Träningsrapport från ett kyligt Åbyvallen
Kyligt var det på Åbyvallen under fredagsförmiddagen.

Träningsrapport från ett kyligt Åbyvallen

Han imponerade mest på passet, skadedrabbade målvakten tillbaka, och volleymålet som stack ut. Markus Lundborg rapporterar från sista träningen inför morgondagens match mot IFK Värnamo.

Kort och intensiv träning
På ett kylslaget och regnigt Åbyvallen genomförde ÖIS sista träningen inför morgondagens träningsmatch mot Allsvenska IFK Värnamo.

På läktaren var jag till en början själv, men senare anslöt någon supporter, ett par skolelever som smitit från sin friluftsdag i ishallen intill, samt sportchef Pontus Farnerud. Den sistnämnde hade titt som tätt telefonen tätt fastklistrad vid örat, vilket kanske indikerar att förstärkningar är på ingång.

Väl på planen inleddes träningen med en intensiv och hetsig runda doppboll som uppvärmning. Stundtals utbrast en del protester när assisterande tränare Jesper Swedlund dömde, men det var samtidigt en glad och lättsam stämning som präglade hela passet.

Efter uppvärmningen delades truppen in i tre lag: ett äldre, ett yngre och ett med juniorer. Sedan genomfördes en passningsövning, där spelarna på ett tillslag skulle hålla bollen inom laget. Vilka som vann uppfattade jag aldrig, det blev troligtvis oavgjort. Tydligt var det i alla fall att Daniel Paulson var livligast och mest taggad av alla denna kyliga fredagsförmiddag.

Den ganska korta, men intensiva träningen fortsatte efter passningsövningen med lite accelerationsträning, där nyss nämnda Paulson gick flera hårda och jämna fighter med Anton Andreasson.

Därefter blev det smålagsspel på liten plan innan träningen avslutades med en komplicerad avslutsövning. Jesper Swedlund instruerade högt och tydligt, men det tog ändå lite tid innan spelarna fattade vem som skulle springa var, och när.

När polletten väl föll ner var det primärt två spelare som utmärkte sig: Amel Mujanic och Viktor Lundberg. Duon hade båda flertalet läckra avslut, även om Mujanic kanske var den som imponerade allra mest. Därtill var det glädjande att se Aydarus Abukar på glatt spelhumör.

Snyggast mål på avslutsövningen? Det stod William Svensson för när han skickade in en elegant volley längs högra hörnet.

Troliga elvan
Av träningen gick inte att utläsa någon tänkbar startelva till morgondagens match, men troligtvis kommer den att se relativt lik ut den elva vi fick se mot Oddevold förra veckan. Troligt är också att det fortsatt kommer att roteras en hel del under matchens gång.

En plats som dock behöver ersättas är den mittbacksplats som provspelande André Perez hade i premiärmatchen. Den unge mittbacken imponerade då, men skrev bara ett par dagar efter på för danska Ålborg istället för att fortsätta med ÖIS.

En tänkbar ersättare är junioren Rami Jassim, som under årets försäsong tränat nästan uteslutande med A-laget. En annan som skulle kunna ta plats på någon av de tre platserna längst bak är Anton Andreasson, som under fredagens träning också såg pigg ut.

Den som hoppats få se nyförvärvet Mikael Dyrestam imorgon, lär dock bli besviken. Den erfarne mittbacken syntes inte till under fredagens träning, och kommer därför med största sannolikhet inte till spel imorgon.

Förutom Dyrestam saknades även fortsatt Linus Tagesson och Christoffer Styffe. Det var dock glädjande att se målvakten Sixten Mohlin med på hela passet. Kanske kan vi få se honom spela under morgondagens match också?

Utifrån det vi såg förra veckan, och det fredagens träning erbjöd, kan jag ändå gissa mig fram till en elva som ser ut såhär:

Rahm
Jassim - Azulay - Svensson
Paulson - Mujanic - Sadiku - Andreasson
Dahlqvist - Christoffersson - Bärkroth


Förväntningarna inför morgondagen
Efter en positivt överraskande insats senast mot Oddevold, hoppas jag få se en fin insats även imorgon. Det blir såklart en utmaning att ställas mot ett IFK Värnamo som i fjol blev så bra som femma i Allsvenskan, men smålänningarna bygger också om med ny tränare, så det är lite svårt att veta deras status.

Vad jag hoppas få se imorgon är dock att försvarsspelet tar steg i rätt riktning. Andreas Holmberg har tidigare varit inne på att mycket av träningen varit inriktad på försvarsspel hittills, så min förhoppning är att man fortsätter ta kliv där.

Det kommer dock bli en utmaning, då ett högt pressande ÖIS kan straffas mot ett offensivt skickligt Värnamo med Ajdin Zeljkovic i spetsen. Det gäller därför att Sällskapet hittar balansen mellan det höga respektive låga försvarsspelet.

Jag hoppas också att anfallsspelet fortsätter utvecklas ytterligare. Under fredagens pass fick spelarna som bekant känna på avslut, så förhoppningsvis kan vi få se lite mer skärpa framför mål imorgon.

Om det lagts mer tid på anfallsspel i veckan lämnar jag osagt, men om vi får se ett än mer rakt och fartfyllt anfallsspel imorgon blir jag nöjd.

Avslutningsvis ska det bli väldigt spännande att se vilka spelare som fortsätter att ta för sig. Det ska bli intressant att se om Amel Mujanic fortsätter imponera i sin nya roll bredvid Erion Sadiku, och om han kan plocka fram sin fina avslutsfot även imorgon.

Det blir också spännande att se om Daniel Paulson tar med sig dagens energi in i morgondagens drabbning, och om Jonathan Azulay fortsätter agera lugnt och metodiskt i backlinjen.

Markus Lundborgmarkuslundborg2024-02-02 14:17:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK