vare G B Thordén, när jag växte upp.
 
Då fanns kvarterslag i sta´n och vårt lag på Strömstadsvägen i kv. Solbacken hette Stjärnans IF. Dräkten var identisk med den som laget på allas läppar, nämligen Oddevold, hade.
 
Vilka olika roller har du haft inom föreningen?
Det mesta kanske man kan säga dock ej pojklagsledare.

Meritlista: Lotteri, Knatteledare, Ungdomsstyrelse, Oddebollen, Huvudstyrelse cirka 15 år i följd varav sekr 5 år o ordf. 7 år, Valberedning i omgångar men nu 5(?) år i rad samt sist men inte minst legendarisk tomte i många många år.
 
Kommer du ihåg den första matchen du såg?
Nej inte någon exakt match men jag har många andra fragmentariska tidiga minnen som etsat sig fast från sent 50 resp. tidigt 60-tal. Här kan nämnas tjuvtittande från Lelångebanan på match på Oddevallen.
 
En ”supporterresa” med min far och många andra med tåg till Billingsfors. Heta derbyn mot Kungshamn. Möten med ÖIS som då hade innertrion G Gren, Agne Simonsson och Rune Börjesson. Matcher mot Elfsborg, HBK, Halmia, J-Södra, Sifhälla, Vaggeryd, Norrby, Huskvarna o Fässberg kommer jag också ihåg.
 
Minns även match mot Vasco da Gama samt Brasilien – Österrike -58 som viktiga för mitt fotbollsintresse.
 
Ditt största Oddevoldminne?
Mycket svårt att välja då jag fått uppleva så mycket via Oddevold genom åren. Ur arkivet plockar jag några speciella matcher som jag haft rejäl närhet till;

Cupseger -79 för vid den tiden div 4 placerade IKO över allsvenska IFK Norrköping med Gunnar Nordahl som tränare.
 
En annan stor händelse var cupsegern över Blåvitt -87. Matchbollar med fallskärmshoppare och Lundells ”snart kommer änglarna att landa” i högtalarna. Då var jag stolt där jag gick med min lille son vid handen på innerplan. Serieseger -72 med missat kval.
 
Nytt kvalspel mot Järla och Lund -81 men ännu bättre var Gullringen -86. Jag sjöng i spelarbussen hela sträckan från Huskvarna till U-a. Då var det fest.
 
Ett annat trevligt minne är segermatch -90(?) mot Helsingborg. Tony Fylksjö har show och gör mål på Janne Möller. Kontraktet räddat och fest på LF. Jim Hagan kör duck-walk på GG o Lollo Francisco prövar min långrock.
 
Gunnilse -10 är också mäktigt.
 
Kronan på verket får väl ändå bli promoveringen till Allsvenskan. Jag filmar tillsammans med övrigt mediafolk från sidlinjen. Zoomar in Torbjörn N vid spelarbås men även Stefan Mattsson på läktaren. Färd i Sune Björks dubbeldäckare till sta´n och Fröken Fräken-sång på Peters Place. Tider som gärna får bli klubbens framtidsmelodi.   
 
Favoritspelare genom åren?
Jag är mycket stolt över att ha medverkat till att Stefan Vennberg kom till Oddevold. Min sista stora värvning som ordförande. Därför rättvist att Stefans matchtröja är i min ägo.

Då jag tillåts nämna fler spelare lyfter jag fram ännu några. I hård konkurrens med Dick Last väljer jag som målvakt Magnus Kihlstedt. Målmedveten och träningsvillig. Matchtröjan är med på alla friluftsdagar.
 
Backlinje Tommy Staf f d Larsson. Lojalitet och ödmjukhet.

Mittfält Ralf Jansson. Energi och styrka.

Anfall Martin Larsson.Teknik och finess.
 
Om jag måste utse EN favorit så faller mitt val på Martin Larsson som all-time-spelare.
 
Observera att jag har Peter ”går på vattnet” Larssons matchkängor på vinden. Är alltså beredd om jag skulle kallas in under fanorna .  
 
Har du någon speciell favorittränare som varit i klubben?
Många fantastiska tränare har jag fått höra och se agera under mina år i Oddevold.
 
Kul att ha upplevt Imre Markos. Vidare är det stort och tacksamt att ha fått möta och byta tankar med namn som Janne Nordström, Janne ”Stuttgart” Olsson, Tommy Söderberg, L-O Mattsson, Nanne Bergstrand och Torbjörn Nilsson. Samtalat med ”Svennis” i hotellbaren Norrköping -81.
 
Följande år var Roy Hodgson med mig i skolan samt fikade vi på Kurveröd. Autografen finns i gästboken. Dessa legendarer i all ära men jag vill också här lyfta fram Olof Engelbrektsson för fint ungdomsarbete.

Christer Hällgren anonym för många men han gick i bräschen för t ex U-21 satsning på tidigt -80-tal.
 
Favorit bland tränare blir dock Peter Engelbrektsson. Vi kamperade ihop under många år och jag vill tillskriva honom oerhört stor del i att IKO etablerade sig inom elitfotbollen under de år som blev. Peter E således min tränare och ledare nummer ETT.
 
Vilka styrkor har klubben enligt dig?
Varumärke. Kompetent klubbledning samt OKS. Oerhört lojala och stryktåliga fans. Mycket glädjande med alla nya ansikten som nu verkar för klubben så det finns säkert en bra framtid.
 
Tycker du det finns något som Oddevold är mindre bra på?
Medlemsvård. Ungdomsverksamheten kan och måste bli bättre. Att skapa ett stabilt vinnande koncept såväl vad gäller ekonomi som fotboll. Vi kan bli mer ödmjuka och lära av andra.
 
Har du något förslag på hur klubben skulle kunna öka sina intäkter?
Detta ej min gren, men försöker ändå. Ta över Lane Loge... nej men kanske hitta någon typ av återkommande arrangemang t ex i form av någon mässa som jag vet diskuterats. I ett sådant perspektiv kanske ett ägande av Vallen skulle vara bra. Starta en sportbar. Under denna rubrik har jag inget att lära ut utan litar på alla er andra.
 
Vilken målsättning tycker du klubben skall ha kommande säsong?
Förlängt kontrakt
 
Var i seriesystemet ligger Oddevold år 2013?
Måste bara våga och tro på Superettan.
 
Har du haft någon egen spelarkarriär?
Pojklagsträning. Något enstaka inhopp i den tidens mycket starka 14 resp. 16-årslag. Musiken fick bli surrogat för utebliven fotbollskarriär.
 
Till sist vill du tillägga något?
Hur få det där riktiga DRIVET i föreningen? Minns t ex legendariske och dynamiske Nisse Blomqvists betydelse för Oddevolds uppmarsch till eliten på sin tid.
 
Vi måste bli många och fler som verkligen BRINNER för klubbens verksamhet.

Stor glädje är det därför att kunna notera som jag tycker ett nymornat intresse för klubben på många håll och kanter.
 
Varför detta stora intresse?
Ja kan det inte vara så att Oddevold som få andra lyckas BERÖRA på ett så positivt sätt.
 
Snabbfrågor!
 
Konstgräs eller vanligt gräs?
Vanligt gräs
 
Bohusläningen eller Radio Väst?
Bohusläningen
 
Lars Lagerbäck eller Erik Hamrén?
Lagerbäck
 
Vinna en match med 5-4 eller 1-0?
5-4
 
Drömvärvning?
Aleksandar Kitic
 
Expressens Mats Olsson eller Aftonbladets Simon Bank?
Simon Bank, ty han behöver ingen löjlig hatt som Mats Olsson. Enda goda med sistnämnde är att han rekommenderat låten ”Stumbled into heaven” med Sulo och Louise Hoffsten. Absolut ej Lasse Anrell. Han bör ägna sig åt sina pelargonior som han lär vara expert på.
 
Vad önskar du dig i julklapp?
Att familjen får ha hälsan i alla år samt att tomten kommer med många sköna kronor till Oddevold.
 
 
Vi tackar dig Hans för denna sköna läsning!

Hoppas nu att vi får se dig i lite roliga uniformer/hattar/mössor när träningsmatcherna börjar.


Vid pennan
/JOJO

JOJOmarkus.wikstrom85@gmail.com2010-12-15 18:49:00
Author

Fler artiklar om Oddevold