Tre spaningar inför derbyt: ”ha kort väg till målet när vi vinner boll”
"Det är precis sådana matcher man vill spela och att få göra det i början av mars är fantastiskt" säger Adde Holmberg om morgondagens match.

Tre spaningar inför derbyt: ”ha kort väg till målet när vi vinner boll”

Vem ska starta på topp, åldringarna tar död på klyschan, och så ska vi vinna brödrakampen. Här är mina tre spaningar inför morgondagens derby, pluss en bonus och med röster från sista passet inför.

Noah eller Viktor - vem startar?
Efter förra veckans insats är det svårt att argumentera mot att Noah Christoffersson ska starta i morgondagens derby. Anfallaren fick allt att stämma mot Elfsborg, och efter 2 mål och 1 assist då vore det konstigt om han inte startade i även den sista gruppspelsmatchen av Svenska Cupen.

Noah såg dessutom väldigt skarp ut under lördagens träning, där han stod för några riktigt fina aktioner och ett par fina kassar när det vankades smålagsspel. Jag tycker dessutom att han såg otroligt lugn ut, och mer harmonisk än egentligen hela fjolåret. Inte så konstigt egentligen då han ju kommer från en riktigt panginsats.

Men, Noah har konkurrens. Under lördagens matchförberedande träning var det en annan forward som såg allra mest påkopplad ut - Viktor Lundberg. Veteranen kom in med energi redan från passets start. Detta framförallt genom sin kommunikation och inställning gentemot medspelarna, men också med ett flertal fina aktioner.

Lundberg stod för ett par fina mål under lördagens spel på liten plan, och visade en glöd och vilja som jag inte sett från honom på länge. Han var dock ödmjuk inför morgondagens match, och förstod helt att Andreas Holmberg troligtvis väljer Noah Christoffersson.

- Bäst form vid tillfället startar. Noah har gjort det bra och det är klart han ska spela, säger Viktor.

Det återstår att se vem som kniper platsen längst fram. Av allt att döma blir det Noah Christoffersson, men Adde och Jesper har åtminstone två starka val att välja mellan. Och oavsett vem det blir kan vi vara säkra på att det är en hungrig och formstark spelare som går ut på Bravida Arena. Det visade lördagens träning, med eftertryck.

Åldringarna tar död på klyschan
Varje försäsong går snacket på samma sätt. Det spelar ingen roll vilket lag eller vilka spelare det handlar om. De äldre spelarna pekas alltid ut som mer trögstartade än de yngre. Denna myt, eller klyscha om man vill kalla den så, tycker jag ÖIS äldre garde tagit död på under årets försäsong.

Så gott som alla erfarna spelare och veteraner har visat på hög nivå och mycket hunger så här långt in i 2024. Nicklas Bärkroth har sett vassare ut än på länge, Viktor Lundberg har bidragit med energi och vilja, Daniel Paulson har närmat sig gammal storform och Anton Andreasson har axlat en ny roll på ett föredömligt sätt. Dessutom tycker jag att rutinerade Jonathan Azulay, efter ett kämpigt fjolår, hittat tillbaka lite till den formen han hade 2022.

Kanske har alla behövt visa upp sig i större grad eftersom ledarstaben är ny, och därför har mer energi än vanligt. Kanske har Adde och Jespers intåg gjort att det finns lite mer glädje i laget.

Men oavsett vad har de alla visat att gammal är äldst. Med den rutin de alla besitter, och med den form de visat under försäsongen, blir alla i det äldre gardet viktiga under säsongens gång - och givetvis även under söndagens derby mot GAIS.

Åtminstone fyra av de ovan nämnda spelarna kommer av allt att döma starta mot GAIS. Viktor Lundberg väntas hamna utanför elvan, men min bestämda tro är att han genom sin energi och sina ledaregenskaper ändå blir viktig imorgon, oavsett om han är på planen eller inte.

Även om ett flertal juniorer också tagit för sig under försäsongen är det just åldringarnas kvalitet, energi och ledaregenskaper jag vill lyfta fram som en nyckelfaktor i morgondagens match. Kan Bärkroth, Paulson, Andreasson, Azulay och Lundberg fortsätta på den inslagna vägen imorgon, då kan de lyfta sina yngre medspelare, och då finns alla möjligheter att rå på de grönsvarta motståndarna.

Kampen mellan bröderna: "Varit radioskugga"
Ett derby skapar naturligtvis en särskild hype och engagemang av sig självt. Men att det dessutom står två bröder på varsin sida mittlinjen adderar en extra krydda. På ena sidan står ÖIS-tränaren Andreas Holmberg, på andra sidan står hans fem år äldre bror, GAIS-tränaren Fredrik Holmberg.

“Fiddes” grönsvart gick som tåget i förra årets upplaga av Superettan, och ska i år spela sin första allsvenska säsong på 10 år. Det blir en svår nöt att knäcka för lillebror Adde, men efter att GAIS haft en ljummen försäsong finns definitivt chansen.

GAIS defensiv var ett viktigt vapen i fjol, och det blir en nöt att knäcka för ÖIS även i år. De är också ett lag som gärna pressar högt, och det blir viktigt att rödblått inte låter det stressa laget.

Adde, som givetvis har god koll på sin brors GAIS, är inne på just presspelet som en nyckel:

- Att inte fastna i deras höga presspel är en nyckel. En annan kommer bli hur vi hanterar bollägarbytena, där är de väldigt skickliga.

För ÖIS del tror jag mycket på att lyckas i det egna presspelet. Det har stundtals under försäsongen bitit riktigt bra, och kan Sällskapet stressa GAIS redan från fronttrion, finns alla möjligheter att utnyttja grönsvarta misstag.

En annan nyckel ser jag i att ÖIS fortsätter ta kliv offensivt. Defensivt tycker jag att det, bortsett från mot Degerfors, och bortsett från fasta situationer, sett stabilt ut. GAIS akilleshäl ligger också i offensiven, där de inte riktigt träffat rätt än så länge i år. Så, att ÖIS lyckas lika bra offensivt som mot Elfsborg är något som kan avgöra matchen.

Lyckas rödblått fortsätta vara raka, snabba och effektiva i uppbyggnads- och kontringsspelet kan det smälla rejält. Om Nicklas Bärkroth fortsätter att utmana längs kanten, och om Noah Christoffersson fortsätter förvalta sina chanser, då kan det bli en rolig eftermiddag ute på Hisingen.

Adde lyfter också presspelet och offensiven som två viktiga faktorer för att lyckas imorgon:

- Jag vill att vi fortsätter vinna bollen högt, försöka ha kort väg till mål när vi vinner boll. Sedan vill jag se vårt varierande anfallsspel som vi hade sist, där vi spelar bort press och kan gå in bakom.

Summa summarum blir alltså de viktigaste faktorerna imorgon att ta sig ur GAIS presspel, att lyckas med det egna dito, och att vara effektiva i det egna anfallsspelet.

Exakt hur det kommer att se ut ville dock inte Adde avslöja, varken för mig eller någon annan. Och på frågan om han pratat med sin bror svarar han:

- Nu är det tyst. Ärligt talat har vi inte pratat mer än igår på en intervju med GP. Annars har det varit radioskugga.

Bonusspaning: Kan bli magiskt
Det är lapp på luckan på bortastå, och nästintill på hela Bravida Arena inför morgondagens match. Dessutom ska det bli upp emot 10 grader varmt. Det finns med andra ord förutsättningar för att bli en riktig häftig derbystämning imorgon.

Med de sätt båda lagen vill spela på tror jag dessutom att det finns goda förutsättningar för att matchen blir båda svängig och underhållande. Det kan alltså bli en magisk eftermiddag på Hisingen.

När vi står utan derby i Superettan får vi passa på att njuta lite extra av denna matchen. Se därför till att vara på plats redan på samlingspuben Florens kvarterskrog som öppnar kl. 10:00, och sjung sedan i 90 minuter. Vi kan se till att skapa en oförglömlig eftermiddag - supportrar, spelare och ledare tillsammans.

Då jag inte kunde sagt det bättre själv avslutar jag med Addes ord inför derbyt. Han säger:

- Det ska bli jätteroligt. Det är precis sådana matcher man vill spela och att få göra det i början av mars är fantastiskt.

Markus Lundborgmarkuslundborg2024-03-02 14:30:17
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK