En poäng i premiären efter straffmiss

Sverige spelade jämnt med stjärnspäckade England och skapade ett antal målchanser. Mot slutet fick Linus Wahlqvist en ypperlig chans att avgöra från straffpunkten, men han missade och det blev bara kryss för svenskarna.

Sverige hade ett enormt supporterfölje när de mötte England i premiären av U21-em. Hela den ena kortsidan var fylld av gulklädda sjungande svenskar, samtidigt som England hade ett fåtal fans på plats.

Sverige ställde upp med följande elva från start:
Anton CajtoftLinus Wahlqvist, Filip Dagerstål, Jacob Une Larsson, Adam Lundqvist – Simon Tibbling, Melker Hallberg, Kristoffer Olsson, Alexander Fransson – Pawel Cibicki, Gustav Engvall.

Detta lag med en stomme av allsvenska spelare mötte ett stjärnspäckat engelskt landslag med etablerade Premier League-spelare som Nathan Redmond, James Ward-Prowse, Calum Chambers och Jordan Pickford och högt aktade talanger som till exempel Tammy Abraham och Mason Holgate. Här är hela Englands startelva:
Pickford – Holgate, Alfie Mawson, Chambers, Ben Chilwell – Ward-Prowse, Lewis Baker, Nathaniel Chalobah, Jacob Murphy – Redmond, Abraham.

Sverige tillbakatryckta tidigt
England visade direkt hur de ville angripa matchen. De hade mycket bollinnehav och försökte spela kortpassningsspel för att sedan sticka in en djupledsboll bakom Dagerstål och Larsson. Sverige såg stabila och trygga ut inledningsvis, mfter att ha känt lite på svenskarna första fem minuterna började England tidigt trycka på för ett ledningsmål. De var farliga framför allt med inlägg och hörnor.

Sverige hade svårt att få tag och hålla i bollen. De försvarade sig diciplinerat, men England fick ändå många chanser. Sverige behövde flytta upp pressen och utmana engelsmännen, som kunde rulla boll ostört.

Efter Englands press - Sverige tog över
Efter en tuff period där Sverige släppte till ett antal chanser lyfte de sig och tog över matchbilden en aning. De spelade sig ur Englands press och skapade en del chanser, mycket med hjälp av Cibickis genombrottsförmåga och Alexander Franssons skicklighet. Även Simon Tibbling och Adam Lundqvist var inblandade i mycket. Sverige vågade spela boll och skapade lite småchanser. Med halvtimmen spelad var känslan att lagen haft ungefär lika många lägen.

Med ett par minuter kvar av första halvlek fick Englands anfallsstjärna Tammy Abraham den dittills bästa chansen i matchen. Bollen studsade till honom efter ett inspel från kanten och han försökte sig på en bicykleta. Abraham fick en ren träff på bollen, men avslutet gick några decimeter över. Sverige fick gå till halvtidsvila med 0-0. Ett okej resultat med tanke på att England är den tuffaste gruppmotståndaren på pappret. Dessutom tycker jag att svenskarna gjorde en bra halvlek.

Om man jämför med hur Sverige spelade i samtliga första halvlekar i gruppspelet av U21-em 2015 tycker jag detta var bättre. 2015 blev Sverige ofta hårt pressade i första halvlek och början av andra. Sedan vaknade de på slutet och gjorde sena mål istället.  Såväl defensivt som offensivt såg det bra ut och inför andra halvlek kändes det positivt.

Cibickis superskott
Sverige fortsatte spela bra i andra halvlek. De rullade boll på ett lugnt och bra sätt. Mittfältarna kombinerade sig fram bra och Gustav Engvall blev mer involvrad i spelet samtidigt som Cibicki fortsatte skapa mycket. Med ungefär tio minuter spelade av andra halvlek var Sverige oerhört nära att göra 1-0. Pawel Cibicki fick bollen 25 meter från mål efter fint spel mellan Fransson och Hallberg. Pawel sköt ett stenhårt långskott i ribban. Ett mycket bra läge. Kort efter Cibickis superskott fick Gustav Engvall lämna planen, trots att han kom in lite mer i spelet i andra. Han hade ändå varit osynlig och inte presterat lika bra som Cibicki. In istället för Engvall kom Carlos Strandberg.

Strandberg fick en ypperlig chans att göra mål i 65:e minuten. Han fick en djupldespassning av Simon Tibbling och sköt med vänsterfoten precis utanför. Precis när det kändes som att Sverige hade övertag och var det enda lag som skapade chanser blev det farligt vid Anton Cajtofts mål. Efter ett långt inkast studsade bollen ut och nådde Ben Chilwell som tryckte till. Bollen tog på Adam Lundqvist och gick i ribban ut. På den efterföljande hörnan blev det också lite oroligt i Sveriges straffområde, men de lyckades reda ut det.

Kort senare fick England frispark i bra läge. James Ward-Prowses frispark dök ner lågt i Cajtofts högra hörn. Målvakten gjorde dock en fin räddning. I den efterföljande kontringen var Carlos Strandberg mycket nära att bli frispelad av Simon Tibbling, men Mawson gjorde en fin brytning.

I 74:e minuten ersattes Alexander Fransson, som gjorde en mycket bra insats, av Kerim Mrabti. Han kom in för att ändra matchbilden med sitt oförutsägbara spel.

Det gyllene läget
Med knappt en kvart kvar av matchen kändes det som att Sverige var en aning vassare och en aning närmare att vinna matchen. England blev tillbakapressade och lyckades sällan etablera eget anfallsspel. Mycket riktigt fick Sverige också en superchans att göra 1-0. Linus Wahlqvist bröt in i straffområdet och blev fälld mycket vårdslöst av Ben Chilwell. Högerbacken tog själv straffen och missade. Han sköt mitt i målet och Jordan Pickford stannade och räddade. På returen sköt Carlos Strandberg, men missade.

Straffen var den stora chansen Sverige fick och känslan efter det var att det inte skulle bli något mer. Mujo Tankovic kom in istället för Tibbling, för att skapa lägen och stärka anfallsspelet mot slutet. Det hände inget mer och Linus Wahlqvist blev lite av en syndabock. Han gjorde en bra match, men straffmissen är det folk kommer komma ihåg och det är också det som gör att Sverige bara får med sig en poäng istället för tre från den här matchen.

För att sammanfatta matchen var det en väl genomförd premiär av Sverige. De hade ett fint passningsspel, ställde upp i duellspelet och skapade många chanser. Det kunde lika gärna ha slutat med seger, men sett över hela matchen var 0-0 ett ganska rättvist resultat. Nu får Sverige ta med spelet från den här matchen till de kvarvarande gruppmatcherna mot Polen och Slovakien. Jag ser positivt på fortsättningen i mästerskapet.