SvartVitt summerar tredjedelen

SvartVitt summerar tredjedelen

Efter tio matcher med blandade resultat och ett stundande speluppehåll har det blivit tid för redaktionens skribenter att summera den första tredjedelen. Först ut är Erik Johansson.

Betyget på ÖSK
- Det har varit väldigt mycket upp och ner. I början plockade vi en hel del poäng trots att spelet inte stämde till fullo. Vi hamnar sedan i en svacka där vi dock med bättre skärpa borde kunnat plocka poäng mot Kalmar hemma och med lite flyt även fått med oss poäng från Malmö. Med tre raka segrar (cupen inräknat) så känns det i vilket fall som att vi är på väg i rätt riktning och att maskineriet börjar rulla igång ordentligt. Betygsmässigt är det svårt att ge bättre än godkänt då klubben har som mål att ligga högre upp i tabellen.


Bra och dåligt
- Bra = de tunga nyförvärven har levererat. De två jag tänker på är givetvis Valdet Rama och Andreas Haddad. Valdet Rama har kommit in som en frisk fläkt och kan redan nu göra lite som han vill med de allsvenska försvararna. Sägs att han inte är i matchform än så man kan ju undra vad han kan uträtta när han är fulltränad. Andreas Haddad finns det inte mycket att orda om, han gör mål och fungerar utmärkt som target i ÖSK:s 4-3-3. Synd att skadan dök upp men sådan är fotbollen, men Haddad har som många vet gått igenom värre saker.
Dåligt = det annars så säkra hemmaspelet får väl kategoriseras som dåligt. Mot Gefle hade vi ledningen två gånger om men lyckades kamma noll i slutändan. Mot Helsingborg så ägde vi matchen i dryga 70 minuter men släpper till en kvittering. Mot Kalmar så har vi 70-30 i bollinnehav men åker dit på två kontringar och en förlust. Spelmässigt har det inte varit dåligt, så kanske borde omformulera mitt svar till att vi har varit dåliga på att stänga matcher istället och då framförallt på hemmaplan.


En spelare i varje lagdel som utmärkt sig
- I den nedre regionen skulle jag vilja lyfta Patrik Haginge som inte enbart har förvånat mig med ett stabilt försvarsspel utan även ett starkt offensivt spel med flera inspel som i slutändan resulterat i mål. Fotbollslivet är säkerligen bättre än på länge för Patrik. På mittfältet så vill jag säga Fredrik Nordback som jag inte trodde alls på innan säsongen. Känns som att han lyft sig åtskilliga snäpp och faktiskt utvecklat sitt offensiva spel på äldre dar. Den vackra utsidan mot GAIS höjer betyget ytterligare. I anfallet så får det bli Valdet Rama som trots sitt inte alltid säkra positionsspel lyfter ÖSK med sin teknik och sitt fina steg. Det finns fortfarande en stor utvecklingspotential hos honom vilket gör det hela än mer intressant. Målet mot Norrköping håller hög internationell klass och man kan anta att scouter redan nu börjat hålla koll på vårt nyförvärv.


Utvärdering av nyförväven
- Som jag nämnde tidigare är jag väldigt nöjd med våra ”stora” nyförvärv och där ska ledningen med Sixten Boström, värvningsansvariga och scouter ha cred för sitt arbete. Är säkerligen inte det enklaste att hitta spelare som passar in i ett spelsystem men både Haddad och Rama har visat sig vara klockrena. Även Haginge har jag nämnt tidigare som lyckats otroligt bra än så länge. Spelare som William Atashkadeh, Ahmed Yasin, Emil Berger och Josef Ibrahim får anses som stora löften och även där vill jag hylla ledningen som lägger vikt på framtiden. Även kul att se att ÖSK äntligen lyckas ta vara på spelare i närområdet.
 

Förhoppningar
- Jag hade inför säsongen förhoppning om en plats ute i Europa igen, vilket inte har förändrats. Helsingborg ser oerhört starka ut och får nu ses som stora guldfavoriter, men vi borde kunna vara med och slåss omkring topp tre. Det som kanske har förändrats är min syn på bredden i truppen, många var det med mig som ansåg att vi hade en av de bredaste trupperna i Allsvenskan. När Nordin Gerzic och Andreas Haddad gick sönder så ändrades min uppfattning totalt och jag är nu livrädd för minsta lilla förändring. Har bland annat haft sömnsvårigheter efter att Alejandro Bedoya blev uttagen till landslaget inför Gold Cup.
 

Om du fick vara tränare
- Om jag fick fria tyglar så skulle jag förmodligen inte göra något annorlunda än vad Sixten gör idag. Möjligtvis skulle jag välja att slänga in det yngre gardet framför spelare som Tommy Wirtanen och Robin Staaf. Å andra sidan anser jag att det bästa laget ska spela och det är kanske dessa herrar som presterat bäst på träning.


Viktigast av Almebäck, Alvbåge, Bedoya och Gerzic
- Oerhört svår fråga där man ej heller ska underskatta den sociala aspekten; hur beter sig spelaren utanför planen, ledarförmåga, teambuilder o.s.v. Nordin Gerzic säger jag rent spontant trots att jag är en större fan av Bedoya. Jag tror att Nordins lugn med bollen och även den erfarenhet han samlat på sig väger tyngre än de övriga. Han har även en lokal koppling och trots att han inte är en egen produkt så ser publiken honom som en örebroare med hög igenkänningsfaktor.


Bästa matchen
- I 60-70 minuter mot Helsingborg var vi riktigt stabila och sett till motstånd så måste de vara den bästa insatsen, trist nog fallerar vi på slutet så jag måste välja Norrköping borta. Inte det bästa motståndet vi stött på men en svår match på förhand ändå. Tyckte vi spelade ut dem under långa stunder men precis som mot Helsingborg så låter vi dem ta över matchen. Den här gången kunde vi dock kontra in 0-2 och plocka tre mycket viktiga poäng.

Bästa målet
- Nordbacks 2-1 mål mot GAIS. Bollen från Paulinho till Bedoya, Bedoya klackar vidare bollen till Nordback som på ett tillslag med yttersidan sätter den högt i bortre hörnet.

SVARTVITT2011-06-03 09:00:00
Author

Fler artiklar om Örebro