Sverige U21 hämtade upp underläge i Budapest

Det blev en poäng mot Ungern efter sent mål från Jordan Larsson.

Det svenska U21-landslaget och Roland Nilsson fick en mardrömsstart i Budapest under fredagskvällen. Hemmalaget Ungern var laddade och kom ut hårt med mycket energi. Trots att den första målchansen kom till Sverige, efter att Franz Brorsson nått högst på en hörna från Anton Jönsson Salétros, skaffade sig det rödvita laget en tidig 2-0-ledning på Ferenc Szusza-stadion.

Två fina mål där det första kom efter inspel från nummer elva på vänsterkanten och ett kyligt avslut från deras nummer nio, Bence Bir. Sveriges målvakt Pontus Dahlberg var chanslös på bägge målen. Bence Bir skulle näta igen med högerfoten minuten senare när han blev snyggt framspelad av Ungerns nummer åtta och placerade in 2-0 i Dahlbergs bortre hörn.

Sverige hade problem i första halvlek och kom inte till lägen framåt. Men Gustaf Nilsson skulle dock vara med och skapa lite oreda innan domaren blåste för paus. Silkeborg-anfallaren tog emot bollen utanför straffområdet, tittade upp och lobbade över en pass till den febrilt springande Linus Wahlqvist på högerkanten. IFK Norrköping-spelaren sköt och Sverige fick en hörna.

En kort stund senare kom Nilsson fri, dribblade förbi målvakten och passade över bollen till Gustav Engvall som utan problem kunde lägga in 1-2 i tomt mål. Kontakt och en mycket viktig reducering innan paus.

Förbundskapten Roland Nilsson valde att sitta ner i båten och gjorde inga förändringar under halvtidsvilan, med facit i hand kanske han skulle gjort det. Sverige såg ganska trötta ut i andra halvlek och koncentrationen var inte på topp. Målvakt Pontus Dahlberg drällde med bollen, en ungrare högg direkt, och snodde åt sig bollen. Men han kom ur vinkel och skottet gick i stolpen. 1-3 på friläget där och matchen hade varit död.

Mittfältaren Isak Ssewankambo var ganska blek denna afton på innermittfältet och tappade boll med 15 minuter kvar, utan att vara pressad. Det såg enkelt ut när ungrarna stal bollen och gick till omställning. Men Pontus Dahlberg kunde göra en dubbelparad och revanscherade sig själv efter sitt misstag minuterna innan. En oerhört viktig situation där Dahlberg visade upp varför han ses som en av landets största målvaktstalanger.

Sverige repade mod och "Rolle" gjorde några förändringar. Jordan Larsson byttes in istället för Gustaf Nilsson och tre minuter senare var det kvitterat. Skåningen sköt distinkt med sin vänsterfot precis utanför boxen och bollen seglade snyggt upp i krysset, otagbart för Ungerns målvakt Patrik Demjen.

Så mycket mer skulle inte hända utan Sverige spelade av matchen. Joel Asoro kom in istället för Gustav Engvall och, han tog sig runt på vänsterkanten, precis innan domaren blåste av matchen. Men inlägget från Asoro nådde ingen svensk i boxen utan gick ut till inspark.

Jordan Larsson tycker jag har fått för lite speltid av Nilsson under höstens matcher. Idag visade han varför förbundskapten bör satsa på honom. Tillsammans med en frisk Carlos Strandberg tror jag vi kan få en sylvass duo i U21-landslaget framöver.

Nästa kvalmatch spelas 2018, tills dess kan vi konstatera att Sverige U21 är obesegrade, och ligger på andraplats i grupp sex. Vi är tre pinnar bakom gruppettan Belgien och har tagit två segrar och två kryss hittills. En okej start på kvalet och alla möjligheter finns fortfarande att kvalificera sig till U21-EM i Italien/San Marino 2019.