IFK Norrköping - Sundsvall
2 - 0

Tidig utvisning ställer till det för Giffarna
Det var hårt slit på mittfältet för Erik Andersson och co under premiären.

Det blev en tuff premiär i Svenska Cupen för GIF Sundsvall borta mot allsvenska IFK Norrköping.

Under lördagen vankades det tävlingspremiär för Norrlandslaget i Svenska Cupen. Sundsvall som för året tillhör en grupp med IFK Norrköping, IFK Göteborg och Sandvikens IF, fick inleda mot gruppfavoriterna IFK Norrköping på bortaplan.
Inför matchen fanns det en nyfikenhet kring hur tränare Åhnstrand skulle formera laget. Svaret blev en 3-5-2 uppställning, eller 5-3-2, beroende på hur man ser det. I offensiven släpper man upp wingspelarna, men i deffen kommer de ner och formerar en fembackslinje.

Levi - Adegbenro - Haksabanovic

Spelort: Platinumcars Arena, Norrköping.
Domare: Victor Wolf

Ett Sundsvall som för dagen ställde upp i sitt gulblåa bortaställ startade matchen piggt. Redan i den tredje matchminuten kom Hallenius till halvfarligt avslut på sin förra hemmarena, men rakt på Oscar Jansson. Efter de inledande minuterna började hemmalaget alltmer ta tag i taktpinnen. Honduranen Alvarez hotade både en och två gånger på sin högerkant, men burvaktare Andersson med backlinje stod pall.

Femton minuter in i matchen kunde man känna sig lite smånöjd med inledningen som GIF-supporter, men i den nittonde spelminuten sker det som förändrar matchens förutsättningar radikalt. Sundsvalls innermittfältare Paya Pichkah gör ett sämre mottag på mittplan. I sin iver att återvinna bollinnehavet kommer han in med en otajmad glidtackling i hög fart mot Pekings Alvarez. Domare Wolf är snabbt framme med det gula kortet. Många IFK-spelare samlas snabbt runt situationen och vill övertyga domaren om att kortet ska ha en annan färg. Vilket de också lyckas med, då domaren efter spelavbrott på tre minuter, senare ändrar det gula till ett rött. Domarteamet verkar använda sig av VAR eller dylikt i Sverige fast vi inte har det, vad jag vet. Eller så blev Wolf tillräckligt övertygad av pekingpojkarnas reaktioner. Aningen märkligt, men svårt att säga att det inte är ett rött kort.

Efter detta trummar Norrköpings nyckelfigur Haksabanovic igång ordentligt. Först ett stenhårt skott i ribban, sedan placerar han in ledningsmålet minuten senare, framspelad av Adegbenro. 1-0 till IFK i matchminut 25.

Några riktiga rövminuter för Giffarnas del, kan man säga.

Sundsvall krigar och stångas så gott det går med en man mindre, i den 30 matchminuten lyckas anfallsduo Engblom och Hallenius ta sig fram till en farlig dubbelchans. Jansson i hemmamålet svarar för en dubbelräddning. Först på Hallenius friläge och sedan på Engbloms försök på returen. Nära för Giffarna.

Norrköping fortsatte trycka på och i den 43 spelminuten kom det psykologiskt jobbiga 2-0 målet strax innan halvtidsvilan. Återigen är det Haksabanovic som skriver in sig i målprotokollet med ett distinkt avslut från utkanten av straffområdet.

Halvtid 2-0 till IFK Norrköping.
Noterbart är att nyförvärv Daniel Stensson hoppar in istället för Niclas Dahlström i halvtid.

Andra halvlek blir mer eller mindre en transportsträcka för hemmalaget och Giffarna fick träna på att spela med en man mindre mot ett kvalitativt motstånd. Hemmalaget hade bud på flera mål. Blev ett par ribbträffar och ett bortdömt mål. GIF Sundsvall står upp och kämpar på väl, och håller i slutändan tätt i andra halvlek. Matchen slutar 2-0.

För att summera kan man säga att den tidiga utvisningen kostade dyrt för Giffarna. Efter en rätt fin inledning på matchen, med spännande pressspel och jämbördigt bollinnehav, blev det helt enkelt för tufft med reducerat manskap. Extra svårt med en man mindre mot ett såpass offensivt skickligt gäng som IFK Norrköping. Det är bara att ta nya tag nästa helg.

Nästa söndag väntar allsvenskt motstånd återigen, IFK Göteborg på bortaplan. Göteborg som inledde gruppspelet med seger borta mot Sandviken (3-4).

IFK Norrköping - GIF Sundsvall 2-0 (2-0)